Februar 2020

Der er ikke noget som den frihedsfølelse, der følger med at tage vejen i retning af et eventyr med masser af oplevelser. Vanskeligere er det for autocamperturister at finde et sted at slå sig ned om natten. At rejse med autocampere er ikke længere forbeholdt pensionister, men flere af de såkalte millennials end nogensinde bliver forbundet med det amerikanerne kalder for “Road Trippers”, der er på udkig efter oplevelser uden for de traditionelle pladstyper. Vanlife er et af de nyeste hits for brug af campere.

Ligegyldig hvor i verden man kigger hen, udvikler en tæt underskov af pladstyper sig. Meget anderledes end typiske campingpladser. I Europa er der skilte mod overnatning forbudt og overfyldte autocamperpladser. Således også i USA, hvor den 33-årige Joel Holland er ejer af det amerikanske modspil til  f.eks France Passion og danske Pintrip med konceptet Harvest Host. I Amerika er der plads til det hele, således at USA´s 10 millioner RV´s (autocamper), har forskellige muligheder at vælge imellem. Selv verdens største supermarkedskæde, Woolmart, med 11.000 butikker tilbyder på mange af deres parkeringspladser en gratis overnatning med tilladelse fra en kvalificeret person og mod at der købes forsyninger som en form for tak, når det er muligt og det er også sådan det europæiske koncept er tænkt. Det er dog ikke et krav og det er uden brug og mulighed for noget som helst.

For 79 USD om året, er der adgang til 1004 pladser på 426 vingårde, 119 bryggerier / destilerier, 262 landbrug, 197 museer og andre attraktioner. For 119 USD om året er der udover førnævnte, ligeledes adgang til 357 golfbaner og “country clubs”, spa-faciliteter og restauranter.

Prisen indeholder gratis app, interaktivt kort, detaljeret ruteplalægning, Host søgning, upload af fotos, månedlig newletter med alt nyt om Harvest Host værter.

Værterne findes hovedsaglig spredt over hele USA, men der er også værter i Canada, Alaska og Baja California (Mexico).

Alle klasser af autocampere er tilladt. Forudsætningen er dog at køretøjer skal være uafhængige: Autocampere skal have et toilet og en lukket tank til spildevand. Dumping af “Gråt vand” spildevand på værtenes grundareal er ikke tilladt. Porta-Potti accepteres men må ikke tømmes hos værterne. Minibusser, telte, overnatning i almindelige personbiler og lastbiler er ikke tilladt. Til gengæld er der mulighed for reservationer.

Harvest Host blev grundlagt i 2009 af Don og Kim Greene og føres idag videre af Joel Holland. Der har været indslag om Harvest Host i “Good Morning America”, Lonely Planet, Popular Mechanics, Trailer life, delish.com og mange flere. Joel Holland har for tidligere bedrifter blevet hædret som bla. "Top 25 Entrepreneurs Under 25” af BusinessWeek Magazine, “Young Entrepreneur of the Year” af the United States Small Business Administration, og “Entrepreneur of the Year” i Greater Washington DC Region af Ernst & Young.

Bemærk: Det er vigtigt at bemærke, at RV-parkering natten over er forbudt ved hvilestop ved vejene i USA, undtagen i følgende stater:

 • Arizona
 • Arkansas
 • Connecticut
 • Illinois (kun på Illinois Toll Road)
 • Indiana (kun på Indiana Toll Road)
 • Kansas
 • Nevada
 • Ny mexico
 • New York (kun i nødsituationer)
 • Ohio (kun på Ohio Turnpike)
 • Oklahoma
 • Oregon (14-timers grænse)
 • Texas
 • Virginia

I alle andre stater risikerer overtrædere af dette forbud at få en bøde, hvis de bliver taget på stedet.

Andre overnatningsmuligheder i lejet autocamper i USA:

Motorhome USA
Camping USA
KOA

Link:

Harvest Host
Facebook

Tyske Grömitz ligger på halvøen Wagrien på den nordvestlige kyst ved Lübeck Bugten og 55 km fra færgelejet i Puttgarden eller 166 km fra Frøslev grænseovergang. Grömitz er efter Sankt Peter Ording og Westerland det tredjevigtigste ferieområde i Slesvig-Holsten.

Grömitz er en af de største og mest populære badebyer i Tyskland og den tilbyder lidt af alting langs den 8 km lange strand, hvor der langs promenaden er butikker, restauranter og en lystbådehavn. Campingpladser ligger der som perler på en snor.

Den 30. April 2020 åbner autocamperpladsen “Achtern Diek”. En sprit ny moderne autocamperplads til 154 autocampere, en komfort autocamperplads  i den højere ende, direkte ved stranden og klitterne. Den moderne autocamperplads er placeret på en 33.000 kvm stor grund og kun adskilt fra havet med et bælte af klitter og en smal kystskov. Store pladser på 7 x 10-12 meter. Afstand til centrum af Grömitz: 1,5-2 km.  Regelmæssig busafgange i alle retninger. Hunde velkommen i snor.

Reception og kørestolsvenlig sanitetsbygning. Automatisk registrering gennem nummerpladegodkendelse og automatisk indtjekning, reception, turistinformation, butik, Sanitetområde med toiletter og brusere, vaskeri, hundebad. Separat serviceområde med separate forsynings og bortskaffelsesområder ved indgange og udgangen. Hundestrand, flere butikker, bistro og restaurant nær pladsen.

Achtern Diek tilbyder ligeledes afslapnings- og hvileområder samt grillpladserat og gratis WiFi. Der er åbent året rundt med sæsonbetonede priser.

Priser: Her

Adresse og website

Achtern Diek – Wohnmobilpark Grömitz
Lensterweg 1
23743 Grömitz
Tyskland

E-mail: 

Links:

www.stellplatz-groemitz.de
Grömitz
TopPlatz

GPS Koordinater: N 54 ° 9'28 "E 10 ° 59’24"

Dronefoto: © Oliver Schmidt - www.olli-zimtstern.com, 2019

 

Lørdag, 15 Februar 2020 18:02

2020 France Passion Guide

Den 28. Udgave af Guiden fra France Passion er klar til udgivelse i marts måned. Den byder på 200 nye steder i 2020og når dermed på 2050 steder hos vindyrkere, landmænd og kunsthåndværkere der alle tilbyder gratis overnatning eller ophold på deres ejendomme for autocamperturister med smag for oplevelser.

France Passion nætværket fremmer deling og udveksling af oplevelser gennem direkte kontakt med landbrug i landdistrikterne. Med  France Passion Guiden kan købere af guiden prøve de bedste regionale produkter og nyde en varm velkomst på autentiske og gourmet stop på vejen. 2020 udgaven lover originale aktiviteter og et enormt udvalg af produkter.

Med guiden kan man f.eks prøve økologisk gedeost i Provence og østers og salt englam i Normandiet eller forårs asparges i Val de Loire. Prøv Safran eller birkesaft i Alperne, strik med  Alpaca uld fra Auvergne, sov i nærheden af en borg fra det 13. Århundrede ved foden a Mon Ventoux (Det skaldede bjerg), tag på æsel tur i Var eller møde en der laver vejrhaner i Pyrenæerne.

Guiden findes i to versioner: En på fransk og en flersproglig ( engelsk, tysk, hollandsk, spansk og italiensk). Gyldig indtil påsken 2021 og prisen er 30 Euro.

En anden måde at udforske Frankrig på. Medlem af FEFI der er et netværk af udbydere, der udvikler France Passion konceptet i Storbritanien, Irland, Schweiz, Spanien, Tyskland, Sverige og Danmark (Pintrip).

France Passion har en App i støbeskeen, der er klar inden starten af sommerferien til Android og IOS. Appen er 100% gratis for alle købere af guiden som et supplement til papirguiden. I mellemtiden er der adgang til ruteplanlægning og søgning af værter via France Passions hjemmeside.

Link:

France Passion

Udgivet i Information
Lørdag, 15 Februar 2020 09:45

Pintrip på TourrismXtalk og klar med ny App

“Fra guidebog over gratis overnatningspladser til unikke oplevelser for autocamper-turister. Hør hvordan samarbejdet mellem Henriette Rask og turismeforskere har udviklet Pintrip til at være en hub for matchmaking mellem autocampere og værter for særlige mikro-oplevelsessteder.”

