Artikel filtreret på dato: Torsdag, 06 December 2018

Vil biler en dag kunne køre på vand i stedet for olie ? Det Israels-australske selskab Electriq-Globals hævder at de har udviklet et nyt brændstof med en ny teknologi der stabiliserer brint i en genanvendelig væske, der kan pumpes og transporteres ligesom benzin. Det er særdeles gode nyheder, fordi det muliggør langrækkende elektrisk kørsel med hurtig optankning - og det går direkte ind i den eksisterende brændstof logistikmodel.

Det ny udviklede brændstof vil sikre menneskehedens fremtid mener Electriq-Global, da det er baseret på en sikker, billig og ren måde. Det består af 60% vand og firmaet har fundet en måde til at stabilisere brint i flydende form. Dette gør det nemt at transportere og opbevare, hvilket eliminere den største årsag til at hydrogen ikke allerede har vundet større indpas.

Det vandbaserede flydende brændstof er stabilt ved omgivelsestemperaturer og tryk. Sammenlignet med grønne energi konkurrenter som lithium-ion batterier eller komprimeret hydrogen teknologier opnår Electriq to gange rækkevidden til halv pris.

En sammenligning af elektriske busser viste, at busserne der blev drevet af batterier havde en rækkevidde på 250 km og krævede op til 300 minutter at genoplade, mens busser drevet af Electriq ~ Fuel opnåede en rækkevidde på 1.100 km og kunne tankes på 5 minutter.

Electriq-Globals teknologi afspejler vores nuværende "well-to-wheel" brændstoføkosystem, hvilket betyder, at den globale udrulning kræver meget lidt specialiseret infrastruktur (i modsætning til batterier og komprimeret brintteknologi). Målet er at have Electriq brændstof til rådighed på den lokale benzinstation.

Ved hjælp af en standardbrændstoftank ville Electriq-systemet ifølge modellering koste mindre end halvdelen af den tilsvarende benzinpris, og det ville levere omkring to gange rækkevidden, samtidig med at det er helt emissionsfri og brændstoffet kan genanvendes i et  produktionsanlæg.

Sådan fungerer det. 

Electriq producerer brændstoffet i et produktions- / genbrugscenter. Ifølge Electriq-talsmand Michael Simonetti er opskriften "overraskende enkel" og kræver ikke nogen sjældne eller dyre elementer. Når den er fuldt tanket, indeholder brændstoffet ca. tre procent hydrogen og 97 procent understøttende materiale.

Brændstoffet flyttes via tankskib til tankstationer, stort set de samme som ved benzin, og bilister fylder deres biler ved en pumpe.

Brændstoftanken i køretøjet, der er omtrendt samme størrelse som almindelig brændstoftank, har et separat modul kaldet en “Switch”, som frigiver små mængder af et katalyseende kemikalie i brændstoftanken for at frigøre brintet fra brændstoffet.

Når brintet er frigivet, sendes det direkte til en brændstofcelle, hvor det omdannes til elektrisk energi, som derefter bruges til drive køretøjet. Alt fra brændstofcellen og fremefter er standard, som på allerede eksisterende brændselscelle biler.

På tankstationen sker der en dobbelt proces, hvor det brugte brændstof pumpes ud og frisk brændstof pumpes ind. Tankstationen opbevare det brugte brændsel, der fragtes tilbage til produktionsanlægget, hvor der tilsættes hydrogen igen.

Electriq-Global forskellen er, at den får sin brint fra et brændstof bestående af 60 procent vand.
Et brændstofgenvindingsanlæg, der skal etableres i Israel, har støtte fra det israelske transportministerium.Hvorfor tror  Electriq-Global at de kan konkurrere?

Men hvordan kan Electriq-Global håbe på at kunne konkurrere med litium-ion baserede elbiler, der bliver mere og mere almindelige? Svaret er ret enkelt: Ved at tilbyde større rækkevidde og hurtigere optankninger.

Electriq-Global hævder, at dets hydrogenbaserede teknologi kan give en rækkevidde på 1000 kilometer pr. opfyldning. Den bedste top-of-the-line elbil fra Tesla kan på en enkelt opladning køre omkring 400 kilometer.

Electriq-Global siger også, at tankning vil tage fem minutter, sammenlignet med 30 til 40 minutter for en typisk hurtig ladning af lithium-ion-batterier.

Artikler og links

Electriq-Global

New Atlas

Facebook Electriq

Electriq-Global

Foto: Electriq-Global

 

 

Udgivet i Information