Artikel filtreret på dato: Juni 2017

Generatoren lader batterierne op under kørsel - det er den almindelige opfattelse. Men i moderne motorer fra Euro 6-standarden, er dette ikke længere en selvfølge.

En kørt strækning på omkring 500 km, viste målinger, en lavere ladetilstand for beboelsesbatteriet, end før afgang. Hvordan kan det mon være ? Disse og lignende målinger virker mistænkelige og man undres !

Batteri-Management Systemet skaber problemer i autocamperen. I de fleste tilfælde stammer dette fra basiskøretøjer med Euro-6 Motor og batteri management system (BMS), også kendt som “Smart Charge” eller “intelligent generator”.

I forsøg på at de bedst mulige Emissionsnormer og forkærligheden for at udnytte selv de mindste energibesparelser, har udviklingsingeniørerne derfor udviklet en moderne Dynamo der kun blivet isat køretøjet, hvis det er nødvendigt. Talrige faktorer som omgivelsestemperatur eller strømforbrugere er her indberegnet.

Nogle systemer bruger den overskydende energi under bremsning. Derefter tændes generatoren kortvarigt og forsøger så hurtigt som muligt at pumpe en masse strøm i startbatteriet. Dermed har batteriet stadig fri kapacitet og der indlæses kun omkring 80%. Det har negative konsekvenser for beboelses batteriet, der også kun får korte lade faser med stærkt svingende spænding. I ekstremtilfælde, når bodelsbatteriet ved kørselsstart er mere fyldt end startbatteriet, flyder der ladestrøm til basiskøretøjets batteri, med det beskrevne resultat til følge.

Løsning

Nogle producenter, som f.eks Hymer har besluttet i forbindelse med overgang til Euro-6 motorer på Fiat Ducato at frasige inteligente generatorer. Mercedes køre alle med inteligente generatorer. For eksempel har Hymer derfor fra 2017, som standard monteret ladebooster på Mercedes Sprinter modeller.

Afhjælpning af dette problem er den omtalte ladebooster. De nyeste typer håndtere også Litium batterier, så man får den mest optimale ladning, baseret på ladekarakteristik.
En ladebooster sørger for en hurtig og fuldstændig opladning af bodelens batteri(er), gennem opladning fra bilens generator.

Kilde: Promobil

Udgivet i Information

En solcelle laderegulator, danner forbindelse mellem solcelle panelet og batteriet. Som navnet antyder, regulerer laderegulatoren ladestrømmen til batteriet. En lUoU opladning karakteristik betragtes som standard og sikker, hurtig og samtidig skånsom opladning til f.eks et autocamperbatteri.

lUoU ladekurve, hvad er det ?

lUoU er den udvidede opladnings metode til hvem vedligeholdsladningen er fastgjort. En lUoU opladningskarakteristik består af:

l = Hovedopladning med konstant strøm
U= Udglatnings opladning ( Absorbtion opladning) med konstant spænding over en bestemt tid.
oU= Vedligeholdsopladning, med sænket spænding

Hvorfor ikke solcellen direkte på batteriet ?

Som beskrevet acceptere en laderegulator spændingsovervågning ved opladning af et 12 V batteri. Hvis du forbandt et solcelle modul direkte til batteriet, ville det blive opladet, men ladespændingen måtte du selv overvåge. Når ladespændingen var opnået, måtte du selv tage solcelle modulet fra, og selv tilslutte det igen, når spændingen falder igen. Dette kan foregå flere gange i minuttet. Hvis solcelle modulet ikke tages fra ved fuldt opladet batteri, vil batterispændingen fortsætte med at stige og før eller siden vil batteriet blive ødelagt. Solcelle regulatoren har altså den opgave, primært at beskytte batteriet mod overopladning.

MPPT laderegulatorer benytter den fulde effekt fra solcellen og bidrager med højere ladestrøm, end når modulet er forbundet direkte til batteriet.

Forskel mellem PWM og MPPT laderegulator.

