November 2019

Vi har hørt om det hvert år, igennem adskillige år. I Spanien er de igen ikke så glade for det meget store antal autocampere, der “bare” parkere langs deres kyster. Denne gang er problemet flyttet til Torrevieja mellem Alicante og Catagene, hvor indbyggerne og myndighederne er trætte at autocamper parkering på uhensigtsmæssige placeringer langs kysten. Det kan man læse på spaniaposten.no og det spanske medie diarioinformacion.com

Autocamperene står parkeret på rad og række ved kysten nord for Torrevieja på kyststrækningen ved Alfredo Nobel. Med den nuværende lovgivning har politiet ikke myndighed til at nægte autocamperne at parkere i området, mindre autocamperne opsætter borde, stole, markise mv. Hvis autocamperne holder på stranden i Spanien, er det ikke kommunen der har loven med sig, så de kan heller ikke bede autocamperne om at flytte sig. Det er staten (Costas) der råder over kysteområder og strande.

I Spanien høre alt maritimt og kyster ind under “Costas” der er Generaldirektoratet for kyst og hav - Dirección General de Sostenibilidad de la Costa y del Mar (DGSCM) der er det styrende organ for det spanske miljøministerium - Ministerio para la Transición Ecológica (MITECO), der blandt andet står i spidsen for alt maritimt og sammen med de lokale bysamfund koordinere forbud, projekter og kysternes bæredygtighed. Strandpromenaden er derfor statslig og høre derfor også under “Costas”.

Dirección General de Sostenibilidad de la Costa y del Mar (DGSCM) er nu gået i dialog med rådhuset i Torrevieja for at finde en løsning. Ifølge statslovgivningen kan de mange involverede i det spanske system kun handle, hvis det lokale politi har konstateret at der benyttes stole, borde og andre løsøregenstande. Den regionale administration, der er typisk for Spanien, er noget mere restriktiv og kan forhindre overnatning, selv i det privat rum, med mindre der er udstedt en tilladelse. Det er heller ikke muligt at parkere på offentlig ejendom, transitarealer og beskyttelsesområder i det maritime rum, der er omfattet af kystloven. To politi myndigheder, en maritim- en regional og en kommunal myndighed ! Der er tale om både statslig- og regionale lovgivninger.

Problemet er ligeledes, at stederne i Torrevieja som autocamperne parkere på, er i områder hvor der findes en “micro-naturpark” på ni hektar med følsomme planter og blomster. Til trods for dette parkerer turisterne deres autocampere i disse kystområder. Ikke så underligt kommer der mange autocampere, når det omtalte sted er tilmeldt på Campercontact, Park4Night mv. af begejstrede autocamperturister, men ikke af de knapt så begejstrede spanske myndigheder.

Borgmesteren har anmodet om rapporter fra provinstjenesten i “Costas” og naturparken i lagunerne ved Torrevieja og La Mata, der er to af de mest benyttede autocamper områder, hvor de bliver i dage på samme sted og nogle gange endda uger. Byrådet anbefalede allerede for tre år siden at der blev opsat skilte for at signalere at der ikke kunne parkeres  i de omtalte områder, men de er aldrig blevet opsat.

“Costas” - inspektionsafdelingens indsats har været næsten ikke eksisterende. En enkelt kystinspektør har opsynet med et stort kystområde, men i andre kommuner har de måtte gribe ind og nu er de i dialog. Så et eller andet sker der i Torrevieja.

Allerede i marts 2019 skrev mediet diarioinformacion.com, at byrådet i Torrevieja var igang med at forberede specifik regulering af de områder der benyttes til autocamper parkering langs kyster og i bugter i området og der i flere tilfælde benyttes som interimistiske campingpladser.

Byen Torrevieja er i løbet i de sidste tre år blevet en meget populær destination, fordi turisterne har fundet frie og relativt sikre pladser ved havet. Desuden har der ikke været nogen sansionsforanstaltninger fra hverken Guardia Civil eller Policía Local.

I andre områder på den spanske kyst, har den spanske stat, der har ansvaret for kystområderne sammen med kommunerne allerede reguleret den utilsigtede anvendelse af offentlige arealer til parkering af autocampere. Samtidig med, at man på den spanske kyst forsøger at regulerer parkeringen i autocampere, anerkender de spanske byer langs kysten også at de mange turister besøger og øger handlen i deres byer. De er derfor også godt for den spanske turisme i vintermånederne.

I Spanien er det ikke tilladt at sove “bare sådan”. Noget andet er hvad visse turister mener de er i deres fulde ret til. Under visse betingelser er  Wild- / Fri camping tilladt nogen steder, hvor kontrollen ikke er så alvorlig, mens det i mange områder i Spanien kun må foregå på specielt udstyrede autocamper parkeringspladser. Kyster inden for en vis afstand og Nationalparker er No Go. Men lige præcis de forskellige lovgivninger i regionerne, gør det ikke altid er  let at forstå hvad der er lovligt og hvad der ikke er.

Vintertid i Spanien er lig med Fri Campere, og så længe myndighederne ikke griber ind vil Fri Campere / Wild Camping være den foretrukne mulighed, og griber man for hårdt til værks vil de bare flytte andre steder hen. Derfor går de spanske myndigheder også med erfaring fra “nullerne” mere lempeligt til værks og regulerer sig ud af problemerne istedet for at jage dem væk. Før i tiden tog rigtig mange autocamperturister også videre til lande i Nordafrika, som blandt andet Marokko, men det lader til at være gået næsten i stå pga af sikkerhedsproblemer i Nordafrika efter det Arabiske Forår i 2010-11.

