Artikel filtreret på dato: Mandag, 04 Juni 2018

Det ferietid, og det er sol og sommer, og ofte går ferieturen med autocamper mod syd, og dermed undgåeligt gennem Tyskland, enten som transitland eller som ferieland. Vejen går mod målet og hvis den årlige ferie pga af arbejde er begrænset, så vil man sikkert hurtigst muligt mod destinationen. Herunder er reglerne for autocamper overnatning i Tyskland beskrevet og de er lidt anderledes end i Danmark.

Parkeringsforskrifter for autocampere: Hvor kan du sove ?

“Kan jeg parkere her med min autocamper ?” Dette spørgsmål dukker op regelmæssigt på de fleste autocamperture. Sagen er helt klar på udpegede steder til autocamper parkeringer, hvor der kan parkers uden problemer. Men hvad med gaden i boligområdet ? Følger jeg skiltene på personbil parkeringspladsen, eller kan jeg parkere på parkeringspladsen for lastbiler ? Er det tilladt at overnatte i camperen, når den står i vejsiden ?

I følge den tyske færdselslov - StVO, kan man i Tyskland parkere overalt, hvor det ikke er forbudt eller begrænset af skiltening. Dette fremgår af den tyske StVO - færdselsloven. Parkere du det forkerte sted, eller er til ulempe for andre trafikanter, kan det udløse en bøde.

Bemærk skiltningen

Autocampere kan lovligt parkeres på en offentlig parkeringsplads. Det blå skilt med det hvide P er indikation på, at her kan du parkere med din autocampere uden yderligere betænkning.

Derudover kan der være skilte med symboler på forskellige typer køretøjer. Et skilt med autocampersymbol, betyder at parkeringpladsen kun må bruges til parkering af autocampere. Hvis en personbil er afbilledet, må autocampere ikke parkere der. Den er lovmæssigt ikke som i Danmark, sidestillet med en personbil, men er stadig et køretøj M1.

Autocamper parkeringsplads - Kun autocampere må parkere der, uanset vægt.

Gælder det også autocampere over 3,5 tons ? Ofte kan autocamperejere være i tvivl om deres køretøj skal anses som værende en personbil eller en lastbil. Autocampere er i Tyskland, hverken personbiler eller lastbiler, til gengæld gælder regler for særlige-køretøjer (Sonder-KfZ). Også når en autocamper har en tilladt totalvægt over 3,5 tons, bliver den ikke automatisk anset for at være en lastbil. Færdselsregler for køretøjer over 3,5 tons, gælder dog også for autocampere over 3,5 tons totalvægt, og skal derfor overholdes. På samme måde gælder også regler for køretøjer på op til 2,8 tons totalvægt, f.eks ved parkering på cykelstier, også for autocampere med en totalvægt på op til 2,8 tons.

Det betyder også at autocampere over 3,5 tons totalvægt, uden problemer kan parkere på lastbil-parkeringspladsen. Hvis du rejser med en autocamper op til 3,5 tons totalvægt, kan det komme til en vanskelig situation, hvis du f.eks kommer til en parkeringsplads, hvor der kun er skiltet for henholdsvis personbil- eller lastbilparkering, så er der ingen parkering for autocampere, på op til 3,5 tons totalvægt. Da der i disse tilfælde ikke er en klar regulering for autocampere, anbefales en anden parkeringsplads eller en Autohof, hvor der ofte er bedre muligheder og faciliteter. Lastbilchauffører skal overholde deres lovbestemte hvileperioder, og er derfor afhængige af at de kan parkere på parkeringspladser forbeholdt lastbiler.

Er du i tvivl om hvad dit køretøj er, så se på køretøjets registreringsattest. Her vil det fremgå ved angivelse, om autocamperen er registreret som køretøj M1, med indretning til beboelse. Autocampere fra 3,5 tons op til 7,5 tons, vil ifølge deres COC dokument oftest også være et M1 køretøj, men der kræves kørekort C1/C til lastbil. Den tilladte totalvægt findes ligeledes på registreringsattesten.

Parkering med autocampere på privat område.

Mange gange er det ikke let for autocampere at finde en parkeringsplads. Ved parkering på privat område skal man være forsigtig ved f.eks restauranter eller benzinstationer. Hvis parkeringen overstiger den normale opholdstid på ejendommen, er parkering kun tilladt med tilladelse. Hvis der ikke er opsat skilte er det bedst at spørge om, parkering er tilladt.

Parkering på offentlig vej

Hvordan forholder det sig, når du på dit private matrikel, ikke har nok plads til, og autocampere autocamperen parkeres i nabolaget? I så fald behøver du ikke bekymre dig. I modsætning til campingvogne må autocampere på offentlig vej parkeres i ubegrænset tid, når blot den er indregistreret.


Er parkering tilladt på fortov ?

Parkering på fortovet er normalt tilladt, hvis et skilt udtrykkeligt henviser til det. Færdselstavlen 313 tillader at køretøjer optil 2,8 tons må parkere på cykelstien med 2 hjul

Hvor må jeg overnatte i min autocamper ?

Overnatning er normalt kun tilladt på private autocamperpladser eller parkeringpladser der ved skiltning er forbeholdt autocampere. Men hvad gør man, hvis man har brug for at overnatte for at fortsætte kørslen forsvarligt og ikke kan finde en egnet autocamper parkeringsplads i nærheden ?

I dette tilfælde giver loven mulighed for en undtagelse: Hvis man har brug for at overnatte for at fortsætte kørslen forsvarligt, er en enkelt overnatning i autocamperen tilladt. Der tages her udgangspunkt i et tidsrum på 10 timer. Men en ting skal overvejes: Det er vigtigt at, at det kun er en enkelt overnatning. For længere ophold er der brug for en særlig brugstilladelse. Som autocamperplads for en nat, egner f.eks Vandre- eller Pendler parkeringspladser.

En enkelt overnatning er tilladt, men camping er ikke tilladt i Tyskland. Under camping forstår lovgiverne overnatning i et telt, campingvogn eller autocamper uden for en campingplads. Der bør ved en enkelt overnatning ikke sættes borde og stole ud, og også telt og markise bør man undlade. Sådan er det ifølge Vejdirektoratet ikke i Danmark, hvor der er vide regler for autocamper parkering.

Fristående autocampere i Tyskland


Fritstående autocampere er grundliggende tilladt i Tyskland for en nat. Derefter skal du skifte plads. Du må ikke forstyrre eller hindre nogen eller noget. Vær altid opmærksom på skiltene.

Straßenverordnung - StVO, Straßenverkehrs-Zulassungs-Ordnung - StVZO

Udgivet i Information