Artikel filtreret på dato: Tirsdag, 25 Juni 2019

De dage hvor camping havde et image som billig ferieform er for længst forbi. Til gengæld er der idag næppe mange der på deres rejser vil undvære faciliteter, selv når man rejser i autocampere. Det har reporteren fra programmet  “Ausgerechnet – Wohnmobil” Daniel Aßmann fra TV-kanalen WDR i Tyskland set på. Hvad koster det at leje og at overvintre i Spanien? Hvad er det der trækker så mange mod syd, hver vinter?

At rejse med autocampere bliver mere og mere populært er ikke til at tage fejl af, men hvordan påvirker denne populære trend priserne og hvor og hvordan kan man spare ? I programmet tjekker WDR priserne på den store salgsmasse til ekstreme udgaver og hvilke passer til hvem?

Hvorfor flygter flere og flere til syden om vinteren ? Det gode vejr, nye mennesker?

Ikke kun salget af nye autocampere boomer, men også udlejning af autocampere. WDR har set på hvad man skal regne med at betale for en ferien på fire hjul.

Leje eller købe, ferie eller udvandre, det er en undersøgelse med et lidt uventet udfald. Hvad koster det med “Bed and breakfast” på hjul, 2 senge, et køkken og 96 hk. Ophold i de mørke måneder sker i et stigende antal til turisters feriedomicil - Spanien.

Udgangspunktet for undersøgelsen er internet prissammenlignings websites som f.eks camperdays.de. Her har WDR reporteren Daniel fundet, det ifølge siden, billigste tilbud i spanske Costa Brava. En middel famile autocamper for 117 Euro pr dag, i december 2018, der er lavsæson. Til den pris fik WDR reporteren en Delintegreret Sunlight T67 på 6 meter og 96 hk, uden noget som helst ud over køretøjet.

WDR lejede autocamperen i 14 dage til en pris på 1638,- Euro, fri kilometer, minus en rabat på leje over 10 dage på 3%. Prisen er basispris, altså uden udstyr af nogen art , der kommer ved siden af: Håndklædesæt pr person 16 Euro i lejeperioden, sengetøjspakke bestående af et tæppe, pude og sengetøj for 54 Euro pr person, Servicepakke komplet med alt til 4 personer for 36 Euro, et campingsæt også til 36 Euro. Autocamperen var uden navigation, TV, bakkamera og strøm forlængerkabel der altsammen koster ved siden af. Den samlede pris var på 1732,86 Euro inkl. 21% spansk moms. Det er ca 13.000 danske kroner for 14 dage i Lavsæsonen.

Om sommeren tillægges der 30-40% i lejeprisen, afhægig af variant og "Last Minute" er en sjældenhed i højsæsonen, da der er så godt som 100 % udlejet.  Reservationer skal laves i god tid, da nogle udlejere har udsolgt i op til et år i forvejen. Laver man skader på autocamperen, er selvrisikoen i Spanien på 750 Euro. Alle leje priser i prislisten er opgivet pr dag, undtaget ekstra udstyr, der er en fast pris afhængig af leje længden.

Det bruger tyskerne i gennemsnit på køb af autocampere!

WDR kiggede købspriser på autocampere og konstaterede at der faktisk ikke er en øvre grænse. En speciel autocamper er netop blevet solgt for 2,3 millioner Euro til Dubai. Den gennesnitlige køber i Tyskland betaler i gennemsnit 71.000 Euro for en autocamper. Det svare til ca. 900.000 kroner.

Reporteren fra WDR besøgte en af de største autocamperforhandlere i Tyskland, Firma Spürkel i Bochum, der alene i kassevognsegmentet sælger 150-200 kassevognscampere med gennemsnitlige købspriser på omkring 50.000 Euro. Lejeprisen om sommeren for en af disse modeller er 140 Euro om dagen i basispris. WDR gennemgik Delintegrerede, der i Tyskland kan erhverves for omkring 52.000 Euro ifølge forretningsføreren hos Fa. Spürkel, men med væsentligt bedre komfort end kassevognstyperne. Lejeprisen om sommeren, udgør for de billigste sammenlinglige Delintegrerede 165 Euro om dagen. Alkove modeller, der er ideelle for familier har en indstigerpris fra 60.000 Euro ifølge indslaget og kan i Tyskland lejes fra 185 Euro om dagen i højsæsonen. Den mest komfortable, en Helintegreret  model i gennemgangen, kostede i udsendelsen 117.000 Euro ( Salg 30-40 stk årligt) med en leje pris i Tyskland på 235 Euro om dagen i højsæsonen.