Borgmesteren José Manuel Dolón bebudede allerede i maj 2018, at kommunen ville genneføre en regulering af autocampere, der tager hensyn til Dekret 6/2015 der indeholder regulering af camping- og overnatningsområder for autocampere med transit ophold i Valencia regionen. Borgmesteren ønsker regulering af den frie anvendelse af autocampere, der er foreneligt med autocampernes ophold i det offentlige rum og til glæde for områdets borgere.

Set i lyset af problematikken og informationer fra flere lokale myndigheder, ser borgmesteren sig nødsaget til regulere den turismeform der konstant vokser. Ligeledes har byen rettet henvendelse til andre kommuner der har eller har haft lignende udfordringer. Borgmesteren ønsker ligeledes gæstfrihed og ser også muligheder i anviste pladser, hvor autocamperne lovligt kan opholde sig. Dekret 6/2015 nævner i den forbindelse, områder der udelukkende er for overnatning i autocampere med en varighed på 48 timer.

Ny autocamperplads overholder ikke tilladelsen.

I det forløbne år er en parkeringsplads for autocampere poppet op mellem et boligkomplekset Eliseos Playa i Mar Azul i den sydligste del af kysten ved Torrevieja. Den er på 5.500 kvadratmeter og til 85 autocampere og den annonceres gennem sociale netværk. Den har allerede udløst klager fra naboer. Pladsen er beliggende mellem 10 boligblokke, der er kendetegnet ved faverige facader og er bygget for 30 år siden med 600 ejere. Beboerne har over de sidste år kunne se hvordan arealet, der før var beplantet, forsvandt. Blandt andet forsvandt en beskyttet palmeart, forbindelses veje mellem boligblokke forsvandt og to ramper der før var med trapper er blevet ændret så autocampere kan køre ud og ind.

Protesterne fra de omkringliggende ejendomme har allerede kastet sig ind i kampen mod pladsen. Der er opkøbt nærliggende lokaler, hvor der er mulighed for toiletbesøg og tømning fra autocamperne. Der tilbydes vaskemaskine, brusere, overvåget pool og WiFi og kun 50 meter til stranden, for kun 7 Euro om dagen.

I ansøgningen for parkeringspladsen hed det sig at det drejede sig om en tilpasset parkeringsplads, der ville give en eksklusiv service til beboerne og at parkeringen ikke var kommerciel. Under dette påskud fik ansøgerne en tilladelse i 2018. Nu har det vist sig at den reelle aktivitet er langt fra ansøgningens formål.

Virksomheden der har anlagt pladsen har draget fordel af at trække autocamperturister til for de omtalte 7 Euro med udsigt til havet. Ifølge netmediet diarioinformacion.com vil pladsen blive lukket hvis ikke den lever op til den givne tilladelse.

Links:

Decreto 6/2015

spaniaposten.no

diarioinformacion.com

Ulovlig autocamperplads

European Caravan Federation (ECF) har netop frigivet de sidste nye salgstal for fabriksnye autocampere i hele Europa. Samlet set blev der i hele Europa solgt 115.150, mod 108.655 fabriksnye autocampere i samme periode 2018, og det er et plus på +6,0 procent. Salget for hele 2018 var på 125.042, så en ny rekord er med sikkerhed på vej igen. I de nye tal står Skandinavien for både den største stigning og det største fald i salgstallene. I Danmark steg slagstallene igen i 3. Kvartal og det med +40,9 procent. Det er i tal 682 fabriksnye autocampere mod 484 i 2018, men på nær 12 er det en fordobling i forhold til 2017, der var det sidste år med 60 procent afgift og hvor salget for hele 2017 var 347 helt nye autocampere. Afgiftnedsættelsen har som antaget haft en stor effekt på salgstallene. Sverige derimod, står for det største fald med -49,1 procent, der er et fald fra 6.854 til 3.490 nye autocampere ifølge ECF. Norge sår for det andet fald i Europa med -12,4 procent, der er et fald fra 3.659 til 3.206 enheder. De har de to lande helt logiske grunde til.

Tyskland står igen som den ubestridte topscorer med 47.543 nye campere mod 41.036 i 2018. Der er en stigning på +15,9 procent. Frankrig står som den anden største aftagere af autocampere med et salg på 20.799, der er en stigning i forhold til 2018 på +1,7 procent. Altså stadig stigning i antallet af autocampere i Europa på nær Norge, Sverige og de lande som ECF betegner som “Andre”.

På trods af salgsstigning af autocampere er der ligeledes gode takter i salget af campingvogne der trods alt sælges mere end 3 gange så mange af i Danmark. Efter 3. Kvartal er er der ifølge ECF solgt 2.278 helt nye campingvogne, der er en stigning på +8,5 procent. Til ammenligning sælger Tyskland tæt på dobbelt så mange autocampere i forhold til campingvogne. Efter de tre første kvartaler blev det til 23.769 campingvogne og 47.543 autocampere.

