Søndag, 14 Juli 2019

På en varm sommerdag, hvor temperaturen i Europa er op til 40 grader og mere denne sommer, og med et af de absorberkøleskabe der sidder i de fleste autocampere, skal man ikke forvente de helt kolde drikkevarer, og frostboksen har problemer med at producere isterninger. Hvad gør man så, når der ikke er kolde øl, vin eller vand i køleskabet og man står der med en håndfuld lunkne drikkevare?

Absorber køleskabe

Absorber køleskabe afløste i 50’erne isskabene, hvor man på ismejeriet købte en isblok og lagde ind i et isoleret skab. Køleskabe, som er installeret i en meget stor del af nutidens autocampere kan ved en omgivelses temperatur på +32 graders celsius, køle ned til +7 grader og +2 grader for de bedste. I fryserummet ned til -12 grader. På en en rigtig varm sommerdag overstiger temperaturen inde i en autocamper de + 32 grader, i en grad så den form for køleskabe ikke kan følge med.

I især kassevognstyperne leveres disse campere i stigende grad med kompressor køle skabe der ikke har problemer med nedkøling. De virker på præcis samme måde som de køleskabe man har hjemme.

Hjælp til køling af Absorberkøleskabet:

Køleskabstypen køler for de flestes vedkommende bedst på gas. Hold derfor gasbrænderen ren. Hold luftgitrene rene. Hold så vidt muligt køleskabsside i din autocamper i skyggesiden eller benyt markisen til at dæmpe varmen direkte på bagsiden af køleskabet, hvor fordamperen sider. Thetford henviser f.eks til at kølingen forbedres med ca 30 procent, ved at fjerne fluenettet i luftgitrene.

Hvis temperaturen bliver for høj på grund af varmeakkumulering, stopper absorption processen. Ved at installere en lille ventilator kan du effektivt understøtte luftcirkulationen og dermed forbedre kølingen. Det kan du læse mere om i tidligere artikler på autocamper-info.dk.

Tricks til hurtig nedkøling af din vin, øl, vand eller sodavand.

Ved høje sommer temperature, er man når det ikke kun drejer sig om sval, men kolde drikkevare, gået lidt ned på udstyr, men heldigvis er der lavpraktiske tip til at skaffe sig kolde drikkevare når autocamper køleskabet ikke kan følge med i sommervarmen.

Afhængig af hvor mange dåser/flasker det drejer sig om, skal du bruge en skål, balje, spand eller en køleboks af den typer der blev brugt til køleelementer, køkkensalt, isterninger og den “varme” flaske vin, øl eller sodavand. Dette tip køler hurtigere end at sætte drikkevarerne direkte ned i isterninger.

Isterninger kan købes i supermarkeder og på campingpladser. Drejer nedkølingen sig om en enkelt eller to dåses/flasker, fylder du 1/2 liter vand i en skål og tilsætter det der svare til en bakke isterninger. Drys fluks to spiseskefulde salt over isterningerne og rør rundt. Læg de “varme” dåser og flasker i isvandet og vent et par minutter, drej evt flaske eller dåse om sin egen akse. Så er der på få minutter iskolde drikke på kun 5 grader. Skal du have køles flere dåser eller flasker, bruger du bare større mængder is, vand og salt med samme fordeling.

Saltet får isen til at smelte hurtigere og isen skal bruge varmeenergi, som den trækker fra de varme dåser eller flasker og derved sænker fordampningsprocessen temperaturen i flasken. Saltvand har desuden en lavere frysepunkt end end ferskvand. Hold processen tildækket. Termodynamikkens 2. Lov fortæller mere om denne proces til lyn nedkøling.

Nedkøling med en våd avis 

Pak dine drikke vare ind i våde aviser. Jo koldere vand jo mere energi omsætter den fra dine varme drikkevare. Stil dine indpakkede drikkevare direkte i solen. Hold avisen fugtig da nedkølingen stopper når avisen er tør. Drikkevarerne køles, fordi vand fordamper. Solens stråler varmer avisen og der sker en fordampning. Fordampning kræver energi, som fås fra omgivelserne, dvs drikkevarerne i de våde aviser, som derved bliver koldere.

3. Tip - en våd sok og noget blæst.

Metoden er ikke effektiv, hvis ikke det blæser. Kom din dåse eller flaske i en sok og gør den helt våd i vand. Placer sokken et sted, hvor det blæser mest muligt. Jo stærkere vind, jo koldere bliver din drik.

Hvordan virker et køleskab i autocampere ? HER
Tips: Tuning til køleskabe HER