Farvel til punkteringer med selvforseglende dæk.

01 Nov 2018
486 gange
Selvtættende dæk Selvtættende dæk Foto: GTÜ

Med opfindelsen og patenteringen af det luftfyldte dæk, anno 1844, er den opfindelse desværre også behæftet med en ulempe. Hvem har ikke på et eller andet tidspunkt sendt eder og andre fy ord afsted, når man på en øde landevej eller andre steder, har ledt efter donkraften, værktøj og anvisninger om bilens drift, fordi man har været tvunget til at skifte et fladt dæk.

For få år siden blev den såkaldte “forseglet teknologi” introduceret til transportmidler, i første omgang inden for cykelindustrien. Volkswagen-koncernen var den første bilproducent til at monterer disse dæk som standard for godt fire år siden, mod et mindre ekstra tillæg på omkring 15-16 Euro pr dæk. Der er nu fem leverandører af disse dæk, Continental, Pirelli, Hankook, Goodyear og Michelin. Der er også mange populære dækstørrelser der passer til en række køretøjer, herunder vinter- og helårsdæk. Enhver bil  med et dæktryksovervågningssystem TPMS (Tire Pressure Monitoring System).

De “selvforseglede dæk” garantere et større plus på det det sikkerhedsmæssige, da en punktering på landevejen midt om natten statistisk ikke er ufarligt.

Men er denne dæk teknologi virkelig også så pålidelig som producenterne giver udtryk for ? Hvorlænge kan man fortsætte med punkterede slidbaner ? 5.000 eller endda 15.000 km ? GTÜ -Gesellschaft für Technische Überwachung ønskede at få dette præcist belyst i en praktisk test, og under højest mulige hverdags belastning.

En Passat variant blev udstyret med Continental Sealed dæk størrelse 235/45 R 18 af sikkerhedseksperter og fagligt forberedt på GTÜ testanlægget i Waltrop. Et fremmedlegeme blev anbragt på begge dæk på forakslen, en 50 millimeter monteringsskrue på venstre dæk og et 40 millimeter søm i højre dæk. Derefter blev køretøjet kørt ud på motorvejen og hastigheden blev bragt op på 230 km/t og delvist over 100 km/t.

Selv høje svinghastigheder med slukket ESP forårsagede ikke tryktab, efter de første 10.000 km. Med den forestående vinter slutter forsøget efter 20.000 km og på intet tispunkt er der sket et tryktab og dæktryksovervågningssystemet TPMS ville have gjort indsigelser med det samme.

Hvorfor benyttes denne dækteknologi,på nuværende tidspunkt, kun af Volkswagen forbliver ubesvaret. Blandt andet ville det øge sikkerheden redningstjenester og politiet. De “selvforseglede dæk” er imidlertid ikke uskadelige. Afhængigt af fabrikanten kan objekterne i slidbanen have en maksimal diameter på seks til otte millimeter i diameter. En påvirkning af en kant på dækflanken ville forårsagde et pludseligt trykfald. Ikke desto mindre er over 80 procent af alle punkteringer forårsaget at genstande i dækkenes slidbane. For Volkswagen og SEAT er det grund nok til at afskaffe det obligatoriske punkterings-sæt og erstatte det med fabriksmonterede forseglendede dæk.

GTÜ
ContiSeal

Bedøm denne artikel
(3 bedømmelser)