At købe sin autocamper frem for at leje en, kan ifølge udsendelsen bedst betale sig, hvis man benytter sin autocamper mindst 6 uger om året.

Daniel Aßman har set på, hvad det koster at overvintre i sydens sol

WDR tog til Alicante i Costa Blanca, der er et af de mest populære steder om vinteren, for at undersøge hvad ophold på en campingplads om vinteren koster der. Prisen på campingpladsen La Marina i Alicante for 14 dage i december og med rabat pga længden på opholdet, var i dette tilfælde med en person 468,30 Euro eller 33,45 Euro pr dag inkl 25% rabat, der allerede gives fra dag 2 og på en såkaldt Blue Pitch der er på >80 kvm. Pris pr person 4,88 euro. Mindre pladser er nogle Euro billigere pr. dag

Ved overnatniger fra 151 op til 180 dage, (5-6 måneder), gives der på denne plads med 63% i rabat og ved mere end 180 dage 65% i rabat. Basisprisen er ved >180 dage derefter på 15 Euro ved en person på "blå plads", ved to personer skal der tillægges 2,28 Euro om dagen (17,28 Euro/dag).

Leje af autocamper er dyrere end at bo på hotel

Prisen på at leje en autocamperen i Spanien og derved spare brændstof på kørsel til Alicante fra det høje nord og prisen på campingpladsen, beløber sig til 150 Euro om dagen for leje af autocampere og ophold på campingplads ved 14 dage, hvilket er væsentligt dyrere end at booke et godt beliggende hotel i perioden i Alicante. WDR havde for leje af en autocampere der holder stille i perioden og for campingpladsen betalt 2.106 Euro/15.795 Dkk med en person.

En Bungalow “Neptuno” på 33 kvm i samme periode koster ifølge campingpladsens hjemmeside 573,60 Euro/4.302 Dkk

Et autocamper-info.dk pristjek på booking.com viser at det er muligt i perioden fra den 7.december 2019 til den 21. december, kan booke et værelse på f.eks hotellet, Tryp Alicante Gran Sol (4 stjernet), der ligger 300 meter fra stranden og tilbyder både by og havudsigt med gratis Wi-Fi, for blot 9.857 Dkk inklusiv morgenmad og for en person i 14 dage, altså ca. 6000 kroner billigere end at leje autocamperen og bo på campingpladsen. I begge tilfælde kræver det transport med fly eller bil til Spanien. Der gives 15% rabat på billeje på hotellet.

Fordele ved at eje sin autocamper

At købe sig en autocamper er naturligt dyrere, men kan gøres på flere måder f,eks ved at købe billig vs dyr eller brugt vs ny. Til gengæld er egen autocamper til disposition altid, hele året rundt og du kan køre når du vil og ved ophold i sydens sol ser regnestykke helt andeledes ud, når man ser bort fra den ikke uvæsentlige investering i en autocamper og brændstofforbrug mv.

Til gengæld er det billigere at overnatte hele vinteren på en campingplads, der som mange der overvintre i Spanien i 5-6 måneder gør det. Ved ophold på mere end 180 dage gives der 65% i rabat i forhold til dag et. Ved ophold på mere end 60 dage er strøm ikke længere inkluderet og der betale 0,35 Euro/kW. Med udgangspunkt i WDR reporterens 14 dage til en pris 468,30 Euro, koster et ophold i egen autocamper til gengæld kun 450 Euro om måneden ved en person, plus strøm ved ophold i >180 dage. Ved to personer 520 Euro.

Et tysk par der overvintrede i det spanske oplyste til WDR, at de betalte 2.300 Euro for 1/2 år. Deri er der ikke taget højde for investeringen i autocamperen.

Ser man på de 54 euro alene for leje af og vask af sengetøj og der i camperen er 4 personer som der er plads til koster det 208 Euro og det betyder faktisk en pris der svare til to dages ekstra leje af autocamperen.