Et solcellemodul giver en elektrisk strøm. Et solcellemodul består af flere celler, som er forbundet i serie. Hver enkelt celle giver en spænding på 0,5 V. Dette resultere i et 12 V solcellemodul med 36 celler med en arbejdsspænding på 18 V. 24V solcellemoduler har 72 celler, hvilket fører til en arbejdsspænding på 36V (Vmpp)

En PWM regulator forbinder et solcellemodul med et batteri, strømmen flyder gennem regulatoren til batteriet. Modulspændingen bliver derved næsten på batterispændingen. Dybest set sker der ingenting, andet end ovenstående eksempel, hvor vi tilslutter et solcellemodul direkte til et 12 V batteri, men hvis batteriet er fuld (Absorbtionspændingen er nået) begynder regulatoren sit arbejde. Det kobler solcellemodul og batteri fra hinanden, og når batterispændingen er faldet et par millivolt, bliver solcelle modulet koblet til igen. Denne proces finder sted flere gange i sekundet. Denne styremåde kaldes Impulsbreddemodulation (PWM).

Solcellemoduler leverer strøm afhængigt af solstrålingen. Denne strøm er uafhængig af modul spændingen. Følgelig flyder den samme strøm med både 18V og 13V.

Modulet leverer strøm (målt i Watt). Effekten er produktet af spænding og strøm. Effekten beregnes ved at gange strøm med spænding. Derved er kommer der selvfølgelig en højere effekt ved 18V end ved 13V, hvis den samme strøm benyttes som grundlag.

Effekt/Watt (W) = Spænding/Volt (V) x Ampere/Strøm (A)

A = W:V
V = W:A

MPPT solcelleregulator

MPPT = Multi Power Point Tracking scanner effektkurven af solcellemodulet og således finder den det højste effekt punkt. Som regel leverer et solcelle modul den højeste ydelse ved en spænding på 16-22 volt. Effekten fra panelet vil nu blive omformet til 12 V, 230V eller 24V. Denne metode er så effektiv, at trods tabet i regulatoren, gennem konverteringen, så er der konverteret betydelig mere effekt til batteriet end gennem en PWM laderegulator.

Eksempel på et anlæg med 12V batteri (13V spænding) og et solpanel der er opgivet til 100 W og max solstyrke:
Effekt med PWM lader: Spænding (Volt)xStrømstyrke(Ampere) = 13Vx5,2A=67,6W
Effekt med MPP Tracker: Spænding (Volt)xStrømstyrke(Ampere)= 19,2Vx5,2A=100W. En forbedring på 32,4%

MPPT er mest effektive under disse forhold:

  • Vinter og / eller overskyet eller uklar dage - når ekstra kraft er mest nødvendig.
  • Koldt vejr - solpaneler fungerer bedre ved kolde temperaturer, men uden en MPPT mister du det meste af det. Koldt vejr er højst sandsynligt om vinteren - den tid, hvor solen står lavt, og du har brug for strøm til at genoplade batterier mest.
  • Lav batteriopladning - Jo lavere ladningstilstanden er i dit batteri, jo mere strøm anbringer MPPT i dem - Når der brug for ekstra strøm.
  • Lange ledninger - Hvis du oplader et 12 volt batteri, og dine paneler har lang ledningsføring, kan spændingsfaldet og strømforbruget være betydeligt, medmindre du bruger meget kraftig ledning. Det kan være meget dyrt. Men hvis du har fire 12 volt paneler forbundet i serie til 48 volt, er strømforbruget meget mindre, og controlleren konverterer den højspænding til 12 volt ved batteriet. Det betyder også, at hvis du har en høj spændings panelopsætning, der fodre laderegulatoren, kan du bruge meget mindre ledninger.

Et solpanel virker på den måde, at spændingen, uanset lysstyrke er næsten konstant. En solcelle regulator uden MPPT, vil trække solpanelets spænding, ned omkring batterispændingen. Det er normalt i det område, at solpanelet ikke yder mest.

MPPT - Maximum Power Point Tracking, søger efter det punkt, hvor solpanelet yder maksimum effekt, ved en given lysstyrke. Det betyder, der hvor volt x ampere giver det største tal i watt.

