Bliver autocampere nogen sinde elektriske?

Elektrisk autocamper til 1,3 mill. uden afgift Elektrisk autocamper til 1,3 mill. uden afgift Foto: WOF

Fremtiden er elektrisk, det kan man læse i de fleste medier og der tales om forurenende og skadelige stoffer og CO2. De udsagn er der meget ideologi i og meget politisk vilje, men ringe opbakning blandt dem, der bliver berørt af det. Men hvad vil det betyde for campingvogne og autocampere ? Vil mobil fritid stadig være, hvad den er idag?

Ud fra et fysisk synspunkt er en autocamper intet andet end en transporter med en fast belastning og som enhver varevogn handler det om egenvægt og nyttelast. Jo tungere køretøjet er, jo mindre kan du læsse det med - skjorte, bukser, sengelinned, gryder, forsyninger, sportsudstyr og mere der udgør livsformen i autocampere og campingvogne.

Elektriske transportere bliver kørt som forsøg hos blandt andet pakkefirmaer og andet af forskelig art i byer, hvor nyudviklede varevogne allerede er udviklet, men med en begrænset batterikapacitet og de er ligeledes løbet ind i et vægtproblem, hvis de skal kunne have en acceptabel nyttelast. Disse køretøjer egner sig bedst til byens område omkring centrum, da de ofte kun kan klare et par hundrede kilometer på en batteriopladning. At levere pakker og andet let gods om dagen og oplade om natten er formålet med dette enkle koncept.

Praksis er imidlertidig andeledes. I flere af de forsøg der er udført kune varevognen benyttes som enhver anden varevogn, men hvis chaufføren ønskede at tænde for et klimaanlæg om sommeren eller opvarmning om vinteren var der ingen garanti for at kunne komme tilbage til chaufførens base. Dermed kunne chaufføren vælge mellem varme fødder eller lukke til tiden. For at øge rækkeviden, kræver det et betydeligt større batteri, hvilket yderligere begrænser den i forvejen begrænsede nyttelast.

Det samme problem opstår ligeledes hos autocampere. Motorblokken og gearkassen er udeladt og erstattet med et elektrisk drev. For at drive dette skal der skabes plads til et stort og tungt batteri. Til sammenligning har en Tesla S en egenvægt på 2108 kg. Deraf udgør batteripakken med alt hvad der høre til omkring 900-1000 kg.

Den første serieproducerede autocamper bære navnet Iridium. Autocamperen blev præsenteret på basis af et Fiat Ducato chassis på CMT messen 2019.

Ifølge producenten skal denne elektriske autocamper kunne køre 400 km på en opladning, men enhver der kender branchen ved at sådanne udsagn er idealistiske og i den virkelige verden er en del lavere, når både det skal gå op og ned af bakke, der bruges strøm til opvarmning og lys samt varmt vand mv.

Teknisk data er ikke noget producenten strøer om sig. Den samlede vægt er opgivet som 4000 kg og prisen er på ca. 170.000 Euro - ca 1,3 millioner uden dansk afgift og dansk moms.

Spørgsmålet er, hvem der så vil købe denne type autocamper, der kun tilbyder en brøkdel af den frihed, man kunne forvente fra sådan et køretøj. Den helt store desillusionering opstår når opladningstiden kommer ind i billledet. Køretøjet skal oplades i 30 timer ved det normale 3,6 kW-stik. På en offentlig ladestation på 11/22 kW tager det 5 til 6 timer og på en offentlig hurtigladestation på 50 kW skal man regne med 2,5 time. Tophastighed 80 km/t. Til den pris ? Naturligvis starter alt nyt højt i pris, men naturligvis forbedres teknologien med tiden og køretøjerne bliver billigere. Men et kvantespring er næppe sandsynligt. Herfra kan man konkludere, at elektromobilitet ikke er det første valg til længere kørsler og / eller tungere køretøjer, ikke kun i dag, men også i en overskuelig fremtid. Der er plads til mange forbedringer før det bliver interessant og mystisk nok er der knap så meget fokus på brint drift, der er endog meget rent i brug og kan tankes som vi kender det med fossil brændstof.