November 2018

Så skærpes miljøreglerne igen. Fra den 30. November kan kun køretøjer med det spanske miljømærke “Distintivo Ambiental” komme ind i den spanske Hovedstad - Madrid. Årsagen er den nye miljøzone Madrid Central ZEZ (Zero Emission Zone), der er uafhængig af vejrforholdene og dermed er der et permanent forbud. Da udlændige endnu ikke har lov til at købe miljømærket, må de ikke komme ind i storbyen. I fremtiden skulle et system, der også giver udlændinge mulighed for at køre ind i byen blive en realitet. Indtil da skal turister benytte offentlige transportmidler og parkere deres autocampere i udkanten af byen. I den spanske hovedstad er der allerede etableret to LEZ-områder (lavemissionszoner) i de centrale og ydre områder, hvis regler er blevet strammet i oktober 2018.

Den nye ZEZ Madrid / Centralzone, der blev oprettet den 01.11.2018, er som før omtalt ikke vejrafhængig, i modsætning til de to omkringliggende LEZ Madrid / M-30 og Madrid / City-zoner, men er permanent.

Tilsvarende har været gældende i Barcelona fra december 2017, hvor der i tilfælde af luftforureningsalarm har været forbud for visse benzin- og dieseldrevne køretøjer. Fra 2020 bliver der som i Madrid etableret en permanent miljøzone.

Link:

Green Zones

Udgivet i Information
Torsdag, 29 November 2018 00:00

Nydelig overfrakke til MAN TGE fra 3C Cartier

Det franske firma 3C Cartier der producere autocampere med Monocoque opbygning, har nu præsenteret et designopsæt på MAN TGE med modellen Imagine. Monocoque opbygning er en helstøbt i glasfiber, helt uden samlinger.

Firmaet tilbyder spændende opbygninger fra den nye 2019 generation på bla. MAN TGE, til terrængående campere og specielle campere med handicap indretning. Siden 1982 har 3C Cartier været specialister i skræddersyede autocampere. Mærket er kendetegnende ved at kombinere godt håndværk med et usædvanligt design.

Ejeren, François-Xavier Fousse overtog firmaet 3C Cartier i 2005 og har siden fremelsket design elementet. Køretøjerne er inspireret af Art Deco stil. Den selvbærende Monocoque opbygning er typisk for 3C Cartier DNA. Autocamperne er opbygget med omhu, i udvalgte materialer med præcision og i høj kvalitet. Blandt egenskaber finder man køretøjet malet i basiskøretøjets farve, indgangsdør medcentrallås, nyeste generation LED belysning. Bageste klapper med elektrisk lås, tvangsudluftning mm.

Alle 3C Cartier designs drager fordel af en individualiseret fremstillingsproces. Mens bredden er stort set forudbestemt af basiskøretøjet, kan teknisk acceptable længder realiseres efter kundens anmodning. Denne fremstillingsproces gør det muligt at producere unikke køretøjer i en ukonventionel konstruktion ved hjælp af monocoque.
 
Vintersikkerheden er der også taget hånd om: Isolering i boligstrukturen består af ensartet PU-skum på 35 mm på væggene og 45 mm på gulvet. En dobbeltbund holder frisk- og spildevandstanke frostsikre og er opvarmest.
 
Link:
 
 
 
Udgivet i Autocamper nyheder

Pintrip er et nyudviklet koncept her i Danmark, hvor de der køber guidebogen kan holde gratis i 24 timer mens du nyder de lokale spcialiteter. Pintrip er igang med at samle en langt række overnatnings muligheder med eksempelvis gårdbutikker, vingårde, bryggerier og kroer med mere.

Konceptet og rejseformen der startede i Frankrig med France Passion og siden voksede til Italien med Fattore Amico til Tyskland med Landvergnügen og Winzeratlas, Engelske Brit Stops samt spanske España Discovery er nu på vej i Danmark.

Det giver bredde i tilbudene for autocamperturister fra ind- og udland og det er godt for autocamperturismen. Konceptet går ud på at flere hundrede tilmeldte destinationer er samlet i en guide der købes hos pintrip.eu. Når guiden er købt er der gratis adgang til at overnatte hos de forskellige værter der tilbydes i guiden og et mærke viser at du har købt guiden.

Paret bag Pintrip må være i besiddelse af et stort drive, da Pintrip nu også er udvalgt til at være en del af TourismX, som en af 40 virksomheder der gik videre ud af 100 tilmeldte virksomheder fra hele landet. TourismX skal medvirke til at styrke innovationen i dansk turisme, hvor de udvalgte virksomheder har muligheden for at deres idé bliver til virkelighed i fremtidens turisme. Pintrip er sat i en såkaldt klynge med JyllandsAkvariet og Riisound under en fælles overskrift: Oplevelsesrute for autocampere langs Vestkysten.

Super godt gået af parat Henriette og Peter Rask, der står bag Pintrip.

Links:
pintrip.eu
TourismX

 

 

I foråret 2018 fik autocamper-info.dk en forespørgsel fra Messeleder Alexander Ege fra CMT ferie messen i Stuttgart.  Man ville fra messens side høre om der var en platform i Danmark der kunne være interessant for foredragsprogrammet “Stellplatz-Gipfel, der på 3. år har haft stor succes hos både kommuner og private der gik med tanker om at indrette og drive overnatningsmuligheder for det stærkt stigende antal autocampere i Europa og da denne form for ferie giver både kommuner og private muligheder for at tiltrække denne nye turistmålgruppe, stillede autocamper-info.dk sig til rådighed for at undersøge mulighederne. Hvad var mere oplagt end at få Skandinaviens største Ferie- fritidsmesse “Ferie for Alle” i Herning med på idéen. Messen var interesseret men hos CMT trak man sig lige pludseligt, da de havde overtaget drften af messer i Leipzig og en kinesisk udgave af CMT messen. Det var brandærgeligt, da der ikke findes mere kompetente folk vedrørende autocamperturisme, end de der deltager på "Stellplatz-Gipfel".