Dette er temaet på et indblik om fremtidens turisme i Danmark, hvor TourismX har støttet op om start-ups med innovative projekter. Pintrip var blandt de udvalgte der i 2019 arbejdede på at udvikle et kendt koncept fra bla. Tyskland med Landvergnügen og Frankrig med France Passion, ved fem auditions rundt om i landet. Pintrip blev udvalgt mellem mere end 40 virksomheder og 2019 var ligeledes året hvor Pintrip i Danmark var et helt nystartet koncept. Det har autocamperturister i ind- og udland taget til sig, hvilket salget af omkring 3000 Pintrip Guider viser. Link: TourismXtalks

Det er lykkedes for Henriette og Peter Rask at sætte den klassiske oplevelses form i regi af “bondegårds camping” på agendaen for bæredygtige overnatningssteder for autocamperturister, hvor de besøgende får mulighed for en oplevelse  ud over det sædvanlige. Pintrip har samlet en lang række muligheder for autocampere i hele Danmark, med mulighed for at bidrage til at gårdbutikker, danske vingårde, bryggerier og kroer m.fl, bliver mere bæredygtige ved besøg af det stærkt stigende turistsegment som autocamperturisme er. I tilgift endda med personlig velkomst af værterne som i tilgift kvitterer med mulighed for en gratis overnatning og mulighed for at købe, hvad de lokale værter end tilbyder af lækkerier.

I 2019 gav Pintrip autocamperturisterne 180 steder at vælge imellem. Det er i 2020 steget til 252  destinationer med tilsammen 625 overnatningspladser for køberne af guiden - foreløbig ! Dermed får turister i autocampere mulighed for at lære  Danmark endnu bedre at kende.

Guidebogen som konceptet bygger på, er i 2020 blevet udvidet med en App. Med guiden i bogform medfølger dette års vignette og medlemskort (31.03.2020 - 31.03.2021). Så er der adgang til 24 timers gratis ophold på privat område rundt omkring i Danmark.

Den nye Pintrip App har opdaterede oplysninger om de værter som Pintrip har aftale med, samt Vejdirektoratets oplysninger på tømmestationer for spildevand (gråt vand) og toilet (sort vand).

Du kan bestille guidebogen 2020 på pintrip.eu eller møde Henriette og Peter Rask personligt på Ferie for Alle på stand J7202 i hal J, fra den 21. Til den 23. Februar 2010 i MCH Messecenter Herning.

 

Danmark kom ud af 2019 med et mersalg på +29,1% flere autocampere end i 2018. I tal betyder det 764 fabriksnye autocampere i 2019 mod 592 nye autocampere i 2018. I det sidste år (2017) med 60% registreringsafgift blev der solgt 347 nye autocampere. Der er på to år solgt 2,2 gange flere autocampere i Danmark med den nye afgift på 45%, præcis som formodet overfor daværende Skatteminister Karsten Lauritzen ved indsendelse af forslag til nedsættelse af autocamperregistreringsafgiften på vegne af ACR.

Knap så godt er det gået i Norge og Sverige i 2019. Sverige solgte på grund af ændringer i afgift -42,4% færre autocampere og Norge kom ud med et minus på -13,8% og så lige Finland med et lille minus på -0,5%.

Samlet set blev der i Europa solgt 131.758 fabriksnye autocampere i forhold til 125.042. Det udgjorde et plus i 2019 på +5,4% i forhold til til 2018.

Tyskland er stadig det bedst sælgende land i Europa, med ikke mindre end 53.922 i 2019, mod 46.859 i 2018. Det er en fremgang på +15,1%. Antallet af solgte autocampere i Tyskland er mere end Frankrig, der er det næstbedste sælgende autocamper land og som i 2019 solgte 23.767 nye autocampere.

Ifølge European Caravan Federation havde Tyskland ved starten af 2019 532.682 autocampere, dertil skal tillægges mere end 100.000 ombyggede køretøjer til autocampere ifølge dwif.de og tillagt salget for 2019 på 53.922 giver det et antal på ikke mindre en 686.604 autocampere alene i Tyskland. Det betyder at Tyskland i 2020 runder +700.000 autocampere og dermed ca. 33% af samtlige autocampere i Europa.

Campingvognssalget i 2019

Der er ligeledes godt gang i salget af campingvogne i Danmark, der solgte 2.551 fabriksnye campingvogne og det er et plus på +8,2% i forhold til salget i 2018. Der blev ialt solgt 26.941 i Tyskland der fik en stigning på +10,7%. Det betød at der for første gang er solgt mere en dobbelt så mange autocampere som campingvogne i Tyskland og endda med et plus på 40 autocampere. Total set blev der solgt 78.201 campingvogne i hele Europa og det udgør 59,35% af antallet af solgte autocampere, der som tidligere nævnt udgjorde 131.758 autocampere.

Ifølge European Caravan Federation var der pr. 31.12.2018, totalt registreret 2.008.487 autocampere. Dertil skal der retfærdigvis tillægges de 100.000 ombyggede køretøjer til autocampere som ikke er indeholdt i dette antal ifølge dwif. Sammenlagt med de 131.758 solgte i 2019, var der pr. 31.12.2019 samlet set 2.240.245 autocampere i hele Europa, når der ses bort fra eventuelle fejl i de enkelte landes antal.

Tyskland starter med raketfart i 2020

I 2017, altså for kun 3 år siden var salget januar måned på 1252 autocampere, i 2018 2085 fabriksnye autocampere, men hold nu fast. Her i januar 2020 blev der solgt 3101 nye autocampere. Det er en stigning på 48,7% i forhold til 2018. Også salget af campingvogne steg betydeligt i januar 2020. 1215 campingvogne, mod 944 i 2019. Det er en stigning på 28,7%. Kilde CIVD

Links:

European Caravan Federation

Europæisk salg af fabriksnye campingvogne og autocampere 2010 - 2019

 

Fabriksnye autocamper og campingvogns salg i Danmark 2010 - 2019

   

Udgivet i Information
Torsdag, 13 Februar 2020 08:16

Lithium Batterier “made in China” og BMS

Den glubende appetit på den nyeste batteri teknologi, har skruet priserne på en af autocamperes aller væsentligste ingredienser, nemlig Lithium batteriet nedad til et betalbart leje.

I det hjørne af verden, hvor Bolivia, Chile og Argentina mødes, findes 75 procent af alle forekomster i verden af litiumkarbonat, en kemisk blanding skabt ved hjælp af litium, der udvindes ligesom salt.

Den største koncentration af Lithium findes i Bolivia. For år siden indgik præsidenten for Bolivia imidlertid en aftale med præsidenten i Iran, ikke just et venligt land for det meste af den frie ikke-muslimske verden, om at sælge alt Bolivias litium til Iran. Det største kommercielle udbud kommer fra Kina. Så hvis du vil købe noget med lithium, bliver du sandsynligvis nødt til at beskæftige sig med kineserne, enten direkte eller indirekte. Det er ikke nødvendigvis en dårlig ting, men pas på - Som så mange kinesiske ting er de muligvis ikke som de ser ud til.

Lithium er et ædelt og sjældent metal, som er vanskeligt at forfine. Der er mange forskellige kvaliteter af raffineret litium til rådighed for batteriproducenterne. For at blive mere konkurrencedygtige med lavere omkostninger, køber nogen producenter ofte mindre godt lithium for at være mere konkurrencedygtig. “Raw Lithium” af lav kvalitet kan være så meget som 220% lavere i pris end raffineret lithium af høj kvalitet. Naturligvis afspejles den færdige batterikvalitet i renheden af det litium der benyttes, da det er den mest aktive komponent. Et lithiumbatteri af lavere kvalitet fungerer ikke så godt og opvarmes mere end cellen med højere renhed, hvilket resulterer i en kortere batterilevetid.

Pas på med selv at forsøge at importere Litium batterier fra Kina

At købe kinesiske batterier fra et produktkatalog eller en specifikationsbeskrivelse kan give dig problemer. Kina har nogle af de bedste batterifabrikker i verden, der har fremragende produkter, men de har også nogen af de værste.

De bedste leverandører ledes af velkvalificerede ingeniører der har en PhD inden for materialevideskab eller elektrokemi, hvoraf mange har uddannet sig i Europa eller USA. De har foretaget enorme investeringer i fuld automatiserede produktionsanlæg, der er udstyret med japansk automatiseringsudstyr og arbejder under forhold der nærmer sig standarder i lokaler for produktion af halvledere.

De værste er ikke bedre end de værste smedeforretninger på de kanter, hvor hver eneste step udføres manuelt med kun få værktøjer, ingen automatisering, ingen aircondition, ingen proceskontroller, ingen kvalitetsstyring og ingen materiale teknologiske kendskaber og administreres med ansatte, hvis primære færdigheder er en hær af unge arbejdere uden nævneværdig uddannelse, der bor langt hjemmefra.

