Øget salg af autocampere forventes også i 2020, siger CIVD

15 Jan 2020
708 gange
Stadig stigning i vente 2020 Stadig stigning i vente 2020 Foto: CIVD presse

På et pressemøde, der blev afholdt på CMT messen i Stuttgart af producent sammenslutningen CIVD, ser branchen ikke at ønsket om autocamperferie stopper her og nu. Industrien rapporterer om nye rekorder atter engang.

Især autocampere, men også campingvogne ligger i tidens trend, en ferieform som flere europæere end nogensinde før med individualitet, nærhed til naturen i moderne køretøjer, har taget til sig. Dermed er scenen sat til en meget optimistisk branche for 2020.

Ifølge ledende personer i CIVD skyldes den store trendy succes, at branchen er på vej væk fra det tidligere camping-image, der nu overskygges af billedet af en livsstil. Mens autocampere for de der før rejste rundt var tidsfordriv for pensionister, har flere og flere aktive unge og familier nu opdaget uafhængigheden på fire hjul. Fordelene er indlysende og tydelige, da både autocampere og campingvogne tilbyder individualitet, istedet for masseturisme og muligheden for at køre ud i det blå.

Undersøgelser fra tyske markedsforskningsinstitut Growth from Knowledge (GfK) viser at Millennials, der er personer fra midt 20 og midt 30, vil blive den største enkeltgruppe for ferieformen. Det ses bla. på de sociale medier, hvor oplevelser der deles under hashtagget #vanlife, viser hvordan trendy og seje ferier med kassevogne og campingvogne tager sig ud nu. Autocamper- og campingvognsferie har i de sidste år oplevet en positiv ændring i image og har etableret sig som et attraktivt feriealternativ til krydstogter og pakkerejser.

Ifølge CIVD forventer 56 procent af virksomhederne i campingvognsmarkedet stigende indenlandsk efterspørgsel og for autocampere 79 procent. De resterende på henholdsvis 44 - og 21 procent forventer en omsætning på nuværende niveau. Dette endda med udsigter til et bremset forbrug i forhold til Brexit og øget skat på autocampere i Sverige.

Ikke kun de nye autocampere voksede i antal. Salget af brugte autocampere i 2019 med 9,3 procent flere autocampere og 10,5 procent flere brugte campingvogne i forhold til 2018, alene i Tyskland. Det faktum, at der ikke var flere køretøjer der skiftede hænder, skyldtes ikke en mangel på efterspørgsel, men snarere en en utilstrækkelig forsyning af efterspurgte køretøjer.

Tyskland havde ved indgangen til 2019, 630.000 autocampere inklusiv ombyggede køretøjer og kommer i 2020 op over 700.000 autocampere inkusiv ombyggede køretøjer. 53.922 fabriksnye autocampere blev det til i Tyskland 2019, hvilket er +15,1 procent i forhold til året før. 26.941 fabriksnye campingvogne, der er et plus på +10,7 procent. For første gang sælges der nu dobbelt så mange autocampere i Tyskland i forhold campingvogne.

Alle disse positive udmeldinger sætter ligeledes kravet til flere af de typer af tilpassede overnatningspladser, som dette segment efterspørger under pres. Der mangler i den grad pladser for mere end en overnatning og det er medvirkende til at priserne på autocamperpladser stiger. Derfor er de forskellige typer af overnatningspladser et must. Kun øget konkurrence kan holde priserne i ro, men det kræver også bedre rammebetingelser, for at få private initiativtagere til at gå igang. Godkendelses tider på flere år medvirker heller ikke just til at gøre noget godt for autocamperturister. Det samme kan man sige om beslutningstagerne manglede evne til at se forskel på camping og autocamper adfærd. Danmark står i undersøgelsen fra GfK som det land efter Tyskland, Frankrig og Holland som autocamperturister og campister helst vil besøge inden for de næste få år. det forpligter, hvis Danmark vil satse på denne type turister.

Kilde: CIVD