Værdifastsættelse af autocampere ved import !

13 Mar 2019
4877 gange
Værdiansættelser på brugte autocampere Værdiansættelser på brugte autocampere

Når du køber et nyt køretøj i Danmark betaler du registreringsafgift, der i Danmark er værdibaseret. Importere du et køretøj fra udlandet skal du også betale registreringsafgift. En autocamper, der er konstrueret til ophold og beboelse, har en lavere registreringsafgift på 45 % der er lavere end almindelige personbiler. Afgiften på 45% for autocampere er betinget af at bilen altid er særligt indrettet som autocamper.

Der findes autocamperinteresserede der ikke finder det de søger hos en dansk forhandler, leveringstiden på et køretøj kan være for lang og flere andre ting som model indretning, farvevalg osv. Måske giver det mening af gå på jagt efter en nyere bedre brugt, som måske heller ikke er tilgængelig på det danske marked eller måske virker for dyr.

Derfor er det nærliggende at gå på autocamperjagt hos naboen. I Tyskland bugner det altid med mange tusinde autocampere på lager, men se dig godt for og undersøg markedet og køretøjet grundigt før du bestemmer dig.

Beregning af afgift for nye køretøjer:

Når der beregnes afgift for en ny autocamper, skal du bruge camperens afgiftpligtige værdi. Den afgiftsmæssige værdi er køretøjets handelspris uden registreringsafgift. Under henvisning til SKAT´s regler, lyder det således.

Autocamperens handelspris skal som minimum udgøre summen af:

  • Autocamperens købspris i udlandet omregnet til danske kroner
  • Prisen for eventuelt ekstra udstyr monteret fra fabrikken eller af importøren.
  • En avance på mindst 9 %.
  • 25% moms.

Et køretøj anses som nyt, indtil der er 4 år gammelt og har kørt 2000 km eller har slid eller skader der udelukker, at det kan sælges som nyt.

Beregning af afgift for brugte køretøjer

Et køretøj betegnes som brugt når det er min. 6 mdr gammelt og har kørt min. 6000 km. For at finde den rigtige beregning af afgiften for en brugt autocamper, skal du du bruge køretøjets oprindelige nypris og handelsprisen. Handelsprisen er den forventede udsalgspris hos en dansk forhandler. For at finde den rigtige nypris er den bedste måde at spørge den udenlandske sælger om han har dokumentation på hvad camperen oprindelig har kostet, ellers kan du havne i et skøn fra SKAT´s side og det kan være fordyrene. Sammelign med tilsvarende køretøjer på nettet både her og i udlandet. Der betales ikke difference moms på brugte køretøjer.

Når det rette køretøj er fundet, kunne det være rart at vide, hvad det aktuelle køretøj koster i registreringsafgift.

Bindende svar

Hvis du forlods vil vide, hvad registreringsafgiften bliver skal du søge bindende svar. Du kan ikke ringe til SKAT for at høre om de lige kan fortælle dig hvad afgiften bliver. Et bindende svar koster 400 kr. og tager alt efter travlhed hos SKAT, fra få uger og op til 3 måneder. Anmodningen om bindende svar sker elektronisk via SKAT´s hjemmeside skat.dk.

Det kan du måske ikke bruge til noget, da du nok endnu ikke har købt autocamperen. Til at udfylde skemaet til bindende svar, skal du benytte en del informationer der vedrøre det køretøj du ønsker at købe, heriblandt stelnummer.

Skulle du få en forhandler i Tyskland til at udlevere oplysninger til at kunne udfylde blanket 21.078, er det langtfra sikkert at det pågældende køretøj stadig er til salg når du modtager dit bindende svar. Får du dit bindende svar og køretøjet du havde udset dig er solgt, kan du ikke benytte dit bindende svar til et tilsvarende køretøj og du må søge på ny.

Beregn registreringsafgift

SKAT har en online afgiftberegner, men da du ikke kender fradraget for bodelen, får du ikke noget ud af den. Beregneren benytter skala knæk 85% og 150%, der beregning for bildelen og 0% for campingdelen. Ikke mange autocampere befinder sig her.

Vis køretøjsvurderinger

For år tilbage var det let at finde tidligere beregnede afgifter for autocampere. Sådan er det ikke mere. Det kan være besværligt overhovedet at få noget frem. Henvender man sig til SKAT om problemstillingen har de ikke den store forståelse for den kritik. Man skal kende anvendelse og den er jo for autocampere “beboelse”, Derefter mærket og allerede her går det galt fordi køretøjer ikke indrapporteres ens. En Fiat kan være opgivet som Fiat, men også som f.eks Fiat/Hymer eller andet AC mærke. Det kan også bare stå Hymer. Efterfølgende skal man oplyse mærke som f.eks Hymer, men her kan stå underlige opgivelser - Ducato, Trigano, som i den sidste ende gør at der intet viser om et specifikt køretøj, selv om der er anmeldt køretøjer af efterspurgte typer.

Vurderings søgekriterierne, når ikke man kender registreringsnummer og stelnummeret er: Art, Mærke, Model, Drivkraft, Ny/Brugt, Anvendelse.

Når der ikke er særlig god pli ved indtastning af oplysninger, ekan det være svært at få noget ud i den anden ende. Det fik en autocamper-info.dk læser til at kontakte SKAT. Christian fik via aktindsigt, SKAT at lave en liste over alle nye og brugte importerede autocampere i 2018, frem til november. Tak til Christian for indsatsen.

Derved kan interesserede danne sig et overblik og hvad forskelige autocamper mærker har kostet i afgift. Det er vigtigt at holde sig for øje, at man ikke ud fra listen kan vide hvad udstyrsniveauet har været, så derfor skal man ikke ved at bruge listen, læne sig for meget op af den, da der i mellemtiden også er gået tid og som sagt kender vi ikke udstyrsniveauet ved import, men den giver en rettesnor der især er interessant ved brugte som er vanskeligere end afgiftberegning af en ny der der tager udgangspunkt i nettoprisen i danske kroner, tillagt minimum 9 % avance, tillagt dansk moms, fratrukket 12.100 kr i afgiftfrit beløb, tillagt 45% i afgift, modsat en brugt, hvor du skal kende handelsprisen og hvad nyprisen har været. SKAT finder den ved blandt andet at afsøge det danske marked for at finde et tilsvarende køretøj. Finder de ikke det tager de kontakt til forhandlere for at forhøre sig og kan de heller ikke hjælpe beror det på et skøn fra priser på f.eks mobile.de

Norge

Hvorfor skal det være så svært når det kan gøres så let. I Norge kan hr og fru Norge så let som ingenting beregne afgifte på både et nyt og et brugt køretøj. I Norge er afgiften ikke værdibaseret men teknisk baseret.

Information: Ny eller brugt. Dato for registrering i udlandet, CO2 udslip, indkøbspris, brændstof type, motorstørrelse, egenvægt og motoreffekt. Det er det hele. Norge har ligeledes velordnede lister over deres køretøjer og mærker, hvilket gør at man kan trække, hvilket mærke der der sælger hvormange køretøjer.
Kilde:SKAT

Værdiansættelse DK 2018 PDF

Norsk beregner HER

Motorregisteret Køretøjsvurderinger HER

Herunder ses en vurdering fra Motorregisteret, når der tastes rigtigt.