Ved udgangen af 2018 vil der være mere end 130.000 nye autocampere på de europæiske veje og det giver ligeledes udfordringer i overnatningspladser for målgruppen og det meget varierende behov under ordnede forhold og brug af disse populære køretøjer. Dertil kommer alle de brugte køretøjer der har fået nye ejere. (Kilde: European Caravan Federation)

Se mere HER

Udgivet i Autocamper nyheder

En ny handleplan skal skabe grundlaget for, at Danmark kan udvikle sig til et af Europas bedste rejsemål for outdoor-turisme. Det skal blandt andet ske gennem udvikling af udvalgte outdoor-tilbud, en sammenhængende infrastruktur og et varieret udbud af kommercielle naturoplevelser.

Med en styrkeposition som cykelland og gode muligheder for blandt andet vandring, lystfiskeri og vandsport rummer Danmark et stort potentiale som rejsemål for outdoor-turister. Flere steder i Danmark er der foretaget markante investeringer i udvikling af oplevelsesrig natur og gode friluftstilbud de seneste år, og nu er tiden kommet til at omdanne områderne til attraktive ferietilbud, der kan skabe bæredygtig vækst og arbejdspladser i dansk turisme.

Derfor har Dansk Kyst- og Naturturisme i dialog med repræsentanter fra blandt andet Erhvervsministeriet, Miljø- og Fødevareministeriet, Naturstyrelsen og Danske Destinationer udarbejdet en handleplan, der har til formål at skabe rammer, retningslinjer og modeller for udvikling af en forretningsorienteret outdoor-turisme. Handleplanen skal sikre de bedste betingelser for, at Danmark kan udvikle sig til et af Europas bedste rejsemål for outdoor-oplevelser.

"Turisme er vigtig for Danmark og er med til at skabe vækst og arbejdspladser i hele landet. Ikke mindst i landdistrikterne og i det vidunderlige Vandkantsdanmark, hvor turisterne gerne vil ud og opleve den danske natur, og hvor flere grønne oplevelser til turisterne kan være med til at gøre Danmark til en mere bæredygtig turistdestination. Handleplanen for outdoor-turismen er på den måde et vigtigt element i den videre udvikling af en konkurrencedygtig kyst- og naturturisme i Danmark," lyder det fra erhvervsminister Simon Kollerup, der i dag fik overrakt handleplanen af Dansk Kyst- og Naturturisme.

Fem konkrete anbefalinger

Handleplanen har til formål at fremme en fælles bæredygtig retning, i økonomisk såvel som ressourcemæssig forstand, for udvikling af outdoor-turismen. Planen indeholder derfor fem centrale anbefalinger, som kan bidrage til at indfri det store potentiale.

Anbefalingerne drejer sig dels om at prioritere udvikling af destinationer og styrke rammerne for stærke outdoor-tilbud i udvalgte naturområder, dels om at opbygge en sammenhængende infrastruktur og dels om at skabe et varieret udbud af rentable oplevelser blandt andet gennem etablering af kommercielle erhvervsklynger.

I handleplanen fremgår det desuden, at der er behov for et større vidensgrundlag for at sikre en bæredygtig udvikling, som også på længere sigt er til gavn for både gæster, erhverv og lokalsamfund.

"Kyst- og naturturismen i Danmark rummer flere destinationer med potentiale til at udvikle et internationalt, konkurrencedygtigt tilbud af outdoor-oplevelser. Derfor skal vi turde prioritere steder, som har de rette ambitioner og grundlag for at opbygge attraktive aktivitetsmuligheder og kommerciel service i de områder, hvor gæsterne i forvejen opholder sig," forklarer bestyrelsesformand i Dansk Kyst- og Naturturisme, Kjeld Zacho Jørgensen, og uddyber:

"Dertil kommer et behov for at udvikle en sammenhængende infrastruktur med fokus på hensigtsmæssig drift, så vi kan bevare den høje kvalitet, som vi også fremadrettet vil være kendte for, og give endnu flere gæster adgang til gode oplevelser i naturen. Handleplanen indeholder desuden en række forslag til tiltag, der skal bidrage til udmøntningen af de enkelte anbefalinger."

Handleplanen for outdoor-turismen i Danmark blev præsenteret ved et officielt arrangement mandag den 25. november 2019 ved Slettestrand Feriecenter i Fjerritslev. Her præsenterede bestyrelsesformand i Dansk Kyst- og Naturturisme Kjeld Zacho Jørgensen og direktør i Dansk Kyst- og Naturturisme Jens Hausted handleplanen for dagens fremmødte, som erhvervsminister Simon Kollerup kvitterede for.

Fakta om Handleplan for outdoor-turismen i Danmark 2020-2022

Handleplanen er udarbejdet af Dansk Kyst- og Naturturisme i dialog med Erhvervsministeriet, Miljø- og fødevareministeriet, Naturstyrelsen, Kommunernes Landsforening, Vejdirektoratet, Danske Destinationer, Dansk Turismefremme, Friluftsrådet, Danmarks Nationalparker og en række private erhvervsaktører.

Handleplanen indeholder fem centrale anbefalinger:

 1. Prioritér udvikling af stærke outdoor-destinationer
 2. Styrk rammerne for outdoor-tilbud i udvalgte naturområder
 3. Opbyg sammenhængende infrastruktur
 4. Tænk kommercielt og skab rentable forretninger
 5. Tilvejebring systematiseret data til vidensbaseret produktudvikling

Læs Handleplan for outdoor-turismen i Danmark 2020-2022

Kilde: Dansk Kyst- & Naturturisme

Udgivet i Information

Som en sikkerhedsforanstaltning tilbagekalder Thule sine TO 8000 og TO 9200 Omnistor markiser med en 220 volt rørmotor. Årsag: Markiserne kan åbne utilsigtet og ukontrolleret.

