Autocamper begreber

08 Jan 2014
7939 gange

Taler du med autocamper folk, og ikke er så velbevandret i termerne, som de slynger om sig med, kan du her få indsigt i hvad det er de taler om. Du kan ligeledes se det tyske udtryk, som gør det lettere at komme igennem en tysk brochure med forståelsen i behold.

Auflasten: Opvejning:
Køretøjet kan bringes op til en højere maksimal totalvægt og registreres til aktuel værdi. Benyttes mest for køretøjer over 3,5 tons. Godt for at skaffe mere lastkapacitet. Skidt fordi betingelserne forringes noget, når flere personer eller mere udstyr sprænger vægt grænsen

Ablasten: Nedvejning
Forringer den maksimale tilladte totalvægt over 3,5 tons, og dermed også lastevnen.

Alde:
Vand - og rumopvarmning. Betragtes som rigtig ædel opvarmning blandt autocamper folket, fordi det opvarmer som vi kender det hjemmefra, med radiatore. Vandbåret varme.

Al-Ko ramme/Chassis Rahmen/Fahrwerk:
Jo fladere/lavere rammen er på en autocamper (Lav ramme), jo lettere er den at køre. Producenten Al-Ko har specialiceret sig i chassiser, ligesom luftaffjedring.

Aufstelldach/Hochdach: Hævetag/højttag:
Ikke i klassiske autocampere, men i kassevogne og små ombyggede typer, som VW ses disse tagtyper. Hævetaget køres op ved ophold og har stof vægge. Højtag er et højt fast tag, hvorunder der gemmer sig en seng.

Alkoven: Alkove:
Den klassiske autocamper variant, som er perfekt til familier. Både praktisk og upraktisk.
I stedet for at bygge i længderetningen bygger alkoven i højden. Med den letgenkendelige “næse” over førehuset er den let at genkende. Børn vil gerne sove i alkove, er pladsbesparende placeret over førerhuset.

Basisfahrzeug: Basiskøretøj:
Autocamper producenterne bygger ikke hele køretøjet selv, kun bodelen. Mest benyttet er Fiat Ducato.

Doppelboden: Dobbeltbund:
Også installationsbund: Tankene for frisk - og spildevand befinder sig mellem den nederste og den øverste bund. Igennem den løber også varmeslanger. Derfor forhindres minusgrader så vandet ikke fryser, hvilket også forhindres med isolerede tanke. Dobbeltbund autocampere er dyrere end standard autocampere.

Einsteiger Modell:
Prisbillig autocamper, som er pris sat med henblik på førstegangskøbere.

Grundrisse: Grundris:
Som i en lejlighed kan komponenterne i en autocamper -køkken, siddegruppe, bad, senge placeres på mange måder. Det kalder man Grundris. Modelnumre henviser for det meste til senge og grundris typerne.

Heckgarage: Bagerste garage
Mest rummelige opbevarings rum i den bagerste ende af køretøjet, normalt medium høje, ovenpå er der arrangeret senge som tværgående, enkelt senge og Queensbed. Den bagerste garage kan opbevare cykler, tilbehør osv. Den er tilgængelig gennem side klapper eller døre.

HeKi: HeKi:
En speciel tagluge som er en produkt betegnelse for Dometic/Seitz tagluge. De fire bogstaver er en sammentrækning af Hebe-Kipp Dachluke (Hæve vippe tagluge). Fås i flere størrelser.

Holzfreier Aufbau: Træfri konstruktion:
Skrækscenariet for autocamperejere er ikke rust, men råd. Producenterne har nu næsten udskiftet deres træ opbygninger med GFK (glasfiber) og aluminium konstruktioner og udskiftet fyld materialet med skum typer, som ikke optager vand.

Hubbett: Sænkeseng
Ekstra seng i den foreste ende af køretøjet. I delintegrerede over siddegruppen. I helintegrerede somregel over de forreste sædder. I ubenyttet stand sidden den oppe under autocamperens tag, og kan trækkes ned for benyttelse. Bliver ofte i tyske brocure, betegnet som “HB”

Hybrid: Hybrid
Lejlighedvis betegnelse for autocampere med en ekstra indbygget sænkeseng.

