Artikel filtreret på dato: Mandag, 11 Juni 2018
Mandag, 11 Juni 2018 00:00

Slut med brændstofsnyd !

I de fleste EU lande anvendes der en eller anden form for beskatning af CO2 udledning i forbindelse med ejerskab af biler. I Danmark benyttes brændstofforbrug til beregning af det vi i Danmark kalder ”Grøn Ejerafgift” Beskatningssystemerne i EU er baseret på værdier fra Laboratorietest. Betingelserne er defineret i EU lovgivningen og anvendes til måling af både labiratorietest af brændstofforbrug og CO2. Den nuværende laboratorietest, der kaldes New European Driving Cycle (NEDC) blev lavet i 1980'erne. Der har vist sig en stigende forskel mellem forbruget målt ved NEDC proceduren og det faktiske forbrug ved kørsel i den virkelige verden. På grund af teknologi udvikling og køreforhold er disse forældet og der er derfor lavet en ny tidsvarende test, med nye parametre, kaldet – Harmonized Light Vehicle Test Procedure (WLTP). Proceduren er en harmoniseret prøvningsmetode for bilers brændstofforbrug og CO2-emissioner. Derudover fastsætter WLTP energiforbrugsværdier for alternative brændstoffer samt kørselsrækkevidde for elektriske biler.

Den Europæiske Union har på denne baggrund, i samarbejde med medlemmer af UNECE (The United Nations Economic Commission for Europe), herunder Japan, Kina, Rusland og Indien udviklet en den nye testprocedure kaldet WLTP. Ligeledes har EU's bilindustri bidraget aktivt med udviklingen til WLTP og de bifalder den nye testmetode.

Hvad betyder det for forbrugerne

Den nye målemetode kan komme til at betyde meget for, hvad du skal betale for din nye bil/autocamper. Det kan omhandle visse autocampere, hvor der i beregning af registreringsafgift kun beregnes som afgift af bildelen, der her også i regnestykket  indeholdt afgift af brændstofforbrug over et forudbestemt antal km/l der afhænger af om det drejer sig om diesel eller benzin over et vist niveau..

Ved gennemgang af de nye beregningprocedure, ses at den nye målemetode er mere krævende end tidligere, hvilket uundgåeligt vil hæve brændstofforbruget for alle nye biler, og dermed også den grønne ejerafgift. Hertil kommer at WLTP målingerne bliver individualiseret i forhold til variant og udstyrsniveau.

ifølge oplysninger, kan op til 100 forskellige parametre have indflydels, og alle er rettet på vægtforøgelse, med udgangspunkt i et reelt brændstof merforbrug. Det gælder alt fra dækstørrelse, indtræk. gearkasse, motorstørrelse, klimaanlæg. markiser, paraboler ect.

Tidslinje for overgangen til WLTP for personbiler:

Den 1. september 2017 blev WLTP introduceret som et krav i forbindelse med typegodkendelse af nye personbils typer.

Fra den 1. september 2018, skal alle biler være typegodkendt med et brændstofforbrug målt efter WLTP testprocedure. Personbiler typegodkendt med et WLTP brændstoforbrug, er fortsat ligeledes forsynet med et omregnet NEDC brændstofforbrug, som skal anvendes til forbruger oplysning i bla. Reklamemateriale.

Fra 1. januar 2019, skal alle nye biler benytte WLTP brændstofforbrug til forbrugeroplysning, dog undtaget restkøretøjer

I 2020 vil Europa Kommissionen konvertere de NEDC baserede klimamål til WLTP baserede CO2 klimamål.

Væsentligste forskelle mellem NEDC og WLTP testen

 Parametre WLTP NEDC
 Temperatur  14C (Korrigeret)  20-30C
 Varighed  30 min  20 min
 Stilstand  13 %  25 %
 Distance  23,25 km  11 km
 Hastighed (Gennemsnit)  46,5 km/t  34 km/t
 Hastighed (Maksimal)  131 km/t  120 km/t
 Individualiseret måling ud fra
 ekstraudstyr og variant
 Ja  Nej

Fremadrettet er er det slut med at sende optimerede prototyper til test. Efter nye regler skal målinger tages tilfældigt på samlebåndet. Det kan demed være slut med at se autocampere hos forhandlere med et brændstofforbrug på mellem 14,5 og 16 km/,l foreløbig.

Der vil i en periode være ens køretøjer til salg, men med forskellige ejerafgift, der især vil være gældene for autocampere, da de fleste afgiftberigtiges af minimun 2.000 kg og 45 procent afgift af hele køretøjet.

EU Kommisionen skønner, at WLTP målinger i gennemsnit giver ca. 21 procent højere brændstofforbrug, end hvor typegodkendelsen er baseret på NEDC metoden: kilde: Udkast til lovforslag fra Skatteministeriet

Den politiske beslutning om, hvordan den nye testmetode indføres i Danmark, er udskudt til september. kilde: Bilbranchen

Læs mere:

Færdselsstryrelsen
WLTP facts
Fra NEDC til WLTP

 

Udgivet i Information