Det drejer sig om om alle Omnistor markiser af typerne TO 8000 og TO 9200 med 220 Volt rørmotor der produceret  mellem den 1. Juni 2016 og 30. Juli 2019. I sjældne tilfælde  kan åbne utilsigtet og ukontrolleret. Thule påpeger, at andre elektriske markiser eller de der betjenes med håndsving ikke påvirkes af tilbagekaldelsen.

Du kan kontrollere om din markiser er påvirket af tilbagekaldelsen som følger: Se på markisens produktionsmærke, hvoraf det vil fremgå hvornår den er produceret. På figuren herunder findes et eksempel på datoen den 30. Januar 2019 -> 300119.

Hvis du er berørt og bor i et europæisk land (undtagen Tyskland), skal du udfylde registreringsformularen med de oplysninger du finder på produktionsmærkatet, samt dit køretøjs mærke og stelnummer eller sende en mail til Thule Omnistor med alle informationerne til email:  

Efter anvisninger fra Thule kan du aftale tid med din forhandler som vil udskifte rørmotoren med en forbedret version. Du finder flere informationer på følgende link:https://www.thule.com/da-dk/safety-notices/recall230v 

Image of a barcode for Thule Omnistor 9200

Udgivet i Udstyr Artikler

Det er 50 år siden Weinsberg lancerede sin første autocamper - en kompakt autocamper med et pop-up-tag baseret på Fiat 238. Og det er grunden til, at Weinsberg fejrer denne milepæl med "50 Years Limited Edition" på CaraTour 600 MQ.

Den oprindelige fra 1969 var overraskende rummelig og fleksibel med en længde på kun 4,60 meter: På den ene side en fuldt udstyret autocamper, på den anden side en varevogn med fornem lastvolumen. Maksimal komfort på basis af et erhvervskøretøj uden voluminøse opbygninger - Det grundliggende koncept for CUV har altid været populært og vellykket.

Weinsberg’s Jubibilæums CUV, en CaraTour 600 MQ på 5,99 meter, imponerer med dets elegante moderne interiør: Elegante lyse sølv-grå toner dominerer interiørdesignet - køkkenbordplader, bord og delvis læder i siddegruppen med accenter i antracit. Det begrænsede udgave af interiørdesign suppleres med specielt polstring med Activestoff og "50 Years" logo broderi.

Ud over det almindelige CaraTour-udstyr har Limited Edition det bredeste udvalg af ekstraudstyr: "50 Years Limited Edition" udvendigt logo, speciel stafferinger, speciallakering Campovolo grå, 6d TEMP-motor 2,3 liter , 140 hk, totalvægt 3,5 ton, manuel aircondition, elektrisk justerbare og opvarmede udvendige spejle, cruise control, 16-tommer letmetalsfælge, insektsbeskyttelses i sidedør, markise, rat med radiokontrol og radioforberedelse inklusive højttalere.

Desuden er der i jubilæumspakken en alt-i-en-navigationsenhed inklusive DAB + og camping-software, bakkamera, head-up display, Truma iNet-system, passager-airbag, højdejusterbar fører- og passagersæder, Captain Stole med dobbeltsidede armlæn, Remis front- og sidevindueisolering og mørklægning, vindue der kan åbnes inkl. rullegardin i toilet, elektrisk trin samt BWT-vandfilter.

44.750, - Euro er den tyske pris for denne specielle model. Dette resulterer ifølge Weinsberg en besparelse på 9.640, - Euro sammenlignet med produktionsmodellen med passende udstyr.

Forhør hos de danske Weinsberg forhandlere om den danske pris og muligheden for eventuelt at se den på Ferie for Alle 2020. “50 Years Limited Edition” præsenteres til januar på CMT messen 2020 i Stuttgart.

Link: Weinsberg

Udgivet i Autocamper nyheder

Det bliver betegnet som årets største event for campister. Otte campinghaller fyldt med oplevelser venter de besøgende, når Ferie for Alle byder indenfor i MCH Messecenter Herning 21.-23. februar.

I 2019 satte man fuld fokus på oplevelserne på Danmarks største campingmesse med mere udstillerplads, stemningsfyldte gågader, restauranter, legeområder og en kæmpestor markedsplads. Ved 2020-udgaven af Ferie for Alle er der igen skruet op for oplevelserne i alle otte campinghaller.

- Ferie for Alle er stedet, man mødes. Det er centrum for hele campingbranchen. Sidste års nye setup blev modtaget meget positivt, og de besøgende gik fra messen med en masse oplevelser i bagagen. Man kunne nyde sin mad med udsigt til masser af trends og produktnyheder og gå på opdagelse blandt nye campingvogne og spændende campingpladser på en og samme tid. Det gav en masse liv og aktivitet i hallerne, som vi sætter fokus på igen i år, fortæller Morten Kjeldsen, direktør hos Isabella Group, medlem af bestyrelsen i brancheorganisation for Outdoor og Camping (OCFF) samt komitémedlem på campingudstillingen Ferie for Alle.

Stort set samtlige mærker af campingvogne, autocampere, telte på det danske marked samt alverdens udstyr og campingpladser i ind- og udland kan opleves på Ferie for Alle. Her kan de besøgende få al den rådgivning, inspiration og information om campingvogne, autocampere, telte osv., som de søger.