Med 117 Euro ligger leje priseksemplet, 3 Euro over det spanske gennnemsnit og dyrest er Norge med 240 Euro i gennemsnit og billigt er Holland med 88 Euro i gennemsnit

WDR besøgte en af de største autocamperforhandlere i Tyskland der alene i kassevognsegmentet solgte 150-200 kassevognscampere til en gennemsnitspris på 50.000 euro. Lejeprisen om sommeren for en af disse modeller er 140 Euro om dagen i basispris. WDR gennemgik delintegrerede der i tyskland kan erhverves for omkring 52.000 euro men med væsentligt bedre komfort. Lejeprisen om sommeren udgør for de biligste sammenlinglige delintegrerede 165 euro om dagen. Alkove modeller der er ideelle for familier har en indstigerpris fra 60.000 euro ifølge indslaget og kan i Tyskland lejes fra 185 euro om dagen. Den mest komfortable model i gennemgangen kostede i udsendelsen 117.000 euro (30-40 stk årligt)med en leje pris i Tyskland på 235 euro. At købe kan ifølge udsendelsen bedst betale sig, hvis man benytter sin autocampere mindst 6 uger om året.

WDR tog til Costa Blanca, der er et af de mest populære steder om vinteren, for at undersøge hvad ophold om vinteren koster der. Prisen på La Marina i Allicante for 14 dage i december og med rabat pga lænden på opholdet var i dette tilfælde med en person 468,30 Euro eller 33,45 euro pr dag inkl 25% rabat. Pris pr person 4,88 euro. Overnatniger over 180 dage var på denne plads 63% i rabat.

En tysker der overvintrede betalte 2300 Euro for 1/2 år. Deri er der ikke taget højde for investeringen i autocamperen.

Et ægtepar der havde opsagt deres lejlighed og lavet co adresse hos deres børn, havde faste udgifter pr måned på godt 500 Euro  med alt inklusive plads, også wellness, strøm, gas, og vand

Konklusion - leje pris og campingplads er dyrere end på hotel. I vintermånederne med omkring 150 Euro, kun ved langtidsophold er der store rabatter at hente. I sommermånerne stiger priserne med omkring 30-40%. Skal du leje skal det ske i god tid. Nogle udlejere har forudbestillinger i op til et år i forvejen.

Ved prissammenligning bør mag notere sig, hvad der er indbefattet i lejeprisen og hvad alt det ekstra koster.

Udsendelsen så ikke på ophold på indrettede autocamperpladser.

Der er strammet op omkring autocampernes gøren og laden i Spanien, hvor der til gengæld er åbnet et utal af autocamperpladser under ordnede forhold og med mange faciliteter og til rimelige penge.

Et eksempel, i samme område er autocamperpladsen “Camper Area Campello Beach” i  El Campello. Ud over perioden fra 1. juli til 15. september, hvor pladser tager 14 Euro/dag har pladsen en trappe takst, der ved +30 dage koster 9 Euro/dag, der indeholder 2 personer, varmt bad, udendørs bad, toiletter, opvaskerum, grill, tømning, Boccia og spansk moms. Strøm koster en fast pris på 4-4.5 Euro/dag for 6 eller 8 Ampere, hvis man har brug for det og ikke har solceller. Wi-Fi koster ekstra, ligedes vaskemaskine og tørretumbler. Dette giver mellem 270 Euro pr måned, 390 Euro med strøm, hvis man har brug for det. Der forbindelse med Metro eller bus til Alicante, 10 km og Benidorm 30-40 km. Indkøb 700 meter, flere restauranter i nærheden og ca 150 meter til stranden.

Så er det op til hver enkelt at vælge, om det er denne ferieform der trækker, hvad der passer bedst til en selv og til pengepungen. Man kan også spørge: Er der nogen der kunne finde på at tage en flyver til Spanien, leje en autocamper og pakke den ind på den nærmeste campingplds, køre den tilbage til udlejeren og flyve hjem igen efter 14 dage? Tilgengæld bliver det ikke billigere af at køre i højsæsonen og betale fuld pris på hver plads man når frem til! Det er i helt sikkert den dyreste måde, men det var nok heller ikke formålet med udsendelsen. En campingvogn havde måske nok været bedre egnet lige der. Men sikkert er det, at der er indehavere af autocampere der parkere deres autocamper på en campingplads for vinteren i Spanien. Det er helt sikkert op til den enkelte. Der findes ingen facitliste på at benytte en autocamper. Husk, livet skal leves i farver og drøm ikke dit liv, med lev dine drømme.

Kilde: WDR

Se WDR Videon med Daniel Aßmann HER

Udgivet i Information