Bør man vælge en PWM eller MPPt regulator? En PWM er lidt billiger så hvis man kun køber et lille anlæg med et 30 - 90W panel vil en alm. PWM regulator være et godt valg.

En MPP Tracker - Maximum Power Point Tracking, øger elproduktionen med op til 35%! Dit batteri bliver dermed hurtigere opladet også selv når solpanelet er halvvejs i skygge, eller det er overskyet giver MPPT en væsentlig forbedring..

Solcelle kvalitet og type er også vigtigt:

Solceller er en grøn energikilde, der er i stand til at lave elektricitet til din autocamper. Solceller producerer el ved at optage energi i lyset fra solen. Jo skarpere lyset er, jo mere elektricitet kan der produceres. Selvom det er overskyet kan solceller også lave elektricitet - dog i mindre grad, end hvis solen skinner fra en skyfri himmel.

Der findes forskellige typer solceller og solcelleanlæg. De bedste solceller er i stand til at omdanne op til 20 % af lysets energi til elektricitet. Solceller opsættes typisk i sektioner eller moduler. Sektionerne omfatter 30 til 80 solceller afhængigt af, hvor store solcellerne er. Solceller består af såkaldte siliciumplader, der loddes sammen med hinanden. Når lyset rammer siliciumpladerne omdannes lyset til jævnstrøm. Jævnstrømmens styrke afhænger af lysets skarphed, samt størrelsen på solcellerne.

En MPPT laderegulator koster fra ca 800 kr mere end en PWM laderegulator, men er det noget at snakke om, set i lyset af vigtigheden af strøm og uafhængigheden i en autocamper
Ligeledes er der forskel på kvaliteten af solpanelerne. 130W er altså ikke 130W. Der er paneltollerancer på +/-3%. De fleste garanterer at panelerne ikke går under 10% af mærkeeffekten.

Solceller optimalt

Den mest optimale placering er i sommerperioden, når solcellerne er sydvendte med en hældning på 45 grader. Den mest optimale placering skifter fra årstid til årstid. Grunden til dette er for Danmark’s vedkommende at Danmark rent geografisk er placeret på jorden således, at solen ikke altid står lige højt på himmelen. På autocampere, campingvogne og både ligger solpanelerne flat på tag eller dæk. Derfor falder virkningsgraden også.

Læs mere om solceller HER

Et

Udgivet i Udstyr Artikler

CARAVAN SALON DÜSSELDORF: Med branche øjne, årets vigtigste begivenhed - Verdens største udvalg omkring mobil ferie.

På dette års CARAVAN SALON DÜSSELDORF fra lørdag den 26. august (Branchebesøg- og medie-dag fredag den 25. august. Også åben for offentligheden til forhøjede billetpris) til den 3. september, 2017 mødes den internationale caravanning branche igen til årets højdepunkt. I 13 haller kan de besøgende se frem til verdens største udvalg af mobil fritid.

På et areal der dækker 214.000 kvadratmeter, vil udstillere præsentere mere end 130 campingvogn og autocamper brands og mere end 2.100 fritidskøretøjer i forskellige prisklasser. Messen har vakt så meget opmærksomhed, at nye leverandører af udstyr og tilbehør fra Nordamerika, Asien og Østeuropa har fundet vej til messen. Messen havde i 2016 ikke mindre end 203.500 besøgende.

Er du interesseret i at mødes med en dansk forhandler, lader dette sig også gøre. Ring til den forhandler, hvis mærker du er interesseret i og lav en aftale på messen. De er der alle, da forhandlere også benytter messen til indkøb.

Har du hverken campingvogn eller autocamper, er det ikke et sekund for tidlig at se sig om efter et hotel eller lignende. Der er run på forudbestillinger.

Har du campingvogn eller autocampere, har messeområdet en plads til 3.500 køretøjer, hvoraf 800 er med strøm. For at få plads, behøver du ikke stresse afsted, for at få plads. Det er muligt at reservere plads online.

Vigtigt er også at billetter der er købt online, og aktiveret online, gælder for 2 dage, hvorimod billetter købt direkte ved messens kasser, kun gælder for en dag.