Markant fremgang for autocampere og efterspørgsel efter nye ferieformer

På campingmessen i 2019 havde udstillerne det bedste salg siden finanskrisen, og hos OCFF ser man også fremgang i salget. Fra september 2018 til august 2019 er salget af autocampere steget markant med 50 procent flere solgte vogne, mens der på brugtvognsmarkedet er et fortsat stort salg. Den stigende interesse mærker man også hos Erwin Hymer Group i Danmark, der igen er at finde på Ferie For Alle.  

- Det er mere end nogensinde før oppe i tiden, at ferie bliver forbundet med et åndehul væk fra hverdagens stress og jag. I den forbindelse har vi igen i år valgt at udvide standarealet. Vi ser en stadig stigende interesse fra nye målgrupper, hvor særligt flere yngre førstegangscampister er tiltrukket af alt det, som campingferien har at byde på - blandt andet storslåede naturoplevelser med masser af hygge og nærvær, fortæller Morten Sonnich, CCO hos Erwin Hymer Group Nord, og fortsætter:

- Man skal heller ikke negligere den store klimadebats betydning i forbindelse med både camping- og autocamperferier. Frihed til at være herre på egen ferie, samt det at kunne være fleksibel i forhold til at køre derhen, hvor solen skinner, spiller en altoverskyggende rolle for de mange mennesker, der er tiltrukket af denne ferieform. 

Gode traditioner og prestigefyldte campingpriser

Allerede inden Ferie for Alle åbner dørene i MCH Messecenter Herning er en trofast skare af campister på plads uden for messeområdet. Vintercamping under campingmessen er et populært trækplaster, og igen i år er der mulighed for at tage et weekendophold på vintercampingpladsen bag messecentret, der ligger bare få minutters gang fra campinghallerne. Vintercamping arrangeres af DCU og MCH og kan både bookes på forhånd, ligesom man kan møde op og få adgang.

På åbningsdagen for Ferie for Alle afholdes Danish Camping Award for fjerde gang. I år er prisuddelingen udvidet, så der er i alt ti kåringer, og der bliver rift om de populære priser, når der bl.a. skal kåres Årets Campingvogne, Årets Campingtrækker, Årets Autocampere, Årets Danske Campingpladser, Årets Udenlandske Campingplads og Camping Prisen, som går til et firma eller en person. 

Ferie for Alle 2020 foregår i MCH Messecenter Herning 21.-23. februar. Messen er Skandinaviens største feriemesse og byder på flere end 1.000 udstillere og besøges af omkring 60.000 ferieglade mennesker.

Link: Ferie fo Alle

Udgivet i Information

Europa-Kommissionen har indledt arbejdet med en evaluering af det 3. kørekortsdirektiv om fælles kørekortsregler. Den vil vurdere, hvor godt direktivet har fungeret siden det blev vedtaget i 2006. Det er en proces, der kan ende med at ændre de europæiske rammebetingelser der også kommer til at gælde for autocampere med en forhøjet totalvægt på et kategori B-Kørekort.

På trods af ihærdig indsats fra AutocamperGruppen via autocamper-info.dk med kontakt til Transportministeriet og adskillige norske netværks kontakter, der har presset på i det norske Samferdselsdepardement, er der ingen tegn på at hverken Danmark eller Norge har indgivet Feedbacksvar. Norge følger som EØS land det 3. kørekortsdirektiv på lige fod med resten af EU. Kommisionen har lagt en køreplan for processen og her lukkede Feedback perioden den 10.09.2019. Der kom 22 input til Kommisionen. Der bliver offentlig høring i andet kvartal 2020 og en Kommissionsvedtagelse, der er planlagt til fjerde kvartal 2020.

autocamper-info.dk har kigget i Feedback svarene for at se om der gemmer sig noget om autocampere i svarene. Blandt svarene der omhandler en bred vifte af svar der blandt andet omhandler godstransport, undervisning fra kørelære, nedsættelse af alder for kategori C køretort, trafikulykker mv., er der ikke mindre en tre Feedback, der omhandler autocamper vægt på et kategori B-kørekort.

ÖAMTC er det østrigske svar på FDM:

Kørekortkategorier og vægtgrænser

Den nuværende definition af kørekortklasser, især af den mest populære kategori B-kørekort går tilbage til første halvdel af det forrige århundrede. Naturligvis afspejler disse vægtgrænser ikke udviklingen og udviklingen inden for moderne bilteknologi, f.eks. Elektriske køretøjer med deres betydeligt tunge batterier. Også særlige brugergrupper som nødhjælp, der rekrutterer deres ambulancechauffører og brandbilschauffører blandt frivillige udtrykte behovet for at hæve vægtgrænsen for personbil kørekortet. Sidst men ikke mindst skal ejere af mindre autocampere nu være i besidelse af et lastbilkørekort, selv om deres køretøj (når det er fyldt med vand og campingudstyr) kun ligger lidt over den aktuelle vægtgrænse på 3-500 kg for personbiler. Som påpeget i vores brev til kommissær XXXXXXX.

ADAC der er det tyske svar på FDM.