Link til de bedste batteri leverandøre i verden: Chinabrands

Garantiforpligtigelser:

For det første er der ingen garanti for hvormeget engelsk det kinesiske firma forstår. Hvad angår garanti vil det kinesiske firma fortælle dig hvad du gerne vil høre, men hvis uheldet er ude og batteriet svigter vil fabrikken kun give dig en del af dine penge tilbage. Den type studehandel er maget brugt i Kina. Nogle sender slet ikke penge tilbage. De accepterer ikke kundens ord om at batteriet har fejlet eller er svagt. De vil ofte insisterer på at der foretages elektriske målinger af batteriet og/eller billeder som bevis. Selv disse oplysninger trækker tænder. Mange producenter vil insistere på, at der er installeret  BMS system på batteriet og at kunden skal bevise at man ikke har overopladet eller overafladet batteriet, selv med BMS monteret. Der er mange skrækhistorier om kinesiske firmaer der trækker kunderne rundt i manegen indtil de giver op og til sidst dropper hele sagen uden at have fået en øre.

De største fordele ved Lithium batterier er:

 1. Vægt - op til 40% lettere
 2. Størrelse - mere kompakt
 3. Opladningseffektivitet - genopladningstider
 4. Ydeevne
 5. Livscyklus - typisk tre gange så stor som AGM-batterier
 6. Ikke at skulle bekymre dig om at forlade dem i uopladet tilstand.  

Faldgrupper:

 1. Dårlig kvalitet
 2. Dårlig pris eksponering
 3. Uforudsete omkostninger
 4. Forsinket levering
 5. Forsendelsesproblemer
 6. Mærkning og papirarbejde fejl
 7. Udskiftning på garanti


Foto: BMS på Super B Lithium Batteri

Lithium batterier og BMS

BMS står for Battery Management System. BMS er vigtigt for velfungerende Lithium batterier for at undgå Thermisk Runaway, brand og eksplosion. Ligeledes er det et forkert valg uden temperatur overvågning og UN 38,3 certificering (Transportgodkendelse), celler uden selvudligner mv.

Tidligere Mercedes CEO Dieter Zetsche siger til batteryuniversity.com om formålet med BMS:

 1. Sørge for batterisikkerhed og levetid, der er et must-have for Li-ion batterier.
 2. Oplysninger for funktion i form af ladningstilstand og sundhedstilstand (kapacitet)
 3. Hurtig advarsel og service. Det kan være høj temperatur, celleubalance eller kalibrering
 4. Angive levetid, når kapaciteten falder under den brugerindstillsede målgrænse

Ikke alle BMS tilbyder disse funktioner. De mest basale funktioner er batteribeskyttelse og visning af opladninstilstand (SoC)

At opbygge en bedre BMS er en udfordring, når man tænker på, at vi stadig mangler en pålidelig metode til at læse opladningstilstand. Aflæsning af den resterende energi i et batteri er mere kompliceret end dosering af flydende brændstof. Mens en brændstoftank har en fast dimension og leverer brændstof, der kan måles med stor nøjagtighed, reducerer et elektrokemisk opbevaringssystem dets størrelse, og de ind- og udstrømmende coulombs* kan ikke vurderes med stor nøjagtighed, når batteriet ældes.

 • *Coulomb er en SI-måleenhed for elektrisk ladning. Én coulomb er hidtil defineret som den ladning, som en strøm på 1 ampere leverer i løbet af 1 sekund.

BMS giver også beskyttelse ved op- og afladning; Det frakobler batteriet, hvis de indstillede grænser overskrides, eller hvis der opstår en fejl. Etablerede BMS-standarder er SMBus (System Management Bus), der bruges til hovedsagelig bærbare applikationer, såvel som CAN Bus (Controller Area Network) og den enklere LIN Bus (Local Interconnect Network) til bilbrug.

Stationære batterier var blandt de første, der omfattede overvågningssystemer, og det mest basale er spændingsovervågning af individuelle celler. Nogle systemer inkluderer også celletemperatur og strømmåling.

Indikering af en lille forskel i celletemperatur viser en advarsel om et problem, og måling af spændingsfaldet for hver celle ved en given belastning afslører cellemodstand. Udtørring, korrosion, pladeseparation og andre funktionsfejl kan således identificeres.

BMS er effektiv til at detektere anomalier. Mistet kapacitet er den mest forudsigelige sundhedsindikator for batteriet, og er vanskelig at vurdere, fordi spænding og indre modstand ofte ikke påvirkes. Evnen til at læse mistet kapacitet fra 100 til 70 procent ville være værdifuldt, men de fleste BMS kan ikke gøre dette effektivt, og batteriet kan blive anset som sundt selv om kapaciteten er faldet til 50 procent. De fleste BMS kan kun reagere på uregelmæssigheder, som falder uden for en skønnet kapacitet, såsom spænding forskelle mellem celler forårsaget af celle ubalancer og en ændring i indre modstand.

Nogle producenter af industrielle og medicinske enheder bruger et datostempel til at bestemme slutningen af batteriets levetid, mens andre overvåger cyklustallet. Selvom tællecyklusser kan være forenklede, findes der ingen faste regler, der definerer en cyklus, og nogle systemer kalder det simpelthen en cyklus, når batteriet er fuldt opladet. Dato stempling har den ulempe at de fremmer alt for tidlig udskiftning af batterier der sjældent benyttes, mens batterier der ofte er aktive kan være i brug for længe. Langvarig opbevaring giver batterierne meget kort levetid.

Et BMS tager et aftryk af det "kemiske batteri" under opladning og afladning og etablerer et "digitalt batteri", der kommunikerer med brugeren. Inden det bliver for “langhåret” kan vi konstaterer at et Lithium Batteri ikke bare er et Lithium batteri og sikkerhedssystemet BMS ikke er så enkelt og lige til, samt at disse samlet set gør forskellen på en billigt og et dyrt Lithium batteri. Du kan læse mere om emnet på Battery University HER

Hvorfor har ikke blybatterier brug for en BMS?

Men hvorfor har blybatterier (AGM, gelcelle, syre osv.) ikke brug for et lithiumbatteris styringssystem? For det første er det langt mindre sandsynligt, at de brænder eller ekspodere, hvis noget går galt med opladning eller afadning, simpelthen fordi deres indhold er mindre brandfarligt. Men hovedårsagen vedrører, hvordan cellerne opfører sig, når de er fuldt opladede. Bly syrebatterier består også af celler i serie; hvis den ene celle er lidt mere ladet end den anden, og derfor bliver fuldt opladet før de andre, vil den simpelthen føre strøm gennem cellen, mens den forbliver ved en rimelig spænding, mens de andre celler indhenter samme niveau. På denne måde "udjævnes cellerne", når de oplades.

Har litiumbatterier brug for en BMS?

Lithiumceller er det modsatte: når en celle er fuldt opladet, stiger spændingen pludselig og kan hurtigt nå farlige niveauer. Hvis dette kun sker i en celle, kan denne celle nå farlige spændinger, før den batteriets spænding er høj nok til at registrere som fuldt opladet. Det er således ikke tilstrækkeligt at kontrollere og overvåge batteriets totale spænding for lithiumbaserede batterier, da du skal kontrollere spændingen for hver enkelt celle, der udgør dette Lithium batteri - dette gøres af BMS. Så hvis du vil sikre dig, at dit litiumbatteribatteri er sikker og er brugbart i lang tid - har du brug for et kvalitet og pålideligt batteristyringssystem - BSM.

Priser i Kina kan med transport ikke betale sig

Priser på f.eks den kinesiske hjemmeside Alibaba viser f.eks Deep-lithium-ion-batteri 12V 100Ah LiFePO4-batteri med BMS / LED-indikator viser en lokkende pris på 268 USD optil 199 stk. Med en Dollar kurs på omkring 6,82 er det ikke til at stå for. Her tillægger der mellem 200-230 USD i fragt. Med  Told og 25% Moms, 498 USD, koster dette batteri ifølge skat.dk, en vejledende pris på 3898,00 kr. Vejledende fordi transportøren tager et transportgebyr for at fortolde varen. Dette er normalt ifølge skat 160-250 kr, der skal lægges oveni prisen. Det kan dårligt betale sig at røre ved, når man istedet for 4100 kr. Kan købe et Litium batteri for 4595,- kr med App overvågning og BMS, samt optimal funktion med MPP Tracker, laderegulator. Her er det mellemhandleren, sammen med producent der har produktansvaret. Det spare dig for bøvl hvis det skulle gå galt.

