Med hund som passager i autocampere

26 Aug 2019
1203 gange
Hund i autocampere skal fastspændes under kørsel Hund i autocampere skal fastspændes under kørsel Foto:Dethleffs

Næsten halvdelen af alle autocamperturister har hund med på turen. Hunde og autocampere er en god kombination, så den trofaste ven undgår at bliver parkeret på en hundepension, venner eller familie. Forudsætningen for at kombinationen er et godt match, er ligeledes om den firbenede ven kan lide at køre bil og kan den det, er der intet til hindre for mange gode fælles oplevelser.

Sammenlignet med andre typer rejser er det at være på farten i f.eks autocampere en afslappet ting for hunden. Der kan altid indlægges pauser, køres til hundestrande, hundeskove og møde nye hundevenner. Hvis hunden ikke bryder sig om stedet, f.eks fordi der med jævne mellemrum falder oliven ned på taget af autocamperen, er der ikke langt til det næste hundeparadis. Desuden skaber nogle hunde mere end andre, et levende alarmsystem.

Ingen adskillelse af hund og ejer:

Det er en kendt sag at hunde ikke bryder sig om at blive adskilt fra deres ejere. Modsat andre transportformer kan hunden være med til det meste, på turen. En god ting kan være en transportkasse og bedst, hvis din hund allerede kender transportkassen. Det vil det gøre det meget lettere for hunden at vænne sig til at køre autocamper. I kassen placeres et af hundens favorit tæppe eller anden blød undergrund, helst noget din hund kender i forvejen, så din hund har det godt på dine ture og føler sig godt tilpas.

For at undgå kedsomhed på ture, kan du give din hund noget at tygge på i kassen. Sørg dog for, at den ikke kan sluge det - for under køreturen kan du ikke gribe ind i et sådant tilfælde. Fastgør kassen godt, fx med stropper - ellers kan det forvandle sig i en farlig retning ved en ulykke eller hård opbremsning. Kan du forestille dig, hvad der kan ske med din hund?

En anden mulighed er sikkerhedsseler til hunde, med stropper, som du fastgør som en normal sikkerhedssele samt karabinhagen på hundeselen.

En hund på 20 kg bliver til 600 kg ved kollision på bare 50 km/t.

Det er ikke kun et spørgsmål om penge, men en hund der ikke er sikret er en stor fare for sig selv og andre passagerer. Ved fuld bremsning eller kollision ved 50 km/t, accelereres en hund med tredive gange sin kropsvægt - dens vægt når derefter hvad der svare til 600 kg når den bliver kastet gennem køretøjet. Til eksemplet er benyttet en hund på 20 kg. ADAC foretog en dukketest for år tilbage.

Lovgivning omkrig udlands rejser med hund:

For lovligt at passere grænserne i EU skal din hund have et EU-pas og være ID-mærket med chip. Desuden skal den leve op til vaccinationsbestemmelser og andre særregler, som varierer fra land til land. Og så er det altid en god ide at sørge for at hunden bærer hundetegn med et eller flere gældende mobiltelefonnumre inkl. dansk landekode (0045 / +45).

Lovgivningen skelner imellem kommerciel og ikke-kommerciel flytning af hunden:
Kommerciel flytning er, når ejendomsretten over hunden overdrages til en anden person.

Ikke-kommerciel flytning af selskabsdyr betyder, at hunden rejser sammen med dens ejer, når ejeren selv rejser, og hvor hunden under flytningen er under ejerens direkte ansvar.

EU-pas

For at din hund kan få et EU-selskabsdyrspas, skal en praktiserende dyrlæge i Danmark attestere, at din hund lever op til kravene for flytningen.

Foruden oplysninger om ejeren og hunden skal hundens ID-mærkningsnummer stå i passet. Der skal desuden som minimum oplyses, om hunden er rabiesvaccineret og eventuelle revaccinationer. Der er plads til at skrive andre oplysninger ind i passet, f.eks. andre vaccinationer end rabies, ormebehandling og rabiesantistof-test.