Lette erhvervelsen af kørekort for tunge autocampere

For ADAC er det klart: Autocamperturisme bør kunne opleves af alle generationer og uden forhindringer. Dette omfatter at gøre det lettere for dem, der i den næste generation er interesseret i Camping og til at komme ind i autocamperturismen. Unge autocamperejere med B-kørekort fra 1999 og fremefter må kun køre køretøjer med en maksimal tilladt vægt på op til 3,5 tons på grund af vægtbegrænsningen i deres kørekort klasse. Samtidig bliver autocampere stadig mere tunge, også på grund af deres sikkerhedsudstyr. Ulykkesstatistikken berettiger ikke de deraf følgende begrænsninger for den unge campist generation: Ulykkesstatistikker der indeholder autocampere på tværs af alle vægtklasser er ekstremt lav, og der ingen tegn på større deltagelse af tunge køretøjer.

På denne baggrund går ADAC ind for at udvide B-kørekortet for autocampere til op til 4,25 tons, hvilket der skal være gyldigt i hele Europa. Dette kræver en tilsvarende ændring af klasse B forordningen om indførelse af udtrykkelige undtagelser for autocampere som led i en revision af EU's kørekortdirektiv.

European Caravan Federation (ECF)

Ændringer af B-kørekort over 3.500 kg nødvendigt

EU-typegodkendelse kvalificerer autocampere på lige fod med personbiler som M1-køretøjer. Ligesom personbiler transporterer begge typer køretøjer personer (ikke mere end otte passagerer ud over føreren) og deres bagage. Autocampere er beregnet til rekreation eller ferie. I modsætning hertil er erhvervskøretøjer i kategori N primært designet primært til godstransport.

Autocampere med en vægt indtil 3 500 kg kan køres med B-kørekort. Over 3 500 kg  er kørekort C1 (indtil 7 500 kg) nødvendigt, uanset om køretøjet bruges til private eller fritidsformål eller har samme dimensioner.

Direktiv 2012/36/EU erkendte, at kategori C1 i modsætning til kategori C-køretøjer, der er dedikeret til erhvervsmæssig godstransport, er heterogene og omfatter en lang række køretøjer, såsom køretøjer til fritid eller personlig brug, nødsituationer eller brandslukningskøretøjer eller brugskøretøjer, der anvendes til erhvervsmæssige formål, men hvor erhvervskørsel ikke er førerens hovedaktivitet "(betragtning 2). Desværre var det kun indholdet af kørekort testen for køretøjer i kategori C1-køretøjer, der var tilpasset de forskellige kendetegn ved de køretøjer, der hører under denne kategori. Kørekort kategorierne C1 og C1 97 er således næsten identiske. C1 97 forbliver så utiltrækkende til privat brug, som C1 altid har været.

ECF kræver derfor et bæredygtigt og fremadrettet supplement til europæisk kørekortlovgivning. Privat brugte kørekort over 3 500 kg må ikke være baseret på den kommercielt orienterede kørekort klasse C1. For private kørekort er en orientering til kørekortklassen B nødvendig.

Vægtgrænsen for kørekort kategori B bør derfor forlænges på baggrund af følgende betingelser:

 • Kun beregnet til privat brug.
 • Holder Kørekortindehaver skal være over 21 år.
 • Kørekort skal være opnået mindst to år før.

Begrundelse:

 • Autocamperes trafiksikkerhed er fremragende. BASt-undersøgelsen bekræfter et meget positivt resultat med mindre end 0,3 procent af alle ulykker med personskade er forårsaget af autocampere. Ulykker med autocampere er ikke et presserende trafiksikkerhedsproblem, når man tager hensyn til både det absolutte antal ulykker og den kilometerrelaterede ulykkesrisiko.
 • Antallet af indehavere af kørekort uden et passende kørekort over 3 500 kg til privat brug vokser.
 • Køretøjsførernes adfærd har en direkte indflydelse på trafiksikkerheden. Autocampere køres normalt i løbet af dagen til private formål og med "feriehastighed". Der er ikke noget, der tyder på, at autocampere med en masse på 4 250 kg eller 4 500 kg er betydeligt vanskeligere at køre end 3 500 kg køretøjer.
 • Dimensioner (længde, bredde, højde) på autocampere med 3 500 kg eller 4 250 kg er identiske. Selv autocampere med en samlet masse på 4 500 kg er normalt identiske med dem på 3 500 kg.
 • Vægten på autocampere øges konstant. Ud over at øge sikkerheds- og miljøudstyr fører kundernes stadigt stigende krav til komfort også til stigende køretøjs vægt. Letvægtskonstruktion bremser denne tendens, men stopper den ikke. Alternativt fremdrift til autocampere har brug for en totalvægt på mindst 4 500 kg for at kompensere den ekstra vægt.

Indtil videre har det kun været ønsker, men nu er der kommet indhold i sagen. For at sikre at den nye Transportminister Benny Engelbrecht var lige så positiv som sin forgænger Ole Birk Olesen, fik undertegnede svar på dette den 29. August 2019, underskrevet Benny Engelbrecht: “Tak for din henvendelse af 31. juli 2019 vedrørende kørekort til autocampere.

Jeg kan forstå, at Færdselsstyrelsen vurderer, at den tekniske udvikling af autocampere med en tilladt totalvægt på over 3.500 kg har ændret sig, således at der ikke i dag er afgørende færdselssikkerhedsmæssige hensyn til hinder for, at personer, der har et kørekort til kategori B, vil kunne føre en større autocam- per.