Links til tre blillige tilbud på Lithium fra 3800 - 6000 kr

Lithium Pro
Viva Energi 
Batterinet.dk

Links 

Teknologisk Institut
Battery University

Udgivet i Udstyr Artikler
Mandag, 10 Februar 2020 18:56

Anja og Bumles eventyr på Autocamper Show

Grafiker Anja Robanke bor og arbejder i sin autocamper, mens hun kører Europa tynd – på Autocamper Show i Fredericia fortæller hun om livet på fire hjul

De fleste ejere af en autocamper bruger primært deres rullende hjem i ferierne. Men den 39-årige grafiker og fotograf Anja Robanke fra Odense er gået skridtet videre. Sidste år opsagde hun sit hus, solgte indboet og de fleste af sine ejendele og købte en autocamper for at realisere drømmen om at rejse og arbejde på samme tid.

Valget faldt på ”Bumle” – en 20 år gammel autocamper af typen Fiat Ducato Eura Mobil, som foreløbig har bragt hende rundt i blandt andet Tyskland, Østrig, Schweiz, Slovenien og Frankrig.
På Autocamper Show i Fredericia den 30. oktober og 1. november fortæller Anja Robanke om sin nye tilværelse, som hun bestemt ikke har fortrudt.

- Det har levet fuldstændig op til drømmen, og mere til. Jeg flytter mig rundt uden nogen forkromet tidsplan, og hvis et sted er fedt, så bliver jeg bare lidt længere, siger fynboen, der ikke mindst går efter særlige naturoplevelser

Holder af friheden og enkeltheden

Det er naturligvis ikke kun flødeskum det hele, fastslår hun. Som relativt nystartet selvstændig grafiker skal der arbejdes koncentreret undervejs, og der er forskellige praktiske opgaver som at få toilettet tømt jævnligt etc. For nylig fik Bumle en skade, så den netop har fået lavet ny side og tag.

- Men jeg holder meget af friheden og enkeltheden i min tilværelse. Bortset fra Bumle har jeg nu mit liv i 12 flyttekasser, og det passer mig fint. Det gik op for mig, at jeg ikke brugte mange af de ting, jeg omgav mig med, fortæller Anja Robanke.
Rejselysten fik hun allerede som barn. Faderen var rejsemontør, og familien var jævnligt på besøg de steder i Europa, hvor han arbejdede.

Efter juleferie i Danmark har Anja Robanke denne gang sat kursen mod Spanien.
- Men jeg er hjemme igen inden Autocamper Show, og jeg glæder mig meget til at fortælle om mine oplevelser og vise nogle flotte billeder. Det sværeste bliver nok at begrænse sig, griner grafikeren og fotografen, som har et sekscifret antal billeder at vælge imellem…

Læs mere om Anje Robanke HER
F
abebook HER

Meddelelsen er udsendt af:

MESSE C Fredericia
Vestre Ringvej 101
7000 Fredericia

 

Udgivet i Information

Lille Camperbus på lidt over 5 meter med højt tag og badeværelse bygget over VW T6.1 !.  Normalt har campere i denne størrelse ingen bad og toilet, højest et mobilt Porta-Potti. Bagerst i førersiden er der et bænketoilet, der kan adskilles fra resten af camperen med en foldevæg.

Den største ændring er det udvendige look. Westfalia har valgt de kraftfulde 2,0 liters turbudieselmotorer med 150 hk og 199 hk i Club Joker. Valgfri 4 hjulstræk er muligt på den største T6.1 motor.

Brusebad er der ligeledes blevet plads til. Det sker ved at rummet til badværelset forlænges mod midten med en foldedør og derved bliver til et vådrum. Eneste ulempe ved det at køkkenet overfor i passagersiden ikke kan benyttes imens.

Det lille køkken har to gasbrændere der fungere som komfur og har elektrisk tænding. Overfor ved siden af toilet og vådrum er et 50 liter kompressorkøleskab monteret.

Westfalia Club Joker  er velegnet optil tre personer. Der er som standard Isofix til fastgørelse af barnestole. Sammen med de kompakte demintioner øger det værdien til daglig brug, hvor den også kan stå lovligt i bestående parkeringspladsers plads markeringer.

Sengen under taget har målene 2,15 x 1,27 meter og har punkteleastiske fjedre. Den nederste seng, der består af den ombyggede siddegruppe har en liggeflade på 1,78 meter og en varierende bredde på mellem 83 cm og 100 cm bred. Optimal for en mindre voksen, ung eller barn.

Moderne teknologi

VW T6.1 leveres med start-stop system, der kan genindvinde bremseenergi, 16 tommer chassis, ESP med bremseassistent, ABS, ASR, EDS og Hillhold samt sidevindsassistent. Airbag til føre og passagen er inkluderet i basisprisen.

Ekstraudstyr

Komfortpakke inkluderer et radionavigationssystem med berøringsskærm, cruise control, kabine klimaanlæg, endnu et ovenlys oven over sengen, et multifunktionelt rat i læder og en LED-pakke med dæmpbar belysning.

Motoren kan opgraderes til 199 HK og firehjulstræk med 7-trins automatiskgearskifte, bagakseldifferentiale, anhængertræk, et bakkamera, parkpilot, vognbaneassistent eller et 17-tommer chassis.

Længde  5,29 m, bredde 1,90 m, højde 2,80 m. Tilladt totalvægt 3,0 t

Pris: forhør hos Dancamper

Link: Westfalia

 

Udgivet i Autocamper nyheder

Sådan er den frie konkurrence. Et større antal, primært offentlige tilgængelige pladser opkræver ikke et beløb for overnattende autocampere, selv om undersøgelser viser at der betalingsvillighed blandt autocamperturister? Meninger svinger mellem manglende forståelse til konkurrenceforvridning.

Den turistmæssige og økonomiske oplevelse på stedets overnatningpladser skal retfærdiggøre investeringen. På de fleste gratispladser, skal infrastrukturen på pladserne bemærkes. De fleste gratispladser tilbydes uden forsyning og bortskaffelsesmuligheder, der er et must efter få dage. På andre betales der for friskvand og evt strøm.

Private benytter en gratis overnatning til at øge salget på landbrug med gårdsalg, vingårde m.fl mod køb af en guide, som findes i flere lande eller kroer/restauranter, der mod køb af mad på stedet, til gengæld giver mulighed for en gratis overnatning. Disse modeller ser ud til at fungere meget godt, og værdsættes meget af autocamperturister.

Der findes ingen typisk parkeringsplads for overnattende autocampere. Den eksisterende mangfoldighed afspejles blandt tilbudene for autocamperturister og deres aktører, der spænder lige fra kommuner, vingårde, gårdsalg, kroer, forlystelsesparker, naturen, private, campingpladser og lystbådehavne. De forskellige interesser bag driften af en autocamper (parkerings)plads  er blevet tydligere. Det mest benyttede argument mod gratis parkering med mulighed for enkelt overnatning er konkurrenceforvridning, hvilket er campingpladsers mest yndede argument mod de kommuner der tilbyder gratis overnatning.

Kampen mod argumenterne

Ligeledes ville private autocamperplads operatører have en umulig opgave med at bruge større summer på en autocamperplads uden at kunne inddrive penge for dække udgifterne. De kommunale parkeringpladser der finanseres via skatteindtægter fra kommunens borgere, skal i det mindste tilbage i kommunekassen igen. Her har danske kommuner en udfordring, da de ifølge lovgivningen skal aflevere 70% af indtægten for parkering, for at undgå modregning i kommunens bloktilskud fra staten. Ligeledes er autocamper parkeringspladser ikke omfattet af undtagelse af strøm- og vand afgift på lige fod med lystbådehavne og campingpladser. Årsagen er at regeringen er bange for at strømstandere på parkeringspladser beregnet til autocampere, benyttes til afgiftsfri strøm til elbiler, der vil oplade el-køretøjet med en hjemmelader.

Dette viser ligeledes, hvor forskellig branchen er struktureret og hvor intensivt der kæmpes for autocampergæster og deres behov mange steder. De positive effekter af det store antal gratis parkeringspladser til autocampere er lige så skadelige for private udbydere. Under alle omstændigheder er kritikkens fokus på gratis parkeringspladser, der finanseres for offentlige midler. Hvilken retning udviklingen tager, ligger hos de ansvarlige i kommunerne og viljen. Ingen har krav på noget. At man har købt et autocamper er en ting, brugen af det en anden. Ytringer om at køre uden om en kommune der ikke makker ret, har næppe den store effekt. Link modregning: Retsinformation

Hvem er autocamperturisterne

Målene for en tur med autocampere er lige så forskellige som behovene hos autocamperturisterne.

For mange indehavere af en autocamper (kort sagt: autocamperturister) er denne form for ferie et spørgsmål om ideologi

Det synonymt anvendte udtryk "campingbil" repræsenterer en unødvendig duplikering, fordi både autocamper og campingbil pr. definition er kendetegnet ved mobilitet.