Elektrozündung: Elektrisk tænding
Komfort funktion til gaskomfur. En elektrisk pulserende frembragt gnist, antænder gassen.

Einzelbett(en): Enkeltsenge
Grundris med langsgående senge ved begge køretøjsvægge og samlet ved hovedgæret.
Ofte kan midterdelen udfyldes, så der opstår en stor liggeflade. Forkortes ofte ”EB” i modelbetegnelserne.

Kassettentoilette: Kassette toilet
Typer er standard i autocampere. Toilettet er indbygget. kassettet  blive udtaget nedenunder. Kassetten er en tank med skubbelås og drejelås, hvorigennem de bliver tømt og rengjort.

Kastenwagen: Kassevogn
I modsætning til alkover, del -og helintegrerede autocampere, bliver det originale karosseri  bibeholdt. Kassevogne er dermed mere kompakte og snævre end klassiske autocampere. Campingbussen er en lille kassevogn.

Leichtbau: Letvægtsbygget:
I velstands selskabet, kæmper autocampere også med kiloene. Derved skal kunden få det indtryk, at producenterne gør noget alvorligt for at slanke dem. Nogle idéer er f.eks  at udfræse bagsiden ved møbelbygning, men formodenligt bliver man ofte narret med tricks, uden egentligt at slanke køretøjet. Derudover benyttes tricks som at gøre vantanke, diesel tanken mindre.

Porta Potti: Porta Potti:
Et begreb som Heki eller Tempo - Er et samlet navn for mobile toiletter. Strengt taget er det kun produktet fra firmaet Thetford, som også har opfundet dette toilet.

Queensbett/Französisches Bett: Dobbeltseng/Fransk seng:
Quensbett med forkortelsen “QB” finder man i midten af bagenden, og har adgang fra begge sider og er afrundet i enderne. Når den er rykket over til den ene væg kaldes den for en fransk seng. Også sengen på tværs er en fransk seng, men bliver oftest betegnet tværseng.

Reparaturfreundliches Heck: Reparationsvenlig bagende:
Påkørsler under bakning kan hurtig ske, og det koster dyrt, hvis hele bagenden er i et stykke. En reparationsvenlig bagende, består af flere separate dele. Den er dyrere for producenten, men i tilfælde af skader billigere for ejeren at få udbedret.

Sandwich:
I denne sammehæng ikke spiselig, men et udtryk for opbygnings elementer. En sandwich består af et ydre lag, bestående af f.eks Aluminium eller GFK(glasfiber), et mellemlag som giver tykkelsen på konstruktionen og består af skumtyper som ikke suger vand og af forskellig hårdhed, eller træ konstruktioner med skumtyper som kan suge vand. På indersiden er en sandwich beklædt med f.eks. træ eller aluminium med en belægning på.

Teilintegriert: Delintegreret:
Autocamper variant, som har beholdt det originale førerhus, og derefter kommer den typiske autocamper opbygning. En særlig smal delintegreret, bliver kaldt for en “Van”.

Truma (kombi):
Synonym for ordet opvarmning i en autocamper. Truma varme, opvarmer på den ene side luft, og på den anden side vand, til f.eks bad og køkken. Da det kombinere begge dele opstår ordet “kombi”.

Van:
Se delintegreret

(Voll) Integriert: (Fuld) integreret:
Autocamper variant, hvor producenten på et helt bart basiskøretøj, opbygger et komplet karroseri. Den største rumvirkning i alle autocamper typer.

Winterfest: Vinterduelig
Som udgangspunkt er vandtanke isoleret eller opvarmet. Derefter er der mange måder at gøre den mulig at opholde sig i om vinteren. Hvormeget afhænger også af ude temperatur.
Nævnes kan: Isolationsmåtter på vinduer omkring førerhus, dobbeltglas, dobbeltbund med varme, skum i vægge ect.

Zwangsentlüftung: Tvangsudluftning:
I køretøjer med gasforbrænding (komfur) er tvangsudluftning lovpligtigt. Bevist utæthed i loftluger og HeKi som sikre luftudskiftning. Graverende ulempe: Under kørsel kan der opstå vindstøj og træk.

Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)