Torsdag, 12 Marts 2020

God håndhygiejne er den bedste beskyttelse mod den nye coronavirus, men hvis du befinder dig i supermarkedet, bussen eller biografen uden adgang til varmt vand og sæbe, er håndsprit den letteste vej til rene hænder. 

Håndsprit er ryddet fra butikkernes hylder, men hvor der er vilje er der en vej. Mangler du håndsprit, kan du lave den selv, hvis du følger denne opskrift fra WHO, der er verdens sundhedsorganisation.

Først og fremmest: Håndvask er vigtig

Vil du mindske risikoen for at blive smittet med coronavirus eller andre vira, er god hygiejne vigtigt. De danske sundhedsmyndigheder råder til hyppig håndvask og brug af håndsprit.
Håndvask med vand og sæbe er det bedste du kan gøre for at beskytte dig selv mod coronavirus.

»Håndvask med rindende vand og sæbe vasker nemlig smitsomme partikler væk fra din hud. Det bedste råd er at vaske hænder ofte – og altid, hvis du har nyst, hostet eller pudset næse. Pas også på med at røre dig selv for meget i ansigtet.«

Alternativt kan du også samtidig bruge håndsprit, men håndsprit er i mange butikker udsolgt.

Opskriften på hjemmelavet håndsprit på baggrund af WHO’s anbefalinger.

Hvis du vil du lave din egen håndsprit, er det vigtigt, at du meget præcist overholder følgende mål og vejledning. Mængden af alkohol i håndsprit er nemlig afgørende for, om håndsprit virker desinficerende.

Husk: Brug handsker, når du laver din egen håndsprit. Og sørg for at måle korrekt af. Gå udendørs, når du laver blandingen

Håndsprit med husholdningssprit 93%:
I et målebæger blander du:

40 ml eller 3 spsk brintoverilte 3%
15 ml eller 1 spsk glycerin
105 ml demineraliseret vand

Rør rundt i blandingen. Hæld den over på en literflaske. Fyld op med husholdningssprit 93% til flasken er fyldt op til 1 liter.

Har du ikke husholdningssprit, kan du bruge isopropylalkohol:

Håndsprit med isopropylalkohol 99%:

I et målebæger eller en anden beholder skal du blande:

40 ml eller 3 spsk brintoverilte 3%
15 ml eller 1 spsk glycerin
185 ml demineraliseret vand

Rør rundt i de 3 ingredienser, og hæld blandingen over på en flaske, der kan indeholde 1 liter. Fyld flasken op med isopropylalkohol 99%.

Brintoverilten er med til at holde blandingen steril, men kan udelades. Glycerin skal derimod ikke udelades, da glycerin fugter din hud. Er der ikke glycerin i din håndsprit, fjernes huden naturlige fedt.

Brug en sprayflaske

Den hjemmelavede blanding af håndsprit er mere tyndtflydende end den, der normalt kan købes. Brug derfor gerne en sprayflaske, når du skal opbevare og påføre håndspritten. Du kan bruge en sprayflaske, du normalt bruger til for eksempel at spraye olie i dine bageforme/over din dressing. Alternativt kan du bruge en tom flaske fra eksempelvis glasrens. Husk at flaskerne skal være rene, før du blander håndspritten.

Kilder: WHO, Sundhedsstyrelsen og Kristian Herlufsen, Samvirke

WHO PDF link

Udgivet i Information