Typer brugere af autocampere

Forskellige brugere er i praksis udtrykt i en ufuldstændig oversigt:

 • Pragmatiker (plejede tidligere at rejse med campingvogn)
 • Selvforsynende (værdsætter uafhængighed)
 • Komfortorienteret (kan lide at have alt om bord)
 • Kæledyrsejer (den elskede "skal" med overalt)
 • Separatist (kan godt lide at adskille sig fra andre campister)
 • Multifunktionalist (ikke begrænset til én type indkvartering)
 • Lejeren (smager på livsstilen eller vælger køretøjet “målrettet")
 • Sparen "Sparegrisen" (køretøjet var dyrt nok; elsker derfor “gratis” overnatning)
 • Begivenhedsturister (kan lide at bo tæt på handlingen)
 • Sportsentusiast (forbliver helst sammen med ligesindede)

Konkurrenceforvridning

Fri konkurrence er ifølge EU-lov et af nøgleelementerne i en fri markedsøkonomi. Fri konkurrence stimulerer økonomien og sikrer forbrugerne et større udvalg af produkter og serviceydelser af højere kvalitet og til mere konkurrencedygtige priser.

I et marked med fri konkurrence kan køberen regne med, at prisen for en vare er bestemt ud fra markedets naturlige tilpasning af priser og mængden af varer. Et marked med monopol giver derimod sælgeren en større fortjeneste, fordi der ikke er andre sælgere af samme vare.

En effektiv konkurrence er en vigtig forudsætning for, at vi kan have nogle velfungerende markeder med et varieret udbud af varer af en høj kvalitet og til en konkurrencedygtig pris. I konkurrenceloven findes der regler, som skal forhindre erhvervsvirksomheder, som begrænser den effektive konkurrence.
Link: Konkurrenceloven

Kommunalfuldmagten

Kommuner må ikke drive erhvervsvirksomhed, medmindre der er lovhjemmel til det. Det er udgangspunktet efter de bestemte kommunalfuldmagtsregler, hvor det i praksis omtales som et forbud mod at udøve “handel, håndværk, industri og finansiel virksomhed”. Forbuddet mod at drive kommunal erhvervsvirksomhed har traditionelt for det første været begrundet i, at kommunerne har til opgave at udføre opgaver, der kommer almenvellet til gode, samt for det andet begrundet i et ønske om at undgå konkurrenceforvridning i forhold til den private sektor.

Ingen hovedregel uden undtagelser

Det har imidlertid vist sig, at der kan være nogle hensyn, der taler for at fravige det traditionelle udgangspunkt. Tanken er, at det på nogle områder kan være i kommunens interesse at udøve visse former for erhvervsvirksomhed. Det følger derfor af praksis om kommunalfuldmagten, at der er en række undtagelser fra forbuddet mod at drive kommunal erhvervsvirksomhed. Link: Horten

Som udgangspunkt må kommuner ikke drive erhvervsvirksomhed. En undtagelse er dog, hvis der er tale om en accessorisk virksomhed, dvs. opgaver der i princippet ikke er kommunale, men som knytter sig naturligt og tæt til varetagelsen af kommunale opgaver.

Der er i praksis opstillet 4 kriterier for lovlig accessorisk virksomhed.

 1. Opgaven skal knytte sig naturligt og tæt til varetagelsen af en kommunal opgave.
 2. Den accessoriske virksomhed skal være underordnet hovedvirksomheden.
 3. Opgaven må ikke allerede varetages på rimelig måde af private erhvervsdrivende.
 4. Driften af den accessoriske virksomhed skal søges bortforpagtet på markedsmæssige
  vilkår.

Kommunens hjemmel til at varetage opgaven med autocampere på f.eks lystbådehavne.

Punkt 1) og 2)

Gæsterne på lystbådehavnens autocamperpladser, vil skulle bruge en lystbådehavns faciliteter på lige vilkår med havnens øvrige gæster. Der er meget få autocamperpladser i forhold til bådpladser i marinaen. De to første betingelser er derfor opfyldt, da der er tale om lystbådehavnens faciliteter, og autocamperpladserne kun udgør en meget lille del af lystbådehavnens kapacitet.

Punkt 3)

Det kan diskuteres, hvorvidt opgaven allerede varetages på rimelig måde af private erhvervsdrivende. En campingplads ligger f.eks i udkanten af en by, og autocamperne har mulighed for at overnatte på campingpladsen. Autocamperturismen efterspørger autocamperpladser i hele landet og adskillige undersøgelser viser det samme. Autocamperfolket anser ikke sig selv for at være campister og ønsker derfor ikke at benytte campingpladser og slet ikke under tvang. Anerkendte undersøgelser fra ind- og udland tilkendegiver, at autocamperfolkene hellere end gerne vil betale for en overnatning på pladser placeret centralt rundt omkring i byer og på lystbådehavne og samtidig har der gennem længere tid været problemer med, at autocampere har holdt ulovligt parkeret på den lokale Havn.

Grundet erfaringerne med ulovligt parkerede autocampere, samt autocamperturismens udtalelser, vurderer kommunen, at opgaven med autocamperpladser ikke bliver varetaget på en rimelig måde af private erhvervsdrivende i byen og omegnen. Den tredje betingelse er derfor også opfyldt.

Punkt 4)

Som nævnt ovenfor kan kommuner ikke drive erhvervsvirksomhed, hvorfor det er udgangspunktet, at sådanne opgaver skal forsøges bortforpagtet. Den fjerde betingelse kan opfyldes på 3 måder

 1. Betingelsen kan for det første være opfyldt, fordi markedet har været afsøgt, og bortforpagtning har vist sig umuligt.
 2. Betingelsen kan være opfyldt, fordi indtjeningsmulighederne er så begrænsede at bortforpagtning vil være umulig.
 3. Betingelsen kan være opfyldt, fordi et krav om bortforpagtning ikke vil give mening, fx fordi den accessoriske virksomhed består af kommunalt ansattes arbejdskraft. Som nævnt ovenfor er der tale om brug af lystbådehavnes faciliteter. Der er en mulighed for bortforpagtning af arealet således at privat aktør kan drive pladsen. Dette vil dog være forbundet med en snitfladeproblematik. Det må forventes, at den største del af den efterspørgsel efter service i forbindelse med autocampernes brug af arealet vil blive rettet til havnens personale. En bortforpagtning antages derfor ikke at ændre på, at det er lystbådehavnes faciliteter samt lystbådehavnens ansatte, som driver autocamperpladserne.

Kommunen er af den vurdering, at en bortforpagtning af driften af autocamperpladserne ikke vil give mening, hvorfor den fjerde betingelse også vurderes opfyldt.

Kommunerne har alle oplevet at modtage klager fra campingpladser i opstarten og/eller ved udvidelse af aktiviteten. Der opleves en udbredt erkendelse af, at der ikke er tale om konkurrence til campingpladserne idet autocampere generelt er mindre interesserede i at gøre brug af campingpladserne.

Autocampere som forsøger at overnatte uden at betale bortvises fra havnenes område af havnenes personale. (Ovenstående punkter er skitseret fra en aktindsigt i en konkret sag)

Sejlklubber, der drives som foreninger er momsfritaget, mener campingpladsorganisation?

Gisninger om at lystbådehavne skulle være drevet i flere tilfælde af foreninger der ikke betaler moms af bådpladser og autocamperophold, har ingen bund i virkeligheden. Udlejning af liggepladser til både på land og bådeplads på vand er momspligtig. Velgørende og almennyttige foreningers udlejning af bådeplads til medlemmer er til gengæld momsfrie. Udlejning af parkerings- og garageplads til køretøjer er momspligtig. Begrebet "udlejning af pladser til parkering af køretøjer" omfatter udlejning af ethvert areal, der er bestemt til parkering af køretøjer, herunder lukkede garager. Eksempel på momsbelagt prisblad fra Kerteminde Marina
Link: SKAT

Antal lystbådehavne, der modtager autocampere, ifølge campercontact.com

I Danmark er der ifølge Campercontact.com, 104 lystbådehavne der modtager autocampere. Det er uvist hvor mange af disse, der er anlagt som parkering og hvor mange der er omfattet af campingreglementet.

Et fakta check på campercontact.com, viser at på nær nogle få af de 104 tilmeldte lystbådehavne på siden, har lystbådehavne mellem 4 og 20 pladser til autocampere på deres lystbådehavn, altså kun en brøkdel af deres bådpladser. En optælling viser at der i gennemsnit, på de 104 lystbådehavne er "Ø12" pladser til autocampere, en enkelt plads i Åbenrå tilbyder 50 pladser.

