Autocamperplads projekt eksempel til kommuner og private Fremhævet

Projekt til centralt beliggende autocamper parkering Projekt til centralt beliggende autocamper parkering Foto: Foschi & Nolletti

Autocamper Info præsentere et projekt til opførelse og udstyret for autocamper parkering. I den vedhæftede PDF-fil finder du et glimrende  “Basis” eksempel på et projekt til 16 autocampere med et arealbehov på 2.160 kvm. Projektet er lavet af det italienske firma Foschi & Nolletti, der har tegnet et utal af autocamperpladser og har den fornødne ekspertise til at placere faciliteter på pladsen optimalt.

Autocamper turisme

Ferie med og i autocamper er en oplevelse og en meget speciel livsstil: Stoppe, slappe af , og overnatte, hvor man bedst bryder sig om det... lovligt naturligvis. Ikke kun lidenskabelige byturister er altid på jagt efter gode pladser, hvor de kan føle sig velkommen når de på turen rundt, leder efter gode oplevelser. Til dette kan centrale tilbud for autocampere være et stort aktiv for merturisme, i stedet for udelukkende at skilte om, hvad de ikke må eller udstede parkeringsbøder kun fordi de følte sig tiltrukket at byen, men ikke kunne være inden for parkeringsbåsen på en almindelig parkeringsplads, hvor ingen havde tænkt på dem.

Autocamperturister er individualister. Campingpladser opfylder kun i mindre grad kravene for denne målgruppe. En regnvåd græsplæne kan være en udfordring for både autocampere og campingpladsejeren. Pladser til autocampere der ikke er kørefaste, er mindre egnede til denne typer køretøjer. Især ved vejrforhold som regn, kommer der hurtigt dybe riller og der findes masser af eksempler på autocampere der må hjælpes derfra. Her hjælper kun befæstigede overflader.

Da campingpladser oftest ligger i lang afstand for formålet med besøget, forstyrrer den øgede trafik af autocampere andre gæster. Derfor søger autocampere efter alternativer. En udkørsel med hele køretøjet vil ligeledes kunne opfattes som at autocamperturisten helt forlader pladsen, hvorimod en campingvogn kan efterlades når en personbil tager ud og udforsker området.

Autocampere kan ikke som et vogntog med campingvogn og personbil, stille bodelen på campingpladsen og køre til byen eller seværdigheder, men er nødt til at medbringe både bodelen og bildelen. Udfordringen er derfor udbredt, at der ikke findes parkeringsafmærkninger der er store nok til at en større autocamper kan parkere lovligt. Ingen del af et parkeret køretøj må befinde sig udenfor et afmærket område ifølge lovgivningen om offentlige parkeringspladser, herunder spejle.

VisitDenmark.

Mads Schreiner der er Markedchef hos VisitDenmark i Tyskland, blev i en radioudsendelse på DR P4 Syd i  april, 2018 spurgt om, hvad det er for et autocamperturist potentiale vi i Danmark går glip af. Mads Schreiner bekræftede at potentialet er kæmpestort og at Tyskland selv tager en trediedel af campingmarkedet. Ligeledes udtaler Mads Schreiner at Tyskland har den infrastuktur som tilbyder den frihed som autocamperturister efterspørger. Ligeledes har Frankrig, Kroatien, Italien og Spanien erhvervet på deres side. Danmark til gengæld er ikke helt med på det med infrastrukturen.

“Det er vigtigt at vide at autocamper folket elsker friheden og ikke vil tvinges ind på helt normale campingpladser, så det kræver special designede holdepladser ved f.eks attraktioner og Sceneri Spots, som eftersørges meget. Vi har fantastiske ruter og oplevelser i Danmark, så det vi mangler er bedre infrastuktur og så få fortalt i at det er der, samt en massiv større indsats i markedsføring.”

I Norge, Sverige, Tyskland, Holland og Danmark er der samlet set omkring 900.000 autocampere, hvoraf de omkring 600.000 alene findes i Tyskland. I Europa er der tilsammen omkring 2 millioner autocampere og det stiger stadig.

Autocamperturister er yderst aktive uden for sæsonen og om vinteren. For at vinde disse helårs turister, er der brug for autocamper venlige tilbud, der flere og flere steder her i Danmark viser deres effekt.

For at tiltrække dem i byer, attraktioner, havne med videre, viser autocamper-info.dk her et “basis” projekt af en såkaldt Standard Plads også kaldt en Weekendplads, da opholdet ofte er begrænset til mellem 24 og 72 timer. Det her viste projekt eksempel, er udarbejdet af det italienske arkitektfirma Foschi & Nolletti, der har stor erfaring i autocamperpladser og placering af faciliteter. Det viste eksempel er til 16 autocampere, med et areal behov på kun 2.160 kvm inklusiv tømme og forsyningsfaciliteter og pladser på 5x8 meter. Ved komfortbåse på 6x10 meter vil pladsen kræve 2.822 kvm med samme manøvreareal, hvor 10 meter er en vurderingssag. Den afhænger af bredden på båsene. Jo smallere båse, jo bredere manøvre areal.