Bor du inde i selve Düsseldorf, behøver du ikke tage din bil ud af det trygge parkeringshus, men du kan tage “Strassenbahn” 78 eller 79, der køre direkte til messehallerne, og med billet på lommen køre du gratis.

Prisen for at besøge CARAVAN SALON DÜSSELDORF:

Online forsalg - 14 EUR
På messen - 18EUR

Club medlem - 10 EUR

25. august med masser af plads i hallerne. 30 EUR (gælder også for 2 dage ved online registrering)

Er du (gratis) medlem af CARAVAN SALON CLUB får du rabat på både entre og autocamperplads

Nyttige link:

Caravan Salon

Priser op Caravan Salon

Køb eTicket

Ledighed på autocamperpladsen

Voucher: Har du modtaget en Vouche fra din forhandler, skal den registreres. For at slippe for lange køer på messen, kan du gøre det her.

Husk også at registrere din eTicket, da den derved gælder i 2 dage.

Kilde: Caravan Salon (photo: Messe Düsseldorf/ctillmann)

 

Udgivet i Information
Torsdag, 22 Juni 2017 00:00

Mere fart på autocampere over 3500 kg

Regeringen (V, LA, K) og Dansk Folkeparti vil gøre det lettere for campister, buschauffører og passagerer at komme hurtigere frem i trafikken. Partierne vil derfor forenkle reglerne om hastigheder for campingbiler og busser, så de kan køre op til 100 km/t på motorvejene.

Der har længe været et ønske fra branchen om, at reglerne om hastigheder for campingbiler og busser bliver revideret og forenklet. Transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen har derfor med opbakning fra en samlet blå ordførerkreds bedt Færdselsstyrelsen om at lave en ny bekendtgørelse, som tillader campingbiler (3.500 kg-7.500 kg) at køre op til 100 km/t på motorvejene og 80 km/t på motortrafikvejene. Samtidig har ministeren bedt Færdselsstyrelsen om at forenkle den eksisterende ordning for busser.

- Jeg er meget glad for, at vi kan efterkomme branchens ønske og gøre det lettere for dem at komme rundt i landet. Ved at sætte hastighedsgrænsen op kan vi skabe mobilitet, uden at der bliver gået på kompromis med færdselssikkerheden, siger transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen.

Med indførelsen af den nye ordning bliver det muligt for campingbiler at blive godkendt til Tempo 100-kørsel gennem individuelt syn eller uden syn ved forhandleren af den nye EU-typegodkendte campingbil. Samtidig vil busser, der indregistreres efter de nye reglers ikrafttræden, uden synsprocedure kunne registreres i køretøjsregister (DMR) med tilladelse til Tempo 100-kørsel på betingelse af, at bussen har en gyldig EU-typegodkendelse og ikke er indrettet med ståpladser.

Bekendtgørelserne vil blive sendt i høring i efteråret 2017 og forventes at træde i kraft den 1. januar 2018.

Faktisk var Tempo 100 for autocampere indtænkt, da man i Danmark indførte Tempo 100 for campingvogne, men blev taget af bordet i sidste sekund.

Kilde. Transportministeriet

Udgivet i Information

Kassevogn med sænkeseng og separat badeværelse bagerst i vognen. Den nye La Strada Avanti H er baseret på den 5,99 meter lange Fiat Ducato og indeholder et komplet bagerste badeværelse med separat brusekabine. Dette er gjort muligt ved en sænkeseng i front, som er hejst op under køretøjets tag under kørsel.

Den dobbelte sænkeseng er placeret over siddegruppen og som let sænkes ned om natten. Den er udstyret med Froli tallerkenfjedre og koldtskumsmadras. Man sover i køretøjets længderetning. I siddegruppen har sæderne bredere nakkestøtter, fastere sæder og Isofix-beslag til barnestole. Ryglænet og sædet kan justeres til forskellige positioner. Fører- og passagersædet drejes om mod bordet.

Masser af lagerplads.

