Den ældste turistrute i Tyskland fylder 70 år

Romantische Straße fylder 70 år Romantische Straße fylder 70 år Foto: WikipediaThomas Springer

Navnet “Romantische Straße” udtrykker, hvad mange turister føler, når de ser middelalderbyerne eller eventyrslottet Neuschwanstein. Romantischer Straße med 29 steder og 460 km, starter i Würtzburg og slutter i Füssen. Ruten er den bedst kendte og ældste ferierute i Tyskland og her i 2020 kan ruten fejrer 70 året for rutens oprettelse. Fascination og en rejse tilbage i tiden med en historiefortælling, om kunst og kultur. Landskabet der ændrer sig på vej fra nord til syd med floddale, frugtbart landbrug, skove, enge og til sidst bjergene ved Alperne.

Et “Road Trip” på den legendariske Romatische Straße byder blandt og mere end smukke landskaber og kulinariske lækkerier og hvor livet leves i harmoni mellem landskab og gæstfrihed, fra byer med storslåede bygningsværker fra en fjern fortid som fascinerende Rothenburg ob der Tauber til Wieskirche der er et af de mest berømte Roccoco-kunstværker der er beliggende i Pfaffenwinkel eller uundgåelige Hohenscwangau og ikke at forglemme Neuschwanstein.

Når man tager turen i bil, autocamper eller som de mange motorcykler, skal personen bag ratet blot følge de brune skilte, der forbinder de enkelte byer langs ruten. Ruten har ligeledes særligt afmærkede skiltning for cyklister og vandrestrier, hele vejen.

Romantische Straße historie

Romantische Straße blev grundlagt den 10. Januar 1950 i Ausburg og fik en banebrydende rolle i Tysklands turisme, ved at etablere det første turistsammenarbejde, det var på et tidspunkt, hvor det udtryk var så godt som ukendt. Ruten har udviklet sig med steder i nærheden af ruten og verdensberømte steder på UNESCOs verdensarvsliste som Würzburg Residenz og Wieskirche nær Steingarden, Marienberg fæstningen, de gamle byer Rothenburg ob der Tauber og Dinkelsbühl og selvfølgelig Schloss Neuschwanstein i en af de mest populære ferieregioner i landet.

1950 var ligeledes året hvor Koreakrigen brød ud. Den amerikanske præsident Harry S. Truman beordrede, at brintbomben skulle bygges, Jerusalem blev erklæret Israels hovedstad og Indien officielt en republik.

Og i Tyskland? I den stadig unge forbundsrepublik blev mad-kuponerne, der var blevet udleveret siden 1939, endelig afskaffet. Det "økonomiske mirakel" sikrede støt stigende velstand, og alligevel var det en tid med kontraster: Den nye forbrugerverden, og de stadig ødelagte byer - der var konsekvenser af en ødelæggende krig, som nazisterne startede.

Da ferieruten mellem Würzburg og Füssen officielt blev lanceret i 1950, skulle den være reklameskilt for et venligt Tyskland, et Tyskland langt fra Hitlers terror og bjerge af murbrokker. En rute, der er rig på kultur og historie, langs hvilken middelalderbyer, bindingsværkshuse, slotte, fæstninger, bølgende bakker og vinmarker stiller op som perler på en snor. En rejse gennem et land, der er åbent, venligt og tæt forbundet med europæisk historie.

Det var et modigt projekt på mange måder, men det virkede: Amerikanske soldater var de første, der rejste på "Romantishe Straße". De ønskede at vise deres familier, hvor de var stationeret.

Ingen andre af de omkring 200 tyske ferieruter er så berømte som den 460 kilometer lange rute fra Main til Alperne. I en årrække har det været et af de faste steder blandt de bedste rejsedestinationer for udenlandske besøgende fra Brasilien, Sydkorea og Japan. 

Hvor opfinderne af “Romantische Strase” fik modet fra til at starte en af de første ferieruter, er der ingen der fortæller noget om, og man finder næppe deres navne på strækningen mellem Würzburg og Füssen. I den amerikanske besættelseszone i det firedelte Tyskland, håbede de på en amerikansk turiststrøm.

Den kom, blev større og idag kan navnet “Romantische Straße” ses overalt på japansk. Grundlæggergruppen i Ausburg sigtede  i starten på ruten som rehabilitering ved et feriemål efter tiden med Nazi-terror. Man var bevist om at ikke kun US-amerikanere, men også udenlandske feriesøgende ville søge efter oplevelser i Europas historie, som derigennem gav en skønnere billede af Tyskland. Og fra andre dele af verden kom de. En undersøgelse i 1990’erne viste at 93% af de japanere der var i stand til til at rejse på det tidspunkt kendte navnet på ruten.

Romantische Straße fejres i 2020.

70 året for “Romantische Straße” fejres hele vejen fra Würzburg til Füssen med adskillige begivenheder og fester, der er speciel tilpasset jubilæet. Romantische Straße - Tysklands svar på den legendariske “Route 66” i USA, står modsat sammeligningsgrundlaget fra USA stadig autentisk og i hel stand. Der er udfærdiget et jubilæums program der findes HER

Med autocamper på Romantische Straße er et paradis

Ikke mindre end 21 autocamperparkeringspladser og 9 campingpladser findes der langs den romantiske rute og de tilbyder camping- og autocamperentusiaster alt hvad de har brug for, for at gøre ruten mellem Würzburg og Füssen behagelig og bekvem. En liste over autocamper- og campingpladser med detaljerede oplysninger kan findes HER

Kilde : Romantische Straße

Links:

Romantische Straße
Ferienstrassen.info

Illustration: Romantischestrasse.de