Hvor mange pladser på en autocamper parkeringsplads der er behov for, afhænger primært af beliggenhed og fritidsværdi. Hvor mange pladser er der i området eller omegnen. Muligheder for at tiltrække målgruppen. Derefter kommer faciliteter på autocamperpladsen. Altså en beliggenheds- og markedsanalyse er at anbefale før man går igang, for ikke at skabe pladser der er dømt til at mislykkes på forhånd. Ikke alle steder egner sig lige godt for nu at sige det mildt.

Da disse pladser skiltes med et “P” skilt og en undertavle med symbol “US7“ autocamper, er der her tale om særlig parkering forbeholdt autocampere, uanset deres totalvægt og ingen andre køretøjer. Et projekt som det her viste er en win-win for både autocamperturister og kommunen uanset ejerskab, ved at der kan henvises til disse pladser og uhensigtsmæssig henstilling af disse køretøjer må anses som stærkt reduceret.

Udenlandske autocamperturister kører i langt højere grad i autocampere over 3500 kg. En af grundene er at der før EU harmonisering af kørekort var nationale regler, hvor det var tilladt at føre køretøjer over 3.500 kg totalvægt på et kørekort til en almindelig personbil. I Tyskland kunne man indtil den 1. Januar 1999, erhverve kategori tre kørekort til en totalvægt 7.500 kg. Det var det samme kørekort som til personbil. Indehavere af kategori tre kørekort er idag 38 år eller mere. I Sverige eksistere der kørekort fra før 1. Juli 1996, det er tilladt at føre personbiler over 3.500 kg uden øvre grænse. Indehaverne at de kørekort er idag fra 41 år og opefter. I Storbritanien og Frankrig havde man ligeledes denne type kørekort. I Stor Britanien var skæringsdatoen 1. Januar 1997 med totalvægt på op til 8.250 kg og i Frankrig den 20. Januar 1975. Der er alså stadig mange der har kørekort til autocampere over 3.500 kg og ligeledes er indehavere af store autocampere. Dertil skal tillægges de der efterfølgende har erhvervet C1 og C kørekort til tungere vægtklasser for at måtte føre store autocampere.

Hvem har fordel af særlig anlagte autocamperpladser ?

Kommunen: Bliver en kommunalt anlagt P-plads for overnatning med autocamper markedsført, vil dette sikre kendskab til kommunen (dvs. navnegenkendelighed), der igen vil sikre turister og forlængelse af den rekreative sæson (skulderperioder). Med den ekstra opmærksomhed på de lokale historiske, kulturelle og landskabelige aspekter, giver dette fordele ved loyale turister, der kommer igen og igen. Ovenstående betyder, at de gæstfrie kommuner opmuntres af de besøgenes kommentarer på hjemmesider, portaler, udenlandske guider og sociale medier.

De handlende: Shopping, tankstationer, attraktioner, indkøbsmuligheder og restauranter: Autocamperturister tilfører en autocampervenlig og indbydende gæstfri kommune en masse ekstra turistindtægter. Denne turisme giver et løft for de mange handlende og til og med en forlængelse af den rekreative sæson.

Autocamperturisten: Føler man sig velkommen, handler man i overensstemmelse hermed og vil helt sikkert vende tilbage.

Løsning på et trafikproblem:

Såfremt der kommer mange autocampere til byen (f.eks. på grund af attraktioner, kultur, arrangementer, shopping eller events), kan denne tilstrømning føre til trafikale problemer eller en P-bøde for ulovlig parkering. Autocampere kører f.eks. ind til centrum uden chance for parkering på en parkeringsplads eller i byens gader. Dette vil kunne genere kørsel med personbiler, og dermed give negative tilkendegivelser fra lokale beboere. Situationer som ovenstående er ikke ualmindelige, men finder ofte sted i attraktive byer. Derfor anbefales det, at man lokalt har en autocamperplads, som man kan henvise til. Den lokale autocamperplads bør ikke ligge for langt væk fra bycentrum, være godt skiltet og eventuelt have nem adgang til busser og cykelstier. Har man på den beskrevne måde udvist rettidig omhu, slipper man for problemer som beskrevet - alle involverede er dermed godt hjulpet. Altså en såkaldt Win – Win situation.

Fremmer turismen og den lokale økonomi:

Hvis en by vil have flere besøgende og dermed tjene flere penge på turisme, kan et nichemarked som autocamperturisme hjælpe, især når udviklingen stadig er ny som den er i Danmark. For at opnå nævnte ekstra turistomsætning kræves en centralt beliggende autocamperplads, samt god promovering af byens attraktioner og restauranter. Flere byer i udlandet har held med at give en del af overnatningsgebyret tilbage til autocamperturisten, i form af rabatkuponer fra de handlende til indkøb i bestemte butikker og eller til at spise på bestemte restauranter. En klassisk og enkelt form for erhvervsfremme der også har den fordel, at man hurtigt får øje på de nye kunder i byen. Dette benyttes pt i Middelfart med succes, i samarbejde mellem autocampere og sejlere på NyHavn 2 og handlende i byen mod forevisning af kvittering fra betalingsautomaten.

Download projekt eksempel. Flere informationer om autocamperpladser og autocamperturisme finder du under menupunktet AC Plads Planlægningshjælp

Projekt autocamper parkering 16pladser