Kommunal betaling for parkering

Lov om offentlige veje - § 90. Vejmyndigheden kan kræve betaling for benyttelse af særligt indrettede offentlige parkeringspladser og anlæg for motorkøretøjer til dækning af udgifterne ved indretningen og driften af sådanne pladser og anlæg samt til tilsyn med de parkerede motorkøretøjer.

Stk. 2. Vejmyndigheden kan med politiets samtykke bestemme, at der på parkeringspladser, parkeringsanlæg eller andre arealer på offentlige veje, hvor der ønskes en begrænsning af adgangen til at parkere motorkøretøjer, opkræves en betaling for parkering, der kan sættes i forhold til det tidsrum, motorkøretøjerne holder parkeret.

Stk. 3. Vejmyndighedens beslutninger om betalingen for parkering skal offentliggøres.

Stk. 4. Transportministeren kan fastsætte nærmere regler om, at vejmyndighederne kan differentiere betalingen efter stk. 1 og 2 i forhold til formålet med parkeringen og varetagelse af miljøhensyn og andre hensyn, der kan varetages efter denne lov.

Stk. 5. Transportministeren fastsætter efter forhandling med justitsministeren regler om dokumentation for betalt parkering. Link: Lovgivning

Kommunale strategier for autocamperturisme i kommunen

Kommuner lægger nu autocamperstrategier for autocamperturisme i deres kommune, for f.eks at tilskynde private lodsejere til at tilbyde parkering og overnatning for autocampere. Gårdbutikker, købmænd, turismedestinationer etc. Autocamperpladser der ikke er placeret ved campingspladser vil blive indrettet med udgangspunkt i vejloven med max tre dages ophold. Sådan lyder principper for autocamperturisme i bare en dansk kommune. En kommunal strategi ser f.eks således ud.

Der skal udvikles én større autocamperplads med gode faciliteter nær byen, ud over de nuværende pladser ved byens havn. Såfremt pladsen opføres af kommunen, skal den bortforpagtes på normale vilkår.

Der skal oprettes dag parkeringspladser i alle større byer.

Autocamperpladser i landdistrikternes skal fremmes på placeringer, hvor de støtter udvikling af lokalsamfund. Her ud over bør placeringer ved turistattraktioner eller på placeringer med stort oplevelsespotentiale fremmes.

Tilskynde private lodsejere til at tilbyde parkering og overnatning for autocampere. Gårdbutikker, købmænd, turismedestinationer etc.

Autocamperpladser der ikke er placeret ved campingspladser indrettes med udgangspunkt i vejloven med max tre dages ophold

Mindre autocamperpladser placeres ud fra følgende kriterier

 1. Støtter lokalsamfund økonomisk
 2. Skabe attraktive overnatningsmuligher
 3. Lette adgang til større byer

Kommunen vil fremme udvikling af autocamperpladser ved at finansiere anlæg inden for følgende rammer.

a. ikke kommercielle

b. placering nær eksisterende campingplads forudsætter aftale med campingpladsen

c. der kan højest opnås støtte til 1 ladestander med fire udtag, vand og modtagelse af gråt spildevand

Kommunen vil udvikle sine autocamperpladser i dialog med campingpladserne.

Mål

Flere overnatningssteder målrettet autocampere set i forhold til antal pladser i 2019. Tiltrække flere autocampister og øge antal overnatninger i kommunen.

Denne strategi, som er et oplæg, er ikke enestående og der findes adskillige der ligger tæt op ad den omtalte. Fair nok!

Svar på emnet fra tdligere Indenrigsminister Marianne Vestager: HER

Camping er ikke defineret i lovgivningen

En universielt accepteret definition på begrebet camping findes ikke. Det er dog almindeligt anerkendt, at camping omfatter en bred vifte af udendørs aktiviteter. Oplevelsescampister benytter sig af så lidt udstyr som muligt, mens feriecampister normalt vælger mere komfortable former på registrerede campingpladser.

Citat fra Erwin Hymer Group

“Det bedste ved at rejse i en autocamper er FRIHEDEN. Skab dit eget eventyr, hold det pit-stop du ønsker og oplev friheden“ Citat - Erwin Hymer Group om autocampere.

Tysk undersøgelse viser at Danmark bliver mere efterspurgt blandt autocamperturister.

I en undersøgelse fra maj 2019 udført at tyske “Growth from Knowledge” (GfK) siger undersøgelsen at ca 14,2 millioner tyskere over 18 år, at de indenfor de næste 5 år kan forstille sig en ferie i enten autocamper eller campingvogn. Potentialet for det næste år er 5,3 millioner rejsende. 42% af de adspurgte vil vælge en autocamper, 23% en campingvogn og 36% har ikke besluttet sig endnu. Også aldersgruppen mellem 25 og 34 år der i de næste fem år er interesseret i denne ferieform, udgør 23 %.

Uafhængighed, fleksibilitet og tæt på naturen gør mulighederne for målgruppen attraktive.

72% af de adspurgte oplyser at de selv vil bestemme og være uafhængige, 71% ønsker at være i naturen og 70% vurderer, at de vil være fleksible og spontane når de tager på tur. Link: GfK download

Autocamperturisme i Danmark har i høj grad med tiltrækning af denne målgruppe at gøre. Det drejer sig ikke kun om lokalpolitik.

De mest populære feriemål med Danmark på en fjerdeplads.

“Growth for Knowledge” (GfK) har også identificeret de mest populære rejsemål. På plads 1 ligger ikke uventet Tyskland med 85%, 58% ønsker ferie i Frankrig, ligeledes med 58% Nederlandene og måske lidt overraskende Danmark med 57% på en fjerdeplads. 56% finder ifølge GfK vej til Italien ! Det er værd at bemærke at respondenterne ønsker at rejse uafhængigt og være i stand til at navigere fleksibelt mellem de besøgende destinationer. Link Download GfK PDF

Nedenstående må for alt i verden ikke ske i Danmark

Praia De Amado på den portugisiske Algarvekyst, er kendt af mange autocamperturister for en fantastisk udsigt til havet, men nu er flere af de parkeringspladser, hvor der har været mulighed for overnatning spæret af med store sten og en vrede har bredt sig i dele af befolkningen og blandt autocamperturister. Det stigende antal autocampere og deres adfærd har ligeledes fået de spanske myndigheder til stramme op om ovenattende autocampere, der parkere og overnatter uhensigsmæssigt og uden hensyn til naturen og andre mennesker.

Vreden i lokalbefolkningen

Grunden ses herunder og det gør mange autocamperbrugere vrede og kede af det. Portugiserne har intet imod rigtige naturelskere, men som envred portugiser, der selv køre autocamper skriver på sin Blog om dem som han betegner som Pseudo-hippier: “Mængden af akkumuleret lort og stykker toiletpapir er mere end for meget, og det vokser fra år til år !! Der er ting, som helt ærligt talt koster, jeg forstår fuldt ud, at opfordringen til at sove midt i naturen er uimodståelig, jeg forstår fuldt ud, at vi har ret til at nyde vores strande til fulde. Men jeg kan ikke forstå denne flok svin, der har for vane at leve i forening med naturen, ikke formår at tage en plastikpose for at samle det crap op, de efterlader!! Et det for meget at forlange og koster det så meget andet end lidt tid ?? Væmmes du ved dit eget lort ?? Så forestil dig den afsky, der påvirker os almindelige dødelige, der bare vil nyde en lille strand, og som vi er nødt til at krydse med dine “gaver”, der desværre ophobes mere og mere af for hver dag der går. Vil  du dumpe afføring og affald i din egen have?“ Så er det ligesom sagt, så det ikke kan misforståes, men forståelig vrede. Heldigvis er det kun en lille del, men nok til at ødelægge det for andre.

Torsdag, 06 Februar 2020 18:28

Grand Départ Tour de France i Danmark 2021

Verdens største cykelløb kommer som bekendt til Danmark, og de tre første etaper af Tour de France afholdes på dansk jord i juli 2021. Stort tillykke til arrangørerne med at det lykkedes, det er jo helt fantastisk. Tour de France og autocampere er meget forbundet med hinanden. Når helikoptere viser luftbilleder, er det første man lægger mærke til, næst efter selve cykelløbet, autocampere der i til tider meget stort antal holder ved vejsiden og på marker. Disse mobile turister følger turen og er ofte på plads på etaperne, dage i forvejen.

Når så stort et arrangement skal planlægges, er der detaljer der ikke kan forudses f.eks i forbindelse med de mange autocamperturister der med stor sikkerhed vil benytte tur-starten som en god grund til at besøge Danmark. Tour de France kan ikke ses af denne målgruppe på en campingplads, der også må forventes bookede i forvejen, og det duer ikke til spontane autocamperturister der vil følge etaperne på dansk grund helt tæt på.