På den baggrund er jeg enig med dig i, at det bør være muligt for personer med et kategori B-kørekort at føre en autocamper med en tilladt totalvægt på over 3.500 kg. Imidlertid er situationen jo den, at 3. kørekortdirektiv forhindrer dette, og der er derfor behov for en løsning på EU-niveau.

Transport- og Boligministeriet vil derfor fortsat sætte denne problemstilling på dagsordenen i forbindelse med ministeriets dialog med Kommissionen.”

Lidt underligt at der fra dansk side ikke er indgivet Feedback.

Kilde: Europa Kommissionen

Udgivet i Autocamper nyheder

Efter mange års forhandlinger om tilladelser er Costa Blanca Camperpark i Alfaz del Pi, Spanien, genåbnet. De hollandske ejere måtte ifølge ejerne lukke i november 2015 , fordi en ændring af loven krævede en ny tilladelse, som parret ikke havde. Derefter var forventningen, at det ville tage ni måneder for Autocamperpark Costa Blanca kunne åbne igen, men det er nu blevet næsten fire år. Et år tidligere var virksomheden også blevet lukket i et par måneder på grund af problemer med tilladelsen.

Pladsen

Camperpark Costa Blanca har plads til 42 autocampere på op til 1o meter. Området Camperpark Costa Blanca er beliggende i, er et roligt område på et areal, der er omgivet af appelsintræer, kun 1 km fra stranden i Albir og 1 km fra centrum og 1 km fra centrum af Alfaz del Pi.

Inden for gåafstand er restauranter, McDonalds, supermarkeder, banker, postkontorer, busstoppested mv. Hver dag kommer en bager forbi pladsen med frisk brød. Den nærmeste togstation er kun 600 meter væk, hvorfra det med timesforbindelser er nemt at komme til Benidorm, Altea, Denia og Alicante.

Det er vigtigt at følge ruten til pladsen, beskrevet på pladsens hjemmeside. Googles standard rute føre til en viadukt der kun er 1,8 meter høj. Benyt ruten ved at Sanne QR-koden på en smartphone Navi.

Faciliteter

Vandforsyning, bortskaffelse af toilet, spildevand og affald, toiletter, bad, strøm, internet, vaskemaskine og tørretumbler 3 Euro/hver

Priser

14 Euro pr nat, To nætter 13 Euro, Fra 30 nætter 12 Euro, Bad 0,25 Euro/3 min, strøm 6A 0,35 Euro/kWh, Vaskemaskiner

GPS: N 38,58360, W 0,08179 / N 38 ° 35'01 ", W 0 ° 04'54"

kontakt

Camperpark Costa Blanca
Cami dels Alguers 79 , 
03580 Alfaz del Pi , 
Comunidad Valenciana [03-12-46]
Spanien

E-mail:  
W
ebsite: camperparkcostablanca.eu

Autocamperturister søger pladser til en FAIR pris. Hvor høje må og skal de være? Det har det tyske autocamper magasin Promobil netop haft sat forkus på, i en artikel i deres november nummer.

Et projekt med udsigt til Elben har fået byrådet i byen Darchau til at trække i nødbremsen der vedrøre en plads der . Det kunne man læse i online versionen til Hagenower Kreisblatt. For to år siden antog det lille samfund i Urstromtal, at den projekterede autocamperplads ville koste en kvart million Euro. Selv efter at have slanket på udstyret er omkostningerne steget og idag er er beløbet fordoblet. Årsagen - Oversvømmelses beskyttelse vil blive væsentlig dyrere end forventet. Egenandelen for det lille samfund i Darchau er steget fra 20.000 Euro til godt 95.000 Euro, og det er efter byrådets opfattelse for meget.

Det rejser spørgsmålet om autocamperturister overhovedet vil have den slags betalte pladser? Promobil har i deres  databank for autocamperpladser 12.700 autocamper overnatningspladser i Europa, af det antal er er 4.470 i Tyskland. Mange af pladserne bliver bedømt med antal stjerner, fra 1 til 5.

Den samlede score er resultatet af den samlede bedømmelse af placering, udstyr, renlighed og pris / serviceforhold. Hvis prisen ved klassificering spiller den afgørende rolle, så må tendensens på de gratis pladser være bedre end betalingsbaserede. Evalueringen af databasen fører imidlertid til den modsatte konklusion. Efter brugernes mening mener de, at betalende pladser normalt er bedre end gratis.

Hvordan står det til med autocamperpladserne med den høje pris og hvordan bliver de accepteret? De fleste af de betalingsbaserede pladser tager ikke mere end 10 Euro for en overnatning inklusive 2 personer. Vigtigt er det at når det drejer sig om tyske pladser er de kun belagt med 7 procent moms, hvilket betyder at en plads til 10 Euro -> 75 kr i Danmark med 25  procent moms derved vil koste ca 90 kr. (afrundet). Også pladser til 5 Euro har tilfredse kunder. Kun ved de helt dyre pladser er der ikke længere stigning i kundernes tilfredshed. Pudsigt nok er der også sammenhæng mellen størrelserne på pladserne, hvor de højeste bedømmelser ligger hos pladsstørrelser mellem 31 og 50 pladser og 51 til 80 pladser. Den laveste bedømmelse får de helt store pladser, dog er her forskellen på bedømmelserne nede på decimal niveau. Det omtalte gør sig både gældende på pladser i Tyskland og resten af Europa. Ved omtalte størrelser er bedømmelserne højest på de betalende pladser. Også gælder - Ingen regel uden undtagelser som beliggehed.