La Strada Avanti H tilbyder en utrolig mængde lageplads ind, men takket være badet er der praktisk talt ingen “garage”. I venstre og højre side ved badeværelset, er der i begge sider et stort skab til tøj. I køkkenet er der et stort Slim Tower køleskab, skabe, skuffer og et udtræk for pladskrævende køkkenredskaber. Gasflaskerne er let tilgængelige udefra.

Der er yderligere lagerplads i dobbeltbunden under hele køretøjet. Campingmøbler kan opbevares i det snævre rum bag badeværelset. Godt tænkt kassebil.

Kilde: la-strada.de

Udgivet i Autocamper nyheder

Så er autocamperpladsen i Kerteminde åbnet. Der er 12 pladser, 5 med udsigt til lystbådehavnen.
Prisen for en overnatning er kr. 140,- incl. strøm, toiletadgang, aftømning af spildevand og wc kassette, friskvand og WI-FI. Brusebad koster kr. 2,- pr. minut.
Betaling foregår i automat med kortbetaling. Havnekort kan tilkøbes og bruges til betaling af bad, (depositum kr. 40,- / beløb til forbrug kr. 50,-)
Endelig afregning beregnes ved afslutning af opholdet.
Indkøbsmulighed ca. 300 meter.
Endnu et godt initiativ for oprettelse af fine autocamperpladser i Danmark.
Det er byrådet i Kerteminde, som har taget beslutningen om at oprette pladsen.

Adressen er : Marinavejen 4, 5300 Kerteminde

Koordinater: 55°27'07.8"N 10°39'52.6"E / 55.452156, 10.664625

Tekst/Foto Will

Efter mere en en 1/2 år efter deadline for ændringsforslag til ændringer til campingreglementet, ser der nu ud til at der er kommet skred i forhandlingerne. Som en del af den nye planlov, er der kommet gang i drøftelserne. Partierne bag planlovsaftalen (regeringen, DF og Socialdemokratiet). Det er endnu ingen kommentarer fra partierne, men ifølge altinget.dk , vil campingrådet have lempet på kravet om at campinghytter kun kan være 35 kvadrameter og at der kun må være 60 hytter. Desuden ønsker Campingrådet at hytterne kan bygges højere end idag, samt at to eller flere hytter kan slås sammen.

Dette er Danmark Naturfredning ikke begejstret for. De mener ikke det er Ok, at man laver sommerhuse inden for strandbeskyttelseslinien helt ned til stranden, bare fordi det sker på en campingplads.

Ønsket om at kunne udleje hytter under sommerhuslignende vilkår, skal ifølge formanden for Campingrådet Karsten Egelund, ses i lyset af at campingbranchen lider under faldende antal overnatninger. Danmarks Naturfredning mener at det er vigtigt, at campingpladser ikke udvikler sig til egentlige sommerhusområder.

Også hos Friluftrådet er man noget betænkelige ved, at campingpladser udvikles til ferieresorts med hyttebyer, hoteller, sommerhuse og svømmehaller.

Danmarks Naturfredningsforening siger, at campingpladsernes beliggenhed tæt på naturen er et væsentligt argument for at tænke sig om. Tre ud af fire campingpladser i Danmark ligger med tæerne i vandkanten – halvdelen ligger på søsiden af strandbeskyttelseslinjen. Friluftsrådet vil gerne arbejde konstruktivt for at flere får glæde af campinglivet som ferieform tæt på naturen - og de vil også gerne arbejde for campingpladsernes muligheder for at tilgodese nye ferieønsker – men de mener fortsat, at indretningen af campingpladser bør reguleres i Campingreglementet.

Campingrådet selv er optimistiske, da de mener at Naturbeskyttelsesloven, indeholder interessante ændringer om strandbeskyttelseslinjen med henblik på at give turisterhvervet bedre muligheder for at skabe tidssvarendefaciliteter og oplevelses tilbud. Ifølge Campingrådet skulle det blive nemmere at opnå dispensation til anlæg på campingpladserne.

