Autocampere i Tyskland og Frankrig blokerer parkeringspladser

08 Aug 2019
743 gange

Autocampersalget stiger og klare sig godt, og er de sidste år blevet mere populær end nogensinde i særdeleshed i Tyskland, der har mere end 630.000 autocampere, ud af Europas 2 millioner autocampere. I Schleswig-Holstein har man bemærket at disse køretøjer fylder mere på vejene, men man har også bemærket at autocamperturisterne tilsyneladende ønsker at sparre prisen på overnatninger. Det skriver den tyske Radio og TV kanal, NDR den 3. august på deres hjemmeside, og fortsætter med at autocampere hellere vil bo, hvor det ikke er tilladt. I Amt Eiderstedt, der blandt andet er ansvarlig for St. Peter-Ording (Nordfriesland) indløber der jævnligt klager fra irriterede beboere der siger at autocamperturisterne i gaderne går så langt som at sætte deres borde, stole ud og opsætter deres grill, hvilket ikke er lovligt i Tyskland på parkeringspladser, kun på pladser der skiltet med parkering for autocampere der har en særlig tiladelse. Hos Amt Eiderstedt forstår Ordnungsamtschef Sven Jacobsen de vrede beboere og mener at man skal forestille sig at have campister parkeret uden for sin dør hver aften, uden at ane hvem de er.

Femarn: Ødelagte forbudsskilte

På Femarn (Kreis Ostholstein) er problemet særligt stort. Ifølge de offentlige instanser er der parkeringspladser på øen nær stranden, hvor det er gratis at parkere og her misbruges parkeringspladserne oftere som campingplads. Der er tydeligt skiltet med at de store autocampere ikke må stå der. Det genere ikke nogle af ejerne af disse autocampere og ifølge myndighederne på Femarn forsvinder forbudsskiltene regelmæssigt. Det vil myndighederne ikke længere finde sig i, så snart placeres der højdebegrænsninger ved indkørslen til parkeringspladserne, der er den eneste måde at håndhæve det på.

Damp: Ingen undskyldninger

I Damp (Kreis Rendsburg-Eckernförde) skal det offentlige igen forholde sig til ejere af autocampere, der ulovligt parkere på offentlige parkeringspladser og ofte er argumentet, at de er trætte og har brug for hvile. Ifølge loven er det også i Tyskland tilladt at “gendanne evnen til at køre”. I Damp acceptere man ikke den undskyldning og notere konsekvent autocamperne. I det offentlige Damp siger man, at denne regel kun gælder på motorvejsrastepladser eller statslige veje. Ifølge myndighederne i Damp udløser den første bøde 30 Euro og bliver man taget en anden gang udløser det en bøde på 50 Euro. Kilde: NDR

Frankrigs domstole underkender kommunale forbud

I Frankrig ser det helt anderledes ud. Her har flere kommuner forsøgt at lave forbud mod parkering af autocampere, men især retten i Pau der er en by i det sydvestlige Frankrig og hovedstad i departementet Pyrénées-Atlantiques, afviser forbud mod autocamper parkering og har gjort det med jævne mellemrum siden 2012. Retten i Pau mener at det er en krænkende måde at regulere autocamper overnatning på. Kommuner er ligeledes blevet bedt om at fjerne højdebegrænsningerne på 2,10 meter. Kommunerne benytter imidlertid en specifik juridisk ramme i forsøget på at forhindre autocamperovernatning på parkeringspladser.

Den fejl kommunerne har begået drejer sig om, at det kun er borgmesteren der er kompetent til at lave et politiforbud mod kørsel og parkering af visse køretøjer. Et sådan forbud skal være begrundet for at være rettet mod køretøjer af samme størrelse, masse og vægt. Kun på den måde kan et forbud berøre autocampere ved skiltning. Man kan ikke skelne mellem mellem dag og nat parkering, ifølge et minister cirkulære fra 19. oktober 2014. Kommunen Biarritz er blevet dømt ved den samme domstol i både 2018 og 2019, hvilket blev betegnet som “kommunens vedvarende dårlige vilje”. Kommunen blev ligeledes dømt til at betale 1730 Euro til organisationen CLC der varetager autocamperinteresser og havde ført sagen, der omhandlede fjernelse af 15 skilte inden en måned. Der ville ifølge dommen falde dagbøder på 50 Euro, hvis ikke skiltene var fjernet inden.

I Frankrig betyder at slå lejr: Borde, stole, markiser, kiler. Dette må kun foregå på skiltede områder indrettet til autocampere.

Kilder: Le Monde du CampingCar, Radio Camping Car, camping-car.com