Ser man på bedømmelser i forhold til faciliteter på pladserne er bedømmelserne naturligt højest med faciliteter som forsyning og bortskaffelse og ligeledes hvor der tilbydes toilet og bad. Internet ser ikke ud til at have en øget indflydelse i forhold de nævnte pladstyper. De laveste bedømmelser finder man på betalende pladser uden faciliteter af nogen art.

Rimelig pris? Det afhænger af ...

Man kan stadig finde dem i et stort antal, de “vilde” pladser i naturen og deres gæster der kalder sig “Fricampere”. Og hvis man vil, kan man i det mindste stadig overnatte en enkelt overnatning ved vejsiden eller parkeringspladsen med den rigtige størrelse bås, med henblik på at kunne fortsætte sin kørsel forsvarligt, og hvor dette ikke udtrykkeligt er forbudt ved tidsangivet skiltning. De, der sætter pris på service, sikkerhed og komfort, når de er på rejse med en autocamper, har også en fornemmelse af, hvad der er en rimelig og fair pris og at autocamperpladser kan udtrykkes forskelligt afhængigt af omstændighederne. Og hvis engang, det virkelig lugter af et dårlig køb af ophold med overnatning på en plads, så bliv ikke blive irriteret over at den ikke levede op til forventningerne, men bedøm den fair i diverse apps og fortsæt derefter bare mod et andet sted.

Sådan fordeler priserne på autocamperpladser sig i Tyskland

 

Sådan fordeler priserne på autocamperpladser sig i Europa

 

Kvalitetspladser bliver belønnet

Læs mere HER

Torsdag, 14 November 2019 08:33

Nu træder nye regler for vinterdæk i kraft

Fra efterårsferien og helt til forårssolen får overtaget, skal man som dansker være opmærksom på, at vores nabolande har vinterdækspligt. I Sverige og Norge kører man vinteren i møde med nye regler for vinterdæk.

Da Vejdirektoratet i oktober var ude med årets første saltbiler på vejene, blev vintersæsonen officielt skudt i gang. Det stiller krav til din bils udstyr, især hvis tankerne allerede nu vandrer i retning af ferie mod lavere temperaturer end herhjemme. Ved den seneste opgørelse fra 2017 tog knap en halv million danskere på jule-, ski- eller vinterferie i perioden december-februar. Af disse valgte 21 procent at pakke bilen og selv køre på ferie. 

Danskere, der vælger at tage bilen ud af landet, skal dog være opmærksomme på, at der fra i år gælder nye regler for vinterkørsel i vores nabolande Sverige og Norge, samt at der er vinterdækspligt i Sverige og Tyskland. Det oplyser dækfirmaet SorteDæk.

Vinterdækspligt

Mens de danske politikere fortsat diskuterer, hvorvidt vinterdæk skal være et lovkrav i Danmark, er det allerede vedtaget ved lov hos vores naboer i syd og øst. Derfor oplever danske dækforhandlere til stadighed flere kunder, som spørger til regler for vinterdæk, når turen går udenlands i de kolde måneder. Karsten Larsen fra Sortedæk.dk har travlt i disse måneder med ferieparate familier, som skal have vinterdæk på bilen inden de lange køreture.

– Mange er ude i god tid, men vi oplever også, at nogen først bliver klar over, at der er vinterdækspligt i Sverige og Tyskland, kort før de skal afsted. Det kan skabe lidt panik før lukketid, hvis man ikke er klar over reglerne for kørsel i vintervejr på den anden side af grænserne. Men hellere sent ude end at glemme det – det kan blive en både dyr og farlig fornøjelse, siger Karsten Larsen.

Nye regler skal gøre det nemmere

Foruden det faktum, at det i Sverige er lovpligtigt at køre på vinterdæk mærket med det såkaldte bjerg- og snefnugsymbol i perioden 1. december – 31. marts, så har der i mange år været vinterdækslister, som oplyste om, hvilke dæk der var godkendte som vinterdæk. Ved indgangen til 2019 blev disse lister delvist fjernet, så de fra denne sæson kun gælder lastbiler og ikke almindelige personbiler.

Man skal dog fortsat være opmærksom på, at man har de rigtige dæk påmonteret, inden turen går til potentielt koldere egne, da regler for såvel snekæder som pigdæk varierer fra land til land.

– De nyeste tal fra Dækbranchen viser, at der fortsat er omkring 10 procent af danske biler, der kører på sommerdæk om vinteren. Det kan godt være, man føler, at de milde vintre herhjemme ikke er slemme nok til, at man behøver at skifte til vinterdæk, men ved våde og kolde veje er der markant forskel på bremselængden. Det kan simpelthen ikke svare sig at tage chancen, udtaler Karsten Larsen.

Udover vinterdæk råder Karsten Larsen desuden de danske bilister til at have blandt andet et tæppe, en advarselstrekant og en skovl med i bilen, før de lange køreture går til potentielt sne- og isglatte egne.

Tyskland

Der er dog ingen lovbestemmelse for et bestemt tidspunkt for skift af dæk, og naturligvis skal de aktuelle vejrforhold altid overholdes. Især ved en meget tidlig påske skal du lade vinterdæk sidde på lidt længere og ikke holde sig for strengt i henhold til O-til-O-reglen, der står for Oktober til Ostern (Påske).

 

Udgivet i Information
Side 1 ud af 2