Artikel filtreret på dato: Lørdag, 01 Juni 2019

Danmark har i årevis sukket efter flere autocamperpladser. Det går ikke særligt hurtigt i det meste af Danmark. Det samme kan man ikke just sige om Danmarks sydvestlige hjørne fra Tønder over Skærbæk til Rømø.

Den 31. maj havde Jyske Vestkysten en artikel om at et enig byråd i Tønder Kommune havde solgt "Hjemsted Oldtidspark / Hjemsted - Danernes Verden" ved Skærbæk, for omkring 1 million kroner. Planerne med salgtet er blandt andet en ny autocamperplads til 254 autocampere, der skal stå færdig i 2021, og skal udføres af en større gruppe af erhvervsfolk fra Skærbæk området.

Det lyder jo umiddelbart som en drøm, men i øjeblikket klumper flere nye autocamperplads tiltag sig samme på strækningen fra Rømø til Tønder, en strækning på kun 45 km. Inden for denne strækning vil der med den nye autocamperplads i 2021, og med de tiltag og projekter der ellers kendes i dag, være 721 pladser til overnattende autocampere, dertil kommer hvad der måtte være af bondegårdscamping, Pintrip konceptet og muligheder inde på - og Quick Stop på campingpladser mm.

autocamper-info.dk forelagde disse tal for det tyske marketingkoncept, TopPlatz, der har mere end 35 års erfaring i autocamperpladser og autocamperadfærd der kalder antallet for galskab, kedeligt og dumt med tab for nogle af investorerne til følge.

Det kræver omtanke, at tage den succes som området har haft gennem flere år og klone idéerne fra andre, i håbet om at det kan alle gøre med samme succes. Lignende eksempler fra både Tyskland og Holland viser, at det ikke har været en succes at gøre det i det omfang. Ingen har haft folk med kendskab til autocamper adfærd med på råd i en beliggenheds - og markedsanalyse, for at finde ud af hvor meget et relativt lille område kan bære angående autocamperturister og forventninger til antallet af besøg fra dem. Området har lige fået en autocamperplads med plads til 61 autocampere på Stellplatz-Vadehav, lige uden for Højer. Kommandørgården på Rømø, der er en campingplads, er i øjeblikket igang med 50 separate autocamperpladser. Rømø Familiecamping har uden for bommen 10 pladser og Oasen Rømø tilbyder 200 autocamperpladser. Tønder har en autocamperplads til 40 autocampere, Ballum Camping har en cirkelformet autocamperplads til 16 autocampere, Schackenborg Slot 10 pladser, Pazrtking Hjerpstedt i Højer med 10 pladser, Camperstop op til 70 autocampere ved Skærbæk Familie Camping og nu en planlagt autocamperplads med plads til 254 overnattende autocampere i 2021 lige ved dæmningen til Rømø.

Disse 721 standpladser til autocampere, repræsentere tilsammen en kapacitet på 21.630 månedlige autocamper overnatninger ved 100% belægning. At der kommer rigtig mange autocampere i området er udiskutabelt, men om det er i et antal der vil få alle autocamper operatører til at smile, er nok tvivlsomt. Svaret på opbakningen til de enkelte pladser ligger hos autocamperturisterne selv. Erfaringsmæssigt er mere end 70% af autocamperturisterne på egnen fra Tyskland og de vil helst se et oprørt Vesterhav med store bølger frem for et vadehavsområde som de selv besidder i rigelige mængder i Tyskland og Holland. De fleste autocamperturister kommer fra maj til septemper.

Hjælp hos marketingskoncepter i Tyskland bliver heller ikke en opgave til højrebenet, da disse for ikke at udvande deres egne koncepter, har minimumskrav i afstanden mellem de pladser de booster kunder til. Som bekendt er konkurrence sundt, men bevidst skabt overkapacitet !

Det er glædeligt at flere og flere kan se et potentiale i autocamperturisme, men kunne vi så bare få spredt pladserne, så der kommer bæredygtige pladser rundt i hele Danmark, hvor de efterspørges, så er dette jo en god drøm. Valget til at besøge tæt placerede pladser, det ligger hos autocamperturisterne selv. Erfaringer siger at beliggenhed og fritidsværdi er nøglen til succes, men også at for mange kokke fordærver maden. Optællinger af autocamper trafik kunne være retningsvisende i løbet af sommeren for hvad behovet i området er.