Onsdag, 11 Marts 2020

Det har gennem årene været blomsterbørnenes foretrukne transportmiddel, transporter, håndværkerbil og rejsekammerat. VW T1 har aldrig rigtig været en bil, men nærmere en kult og en sand legende. VW bussen der er bedre kendt under navne som Bulli, Folkevognsrugbrød, Sambabus, filmstjerne i filmen “Cars" og Hippiebussen der kendetegner musikfestivalen Woodstock.

Den første VW T1 startede på produktionsbåndene i Wolfsburg den 8. August 1950 og har lige siden haft en begivenhedsrig historie. Med 25 hk motor og i et begrænset udvalg af varevogne med en nyttelast på 750 kg gjorde ligeledes  konkurrencen begrænset i 50’erne. VW Bulli som den kaldes, var en både en sand arbejdshest og et økonomisk mirakel.

Ifølge VW er der hidtil solgt 13 millioner enheder over hele verden, med fokus på USA, hvor den ikke kaldes Bulli men Splitty. Cirka hver tredje Bulli i T2 generationen blev eksporteret til USA og derved blev den et ikon for ungdomskulturen fra Woodstock til San Francisco. I årtier har VW Bulli været et symbol på frihed. I slutningen af 1950’erne bragte den tyske familier på deres første ferie til Italien og ti år senere hippierne til musikfestivalen i Woodstock. Oprindelig var den et af erhvervskøretøjerne på de tyske veje, men senere blev den et rullende husly for drømmere, udbrydere fra normen på den tid og Globetrottere.

Første generation var baseret på chassiset fra VW Beetle og med dens længde på 4,15 meter er den 13 cm kortere end VW’s nyeste Golf, 8. generation. Snart var varevognudgaven overalt på gaderne og i medierne. Salgstallene steg voldsomt og allerede i 1954 VW T1-varevogn nummer hundredetusind af samlebåndet. Herefter reagerede VW hurtigt på markedet og kundernes stigende ønsker og derved kom der flere og flere varianter på markedet. Formålene var mangfoldige som blandt andet salgsvogn, politibil, ambulance, brandbil og en minibus . Med det det alsidige sortiment af modeller blev VW Bulli hurtigt markedsleder.

I slutningen af 1950’erne var VW på udkig efter nye muligheder og fik derved øje på muligheden for campingturisme. Den tyske befolkning var en del af det økonomiske opsving i Tyskland og de havde lagt penge til side og den store bølge af rejselystne tyskere begyndte.

Familierne ledte på det tidspunkt efter en måde at rejse billigt og uden at der skulle bruges en masse penge på hotel og restaurant. I 1961 tilbød V et samarbejde med bilfabrikanten Westfalia, der lavede en campingvariant af VW Bulli, hvor køretøjet kunne konverteres til autocampere, men det store gennembrud kom med den permanente camping udgave af Bulli.

Starten på en legende

Campingvarianten af VW T1 var billedet på flower-power-stilen og de unge kaldes også ofte for hippier og blomsterbørn. Hippierne der sad ved lejrbålet med langt hår og en joint i hånden var det modsatte af, hvad VW ønskedede at stå for - pålidelighed og seriøsitet. At VW Bulli blev et frihedssymbol var en katastrofe for VW, men netop hippiebilledet var det der var årsagen til Bulli succesen.

Nostalgien er det man husker bedst og altid “Best Of”, der vil sige de bedste minder fra en svunden tid. Bullis succes skyldes for det første at være på rigtige sted på det rigtige tidspunkt helt tilbage i 1950’erne, og tilby kunderne lige præcis det de virkeligt havde brug for.

Bulli er stadig opskriften på succes og vil fortsat være det. Bullis fantastiske fortid vil altid være en stykke bilhistorie og stadig meget vigtig for VW i fremtiden og sikkert anderledes drevet end i 50’erne. I Danmark har det i nogle år været den bedstsælgende camper. Alene følelsen af at sidde i efterkommerne til denne legende og kultbil, men de gode gamle dage, de kommer ikke tilbage.

Næste genneration leveres med elektrisk motor

Næste generation kommer til at bære navnet ID. Buzz og kaldes af VW for en vigtig søjle i den elektriske offensiv og forventes på markedet i 2022.

Link: Bulli Sommer Festival


Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: Volkswagenag.com

Udgivet i Autocamper nyheder