Passet gælder for ét enkelt dyr. Hvalpe kan f.eks. ikke stå i tævens pas - de skal have deres egne individuelle pas. Foto er ikke obligatorisk, så du bestemmer selv, om der skal være foto af hunden i passet. Når passet først er blevet udstedt, og der er angivet de vaccinationer, behandlinger og test, som er nødvendige for at dyret kan flyttes lovligt rundt i EU, er passet gyldigt i hele EU.

Det er forbudt at tage en hund, som endnu ikke har et pas, med til f.eks. Tyskland eller Sverige for her at få udstedt et tysk eller svensk pas. Flyttes hunden til et andet land, uden at det har et pas, er der tale om en ulovlig flytning.

ID-mærkning

Din hund skal være lovligt ID-mærket med en mikrochip, en såkaldt transponder. Alternativt kan en letlæselig tatovering også accepteres, men i så fald skal den være påført inden den 3. juli 2011.

På vej med hunden i autocamperen

Der er et par grundlæggende regler, du skal huske på når du rejser med din hund, så rejsen er afslappende for begge parter.  Der kan være særlige regler for transport af kæledyr i andre lande. Undersøg derfor reglerne, inden du tager afsted.

Det er ikke et lovkrav i Danmark, at hunden skal spændes fast, men hvis hunden generer føreren under kørslen eller blokerer udsynet, er det ikke kun farligt, man vil også kunne blive straffet. Derfor anbefales det at kæledyr altid spændes fast i bilen.

Tag pauser

Lange strækninger er udmattende for hunden. Tænk hyppige pauser ind i dagens strækning, hvor hunden kan komme ud. Bare et hurtigt stop, gå en tur i et par minutter. Hvis du leger med din hund og trætter den, sover den muligvis på vejen videre. Det kan anbefales, at du forlader motorvejen og kigger efter et stykke grøn eng. Dette er meget mere sikkert end ved motorvejen, hvor hunden ikke kan komme af hundesnoren. Også vand bør din hund have regelmæssigt, mens du kører.

Anerkend stressede hunde

Ikke kun det lange stræk, men også det ukendte miljø kan forårsage stress for en hund. Lær at kende tegn på stress. Mad afvisning, rysten eller tisning kan indikere dette. Giv din hund tid og hvile, når han beder om det. Med en autocamper kan du gøre det meget bedre end at rejse i bil, når alt kommer til alt har du altid dit hjem hos dig. Så kan personer også slappe af undervejs.

Undgå overophedede køretøjer.

Lukkede køretøjer i den brændende sol er ikke kun farlige for mennesker, men også for hunde. Hvis du har brug for at forlade din hund i den parkerede autocamper, skal du sørge for, at loftluger eller vinduerne er let åbne, så varmen kan komme ud. Derudover skal du give din hund nok vand. Har du mulighed for det, så parker i skyggen.

Tæt på naturen

At have hunden med på tur, betyder at der bruges en masse tid udendørs. Ophold i naturen er helt sikkert sjovere end at have hunde med på et hotelværelse, hvor hunde ofte slet ikke er tilladt.

Byture med hund:

Selv en bytur med hund kan være sjovt, men på en meget varm sommerdag er ingen fornøjelse for en hund at gå på et meget varmt fortov i snor gennem store mængder af mennesker.

Giv hunden et sted i autocamperen

Mest ideelt er det, hvis stedet hvor hunden opholder sig under transport og så generelt bliver hundens plads. Hunde elsker at have deres faste plads.

Autocamper- og campingpladser med hund

Hunde er ikke tilladt alle steder, men langt de fleste steder er det. Respekter at ikke alle bryder sig om hunde og hold din hund i snor. Saml din hunds efterladenskaber op i en hundepose og smid den i en skraldespand.

Fødevarestyrelsen