Tour de France er et af de helt store trækplastre. Kreativiteten er stor blandt ihærdige fans og tilskuere. Jo tættere på at tilskuerne kan komme, desto bedre. En autocamper er ren luksus i den forbindelse, fordi det flere steder er muligt at holde ved siden af vejen og på ikke for bløde marker. Mange overnatter også i deres autocamper. Ønsker man at holde på privat grund, er det vigtigt først at spørge og respektere den private ejendomsret.

I de seneste mange år har man på TV ikke kunnet undgå at bemærke det store antal autocampere der følger ruten og dermed kommer tankerne om hvordan og hvor disse mange autocampere kan overnatte gennem de 3 dage i Danmark, både før og efter. Her hjælper det ikke at benytte ”automat svaret” campingpladser, for disse er i sommermånederne i reglen fyldte af almindelige campister. Og når turisttilstrømningen til ”Turen” skal finde overnatningspladser, og hotelkapaciteten ikke slår til, vil campinghytter og lignende måske kunne hjælpe, men det kan forudses at heller ikke her vil kapaciteten slå til.

Derfor vil cykelløbsturister der medbringer deres egne og lejede ”hotelværelser” i kraft af autocampere, være en gevinst for dansk turisme idet autocampere kun behøver nogle plane kørefaste arealer.

Vi kan læse, at der forventes 930.000 tilskuere til de tre etaper i Danmark. Tilgængelige tal fra Tour de France 2018, taler om 2.500 autocampere og 80.000 tilskuere alene ved Mûr-de-Bretagne. I Bourg-d’Oisans steg indbyggertallet i 2018 fra 3000 til 10.000 under Tour de France. Lac de Payolle havde besøg af 600 autocampere. L’Aumaillerie  samlede en en mindre invasion på flere hudrede autocampere på Parc de l’Aumaillerie, der var stillet til rådighed af borgmesteren. Tour de France, er en af verdens største sportsbegivenheder, krydret med atmosfære fra blandt andet et meget stort antal autocampere og ferie! Netop af den årsag håber vi ikke at autocamperturister bliver glemt i de danske etaper af “Turen”, da de er en vigtig del af Tour de France og derfor har vi siden 2019 været i kontakt med Alex Pedersen og involverede kommuner.

Fornem stemningen

For at fornemme lidt af stemningen ved Tour de France og autocampere i en lille fransk landsby, henviser vi til en 12 minutters YouTube video fra det franske Camping-Car TV:

https://www.youtube.com/watch?v=Ap-TzZTOMEc

Autocampere til Tour de France i Frankrig.

I Frankrig er bjergetaperne de mest populære. Folk med kendskab til autocampere, råder til, at man spørger om plads et par dage før det går løs på etapen, eller opsøger til lejligheden oprettede arealer udelukkende til autocampere, f.eks såkaldte Pop-up Camps. På nogle etaper lukkes vejene ofte fra morgenstunden. Der planlægges derfor at bo flere dage på ruten. “Vild” parkering kan tolereres, men i Frankrig skal man være opmærksom på at respektere omgivelserne og tage affald med når man forlader stedet efter at cykelløbet er passeret, og være opmærksom på at det vil foregå i et lavt tempo, fordi der vil være mange på vejene. Vær tålmodig eller vent til næste dag, før du begiver dig videre.

Det er “normen” at komme til store sportsbegivenheder i sin camper, hvor Le Mans er en anden stor begivenhed, samt de andre store klassikere i cykelsport. Hvert år kan man se tyskere, franskmænd, hollændere, belgiere, danskere og nordmænd, der står massivt på vejen til Alpe d´Huez, for ikke at glemme spanierne, der krydser grænsen for at komme til Pyrenæernes franske skråninger.

I  den franske by Fougères med ca 20.000 indbyggere, invaderede i hundredevis af autocampere i 2018 parkeringspladsen - Park de l’Aumaillerie, der var stillet til rådighed af byens Borgmester og med begrundelser fra de besøgende om nysgerrighed til møde med vennerne og ikke mindst ægte passion. De første køretøjer ankom dagen før etapen og det blev i løbet af få timer til flere hundrede autocampere. (www.ouest-france.fr)

For at følge 10. etape af Tour de France skulle man i 2018 være i La Pierre-Saint-Martin før søndag midnat. Efter det tidspunkt blev adgangen til Pierre Saint-Martin station lukket for motoriseret trafik indtil tirsdag den 14. Juli kl. 21.00. På stedet ved vi at 800 autocampere kunne parkere i områder reserveret for tilskuere på stedet ved “La Mouline” og langs Pierre Saint-Martin (D132). Der kunne købes lokale produkter og bestilles brød på et lille marked, der afholdtes fra mandag den 6. Juli ved Moulin. For at købe noget at spise, kunne en lokal købmand levere på bestilling. Til information var det forbudt for autocampere at parkere mellem Suscousse og Col de Soudet.(blog.wikicampers.fr)


Invation af 800 autocampere Foto: Quest-France

Atmosfæren i hjertet af Tour de France.

Mere end 600 autocampere var til stede på plateauet Payolle Lake. Ved starten af Tour de France´s sjette etape 2018, bød ankomsten til Mûr-de-Bretagne på tusinder af tilskuer, hvor det skønnes at der var omkring 80.000 tilskuer.(france3-regions.francetvinfo.fr)

Mens nogle foretrak at komme til fods eller i bil, benyttede andre sig af at komme i autocamperne. Der var samlet næsten 2.500 autocampere denne torsdag. Begrundelsen skal findes i atmosfæren mellem autocamperturisterne og deres ferie.

Til Grand Départ Düsseldorf 2017 i Tyskland

I ifølge www.duesseldorf.de der beskriver alle måder at komme til byen, parkere og overnatte, var der dagligt 15.000 parkeringspladser til rådighed for personbiler, campingvogne og handicap parkering, og der var mulighed for at reservere for 5 Euro. Der var 800 pladser til rådighed til autocampere på messecenterets område P1, tæt på start/mål og 60 pladser langs Rhinen på Parkplatz Rheinterrasse/­Tonhalle. Der var 33.000 cykelparkeringspladser. Alt parkering blev varetaget af Park Vogel (parkvogel.de). I området af Düsseldorf er der 3 campingpladser, hvoraf den ene og tætteste beliggende i virkeligheden også er pladsen ved Messe Center Düsseldorf - P1 der er beliggende helt tæt på start og målstreg, Centrum 6 km. Campingplatz Düsseldorf-Lörick der ligger 10 km fra startstedet og Zweckerband Unterbacher See der ligger 15 km fra start og målstregen.

Til starten på Grand Départ der Tour de France i Düsseldorf fra den 29. Juni til den 2. Juli 2017 forventede man omkring 1 million besøgende, der er tæt på det estimerede besøgsantal  i Danmark, men der kom 1,2-1,3 milloner. I Tyskland var der Tour start begge dage i Düsseldorf med enkelt start og etapen Düsseldorf-Liege.

Grand Départ Tour de France i England 2014

Hedgehog Cykling beskriver overnatning langs etaperne: Der er permanente campingpladser på ruten for Tour de France 2014, men der var flere “pop-up” pladser der modtager telte, campingvogne og autocampere i de dage etaperne varede. Cykel-, Rugby- og Cricketklubber, på gårde, rideklubber m.fl stod bag mange af disse “pop-up” camps. På Kilnsey Park Estate var der organiseret en plads i temmlig stor skala. 3000 pladser til telte, campingvogne og autocampere. Der var muligheder for brusebade, bespisning, barer og sikker cykel opbevaring, storskærme samt underholdning af forskellig art og guidede cykelture dagen før løbet. En teltplads med bil og fire personer kostede 150 £ for 3 overnatninger.

Harrogate Rugby Club tilbød overnatning på deres grundareal i tiden fra den 27. Juni til den 10. Juli 2014. Allerede i januar 2014 havde de 500 bookninger. Se skitse og priser HER

Den lille parkeringsguide for autocampere til Tour de France 2021

Besøgende i autocampere anbefales at komme i god tid før løbet.

Følg anbefalingerne

Lyt til de udstationerede frivillige og rute kontroller og parker dit køretøj langt nok fra vejen. Husk at holde kæledyr i snor, hold et vågent øje med børn. Det handler om sikkerhed, men også om dem omkring dig som tilskuer, rytterne, officials og køretøjer der er involveret i løbet.

Forbered din autocamper godt før løbet

Hav rigeligt med vand især til at drikke hvis det er varmt, gas, et fyldt batteri, tomme spildevandstanke og toiletkassetten er tømt.

Parker smart

Når du parkere, skal du placere fronten af dit køretøj mod udkørslen, for at undgå at skulle foretage manøvre der hæmmer den øvrige trafik på afgangstidspunktet.