Fronterne er trukket op. Først jagtede Campingrådet autocampere, nu vil de ind på sommerhus og hotel markedet. Hvad godt skal alt dette gøre for en trestjernet campingplads ? Hvad har det overhovedet med camping at gøre ? Dette er kun for de få, men hvad med de mange. Måske skulle de kigge på, hvorfor campinggæsterne svigter Danmark og har gjort det i mange år, samtidig med at tyskerne og svenskerne øger deres antal overnatninger, også af danske turister.

Kilde: altinget.dk

Udgivet i Information

Der har her i weekenden været anmeldelser om tyveri på rastepladsen ved Farøbroerne. Skal du overnatte på rastepladsen, så vær ekstra opmærksom.

Blandt andet fik et tysk par i autocamper stjålet 3000 euro i kontanter, deres kreditkort og smartphone, men de lå og sov. Typerne der udføre disse tyverier er sofistikerede, hvor det er lykkedes dem at komme ind i køretøjerne uden at at lave mærker efter indbrud og uden at de der lå og sov opdagede noget.

Politiet i området mener ikke at det er en dårlig idé at overnatte der, og det er tilladt. Læg mærke til mistænkelig udseende personer, og tag evt nummeret på deres bil.

Tyverierne sker i perioder, og lige nu er en af de perioder.

Kilde: TV ØST

Udgivet i Information

Sporthafen Gelting Mole i Tyskland beliggende ved Flensborg Fjord. Stedet der før i tiden husede færgen til Fåborg på Fyn. Gelting ligger 35 km fra Flensborg.

I maj måned åbnede Sporthafen Gelting Mole en helt ny autocamperplads til 23 autocampere. Pladsen bliver senere på året udvidet til 27 autocamper og når fuldt udbygget op på 31 pladser.

Pladsen har være længe undervejs da den allerede opstod i 1999, da færgeselskabet indstillede driften. I mellemtiden er både autocamper markedet vokset, og efterspørgslen på godt beliggende autocamperpladser.

De fleste pladser er på 5x10 meter og enkelte længere. På hver plads er der strøm og på hver side af pladsen er der vandtilslutning til frisk vand. Pladsen inderholder envidere bortskaffelse af spildevand og toilet affald. parkeringen af autocampere foregår på græs der er funderet med græsarmering.

Overnatning på pladsen koster 15 Euro, inklusiv vand, strøm og tømmefaciliteter, dertil WiFi. Henvendelse for brug af pladsen sker på havnemesterkontoret, hvor der også udleveres magnetkort til brug ved bommen og de lystbådehavnens sanitære indretninger, hvor der også findes vaskemaskine.

På området forefindes der også en kiosk, hvorfra der kan købes morgenbrød og andre fornødenheder. Direkte på havnen er der ligeledes en restaurant, og i gåafstand er der flere restauranter i området. Har du ikke selv cykel med, kan disse lejes på havnen.

Et skønt område - der især kan benyttes som udgangspunkt for cykel- og vandreture.

Adresse:

Sporthafen Gelting Mole GmbH
Gelting-Mole 1
24395 Niesgrau

Deutschland

Website: Sporthafen Gelting Mole

Koordinater: 54°45'08.7"N 9°51’44.7"E / 54.752426, 9.862419

Goole Maps

AutoCamperRådet rettede fornyligt henvendelse til Skatteminister Karsten Lauritzen og Skatteudvalget, med henblik på at få ændret kravet om 4 egentlige sovepladser i autocampere. Derved er det meningen at autocampere skal kunne erhverves med færre sovepladser, uden at det går ud over afgiftberigtigelsen på den nuværende afgift på 60%.

Dette kan ikke lade sig gøre idag. Desuden skal ejere af autocampere køre rundt med en masse unødvendig vægt og sager der fylder en del i autocampere, udelukkende for at tilfredsstille SKAT´s regler efter en gammeldags lovgivning.

Vi mente at der burde være en god mulighed for at få en positiv dialog med Skatteministeren. Dette har allerede udmøntet sig i et positivt svar fra Skatteminister Karsten Lauritzen, der forventer at der kommer et forslag ud af det, til fremsættelse i det nye Folketingsår, fra oktober. www.ft.dk - Bilag 197. Der er lys forude, men intet er endnu afgjort !

Udgivet i Information
Side 1 ud af 2