Lovmæssigt grundlag for overnatning i autocampere uden for campingpladser:

Vejledning om campingreglementet

3.4. Campering i forbindelse med festivals o.l.

Arealer, der benyttes til campering af kortere varighed i forbindelse med afholdelse af forud annoncerede festivals, bibellejre, dyrskuer, skole-, sports- eller spejderarrangementer o.l., er undtaget fra campingreglementets krav om udlejningstilladelse.

Dette gælder dog kun, hvis arealet er særligt afgrænset og ligger i umiddelbar tilknytning til det område, hvor det pågældende arrangement afholdes, idet det herved forudsættes, at campering kun kan foretages af de personer, der deltager i arrangementet. Det er endvidere en forudsætning, at camperingen også tidsmæssigt har sammenhæng med arrangementet. Camperingen kan således kun foregå fra nogle få dage (højst 3 dage) før arrangementets påbegyndelse til nogle få dage (højst 3 dage) efter dets afslutning. Såfremt campering finder sted ud over dette tidsinterval, er forholdet ikke omfattet af undtagelsen. Det vil sige, at de almindelige regler i § 1, stk. 1, jf. § 2, stk. 1, finder anvendelse.

Det skal bemærkes, at der gælder særlige regler om brandværnsforanstaltninger for teltlejre til mere end 150 personer, jf. Forsvarsministeriets bekendtgørelse nr. 9761 af 18. oktober 2005 om Tekniske forskrifter for forsamlingstelte, selskabshuse, salgsområder og campingområder, der ikke er omfattet af campingreglementet, se også afsnit 1.3. om forholdet til anden lovgivning.

2. Campingreglementets anvendelsesområde der vedrøre autocampere.

Parkeringsarealer til overnatning for fx autocampere m.fl. er ikke omfattet af campingpladsbegrebet. I den forbindelse bemærkes det, at vejmyndigheden/vejbestyrelsen- dvs. kommunalbestyrelsen for så vidt angår kommunale veje og private fællesveje – med samtykke fra politiet kan fastsætte lokale bestemmelser om, hvor og i hvilket omfang der kan parkeres, fx med autocampere, jf. færdselslovens § 92, stk. 1.

Definition på Raste vs. Campere

Transportminister Ole Birk Olesen udtaler efter samråd med Vejdirektoratets juridiske afdeling: Et hvil kan ikke afgrænses tidsmæssigt, men kan variere i tid. ”Raste” vil f.eks. være, hvis man sover, slapper af eller indtager et måltid med henblik på at kunne fortsætte kørslen forsvarligt. Begrebet at ”raste” kan således have et trafiksikkerhedsmæssigt formål. Selvom trafikanten stiller et mindre campingbord og to stole op i forbindelse med hvilet og indtager et måltid, kan forholdet falde ind under ”raste”.

Fra en Landzonetilladelse for autocamperparkering i Varde Kommune fremgår følgende:

At der ikke må opsættes fortelte eller lignende, og at borde, stole og andre løsøregenstande i forbindelse med de parkerede autocampere kun må stå fremme, når de benyttes.

Anbefalinger

Tour de France med overnatning for autocampere er ikke til at forberede i sidste øjeblik. Denne begivenhed tiltrækker rigtig mange mennesker og mange vil have den samme idé som en selv. Tag dig tid til at finde nærliggende, autocamperpladser og  campingpladser eller områder, hvor du får lov til at parkere samt “pop-up camps” for autocampere. Vi anbefaler stærkt at der bestilles pladser, hvor det er muligt.

En autocamper er en bil til personbefordring

Autocampere sidestilles med personbiler, mens campingvogne defineres som et påhængsredskab

Parkering med autocampere:

Der skelnes imellem dagsparkering og parkering med overnatning. Parkering der er til rådighed til lejligheden kan som linket herunder fra Tour de France i England indsættes på et interaktivt kort, hvor der skelnes mellem parkering til almindelige personbiler og autocampere. Det er ikke tilrådeligt at lave mix parkering, da der er store forskelle i størrelser og vægt. Ved skiltning forbeholdt autocampere, ses der også bort fra vægten over 3,5 t. En Stellplads efter tysk forbillede er et parkeringsareal, der normalt er markeret med et P-skilt 33.1 og med serviceskiltet U33.9 eller skilt U4 med symbol US7 (autocamper). Derved er parkeringspladsen udelukkende til brug for og tilladt for autocampere. Forbud mod overnatning i køretøjer må ikke fremgå af et parkeringsdirektiv på en kommunal hjemmeside, men skal fremgå af skiltning på stedet med tidsangivelse. Skiltning med “overnatning forbudt” eksistere ikke ifølge færdselsloven. Hvor der ikke er angivet forbud er det tilladt at overnatte i køretøjer, uden der er tale om camping. Mange vil parkere langs ruten, hvor der er mulighed for det. Se kort herunder fra tidligere Tour de France

Links
Grand Depart De Tour de France 2016
FFCC.fr


Mûr-de-Bretagne havde besøg af 2500 autocampere i 2018 -  Foto:© T. Peigné - France 3 Bretagne

Muligheder for autocampere langs etaperne

Der må, når vi kender detaljerne for etaper, ses på hvilke muligheder der er til rådighed på forhånd. Det være sig campingpladser, bondegårdscamping, autocamperpladser/parkering og de tømmefaciliteter der findes for autocampere og busser langs de danske motorveje.

Campingpladser må på forhånd forventes at være forudbestilt i det omfang de har kapacitet. Priserne stiger i den forbindelse med udbud og efterspørgsel. Campingpladser har i mange tilfælde fastliggere der minimere den ledige kapacitet. En anden del af deres pladser kan være hytter eller mobilhomes.

Det vil være i meget begrænset omfang, hvormange autocamperpladser der ligger direkte ved etaperne. Autocampere der har været på “hjul” i et par dage skal have tømt spildevand og toilet og have frisk vand fyldt på og have affaldet hen de rigtige steder, og om en stærkt øget trafik af den grund til campingpladser vil være velanset på campingpladserne er uklart. Hvad der ellers findes af tømmestationer ligger i begge retninger ved motorveje. Det er vores helt klare anbefaling at der styr på både overnatningsmuligheder samt vandforsyning og bortskaffelse af  toiletaffald og spildevand fra en større mængde autocampere.

Opmærksomheden henledes også på, at det er tilladt at overnatte i et motorkøretøj, hvis ikke der er skiltet mod det i en tidsperiode og ikke skilte som overnatning forbudt, som ikke findes i færdselsloven, og ikke camping forbudt, som henvender sig til aktiviteten og ikke hvilket køretøj der benyttes. Camping er ikke defineret i den danske lovgivning, men beror på et skøn fra en dommer.

Der skal heller ikke ses bort fra at mange især campingpladser i forvejen er besat, da Tour de France foregår om sommeren. Om sommeren er i stærkt stigende grad rigtig mange, især udenlandske autocampere i Danmark. Motorvejsnettet Nord-Syd og Øst-Vest ligger tæt på etaperne, så de mange turister der er på vej må ligeledes have en afsmittende effekt på at få en oplevelse ud over det sædvanlige, selv om man er på vej i Danmark.

Nu kender vi etaperne i detaljer, og derfor vil der  være en masse der begynder at tænke kreative tanker omkring at få nogle lettjente penge. Der vil måske være landmænd der ser en fortjeneste i at udleje pladser på “Pop-up Camps” i få dage. Der vil være folk der forsøger at tjene penge på f.eks drikkevare, madvare,T-shirts og mange andre ting.

Selv ser vi muligheder for at de mindre byer langs etaperne kan arrangere events og “Pop-up” pladser, så det er under ordnede forhold. En mulighed kunne f.eks være Jelling Musikfestival som har store arealer til rådighed og som vi har haft kontakt til. Det kunne f.eks være Christiansfeld der stiller arealer til rådighed for autocampere og laver en fest ud af det, måske tilsigtet et eller andet formål. Småbyernes handlende vil også få en øget omsætning fra den øgede antal mennesker. Videoer fra Frankrig viser at tilskuerne i autocampere dukker op et par dage i forvejen.

Tænk positive kreative tanker og lad os håbe på Danmarkshistoriens største vej- og havefest. Kun fantasien og lovgivningen sætter grænserne. Husk at spørge om lov hos de respektive myndigheder, læs kommunen og politiet.

Som en del af lanceringen af de danske etaper har folkene bag cykelløbet i Danmark også lavet en ny hjemmeside for Grand Depart Copenhagen Denmark HER

Officiel Tour side HER

Udgivet i Information
Side 1 ud af 2