Der er dog stadig mulighed for at deltage i seancen på CMT Messen i Stuttgart og faktisk er det muligt at tage et direkte morgenfly fra Kastrup og flyve hjem igen til aften for omkring 600 Dkk ifølge et pristjek på søgeportalen Momondo.

For fjerde gang er temaet for det gratis foredragsprogram med focus på “Hvordan virker en autocamperplads”. Foredraget informere om fordele ved optimal planlægning og implementering af en autocamperplads og der er bla. erfaringsrapporter fra både campingplads- og autocamperpladsoperatører. Pladser for autocampere er en lukrativ attraktion for mange autocamperturister og er derfor interessant for både kommuner og private.

Det er ligeledes en kendsgerning at der med det stærkt stigende antal autocampere er stigende behov for at facilitere for målgruppen, hvilket gik op for rigtig mange danskere i den forløbne sommer. Rigtig mange delstater i bla. Tyskland har også anerkendt nødvendigheden af at fremme denne turistform. Relevante fagmagasiner har ligeledes anerkendt betydningen af “Stellplatz-Gipfel” og samarbejder med før- og efterrapportering fra 2019 og fremefter.

Vælger du en endagstur til CMT messen er det særdeles let med fly, da messen ligger lige på den anden side af vejen. “Stellplatz-Gipfel” er den 14. Januar 2019 fra kl. 15-17.

Program:

  • 15.00 - præsentation fra Deutsches Tourismus Verband (DTV) af en opdateret planlægningshjælp til autocamperpladser, præsenteret af General Manager Dirk Dunkelberg fra Deutscher Tourismusverband e.V. (DTV)
  • Trends og præferencer fra autocamperplads brugere, præsenteret af Dominic Vierneisel, Chefredaktør ved Promobil
  • Best pratice - fra grøn mark til autocamperplads, præsenteret af Klemens Olbrich, Borgmester i byen Neukirchen/ Knüll Gebirge.
  • Fremtidige tendenser - teknologiske perspektiver vedrørende teknologi til autocamperpladser.

Fra kl 15:45 - Åben diskussion og spørgerunde.

Ifølge Mormondo koster en flybillet den 14. Januar, med afgang kl.8.00 (SK 657) til Stuttgart 564 kr (total 704 kr) og flyvetiden er 1.30 t

Retur med (SK1656) kl 18.35 og ankomst Kastrup kl 20.10.

Fra Jylland kan man hver vej spare flyskift fra Billund, 5 timer i bil eller 700 km ved at tage et fly fra Flughafen Hamburg og til Stuttgart. Der er 10 min gang (600m) fra lufthavnen til Messe Stuttgart.

CMT messen håber at også interesserede fra andre lande deltager. Planen med at henvende sig til autocamper-info.dk, var at CMT ville ud over Tysklands grænser med "Stellplatz Gipfel". Indtil videre er den plan lagt i mølposen.

Google Maps

CMT Messe

Udgivet i Information

Autocamper total salg bliver oplyst hvert kvartal, men hvilke mærker er det der sælger ? Producent organisationen CIVD har offentliggjort producenternes salgstal af nye autocampere solgt i Tyskland i 2017. Mere end 90 procent af autocampermarkedet kan henføres til grupper der ejer flere mærker eller bilproducenter. Den største stigning i forhold til året før registreres dog af gruppen "andre mærker". Ud over de mange store mærker, der er anført nedenfor, synes der at være en tendens til diversificering. Der blev i 2017 solgt 40.568 nye autocampere udelukkende i Tyskland.

1. Hymer koncernen solgte i 2017, 13.091 nye autocampere.

Hymer koncernen er langt den stærkeste gruppe på det det tyske fritidskøretøjsmarked. De fleste køretøjer i Erwin Hymer koncernen sælger Capron fabrikken, med mærkerne Carado og Sunlight. Sammenlignet med 2016 var det +28,3 procent flere køretøjer fra Capron fabrikken i Sachsen end i 2016. Antalet fra Capron var på 3.863 køretøjer. Det eneste mærke i Hymer gruppen der mistede markedsandele var LMC. Med 678 solgte autocampere i 2017 solgte LMC -10,6 procent færre køretøjer end i 2016.

Hymer mærket rangere på en andenplads med 3.251 nyregistrerede køretøjer under Hymer mærket. Hymers bedst sælgende model var modellen ML-T 580 på Mercedes Sprinter. I Kassevognssegmentet er Hymercar med den korte Ayers Rock den bedst sælgende.

Af de 13.091 solgte autocampere fra Hymer Koncernen, fordeler tallene som følger:

Capron (Carado/Sunlight) 3.863
Hymer 3.251
Bürstner 2.529
Dethleffs 1.994
LMC 678
Laika 449
Niesmann + Bischoff 327


2. Trigano Group: 6.565 nye autocampere
 

På andenpladsen af nye solgte autocampere i Tyskland rangerer den franske Trigano Group. Blandt de mest succefulde mærker er Eura Mobil og Kassevognsmærket Karmann og de favorable mærker Forster, Chausson og Adria. Den største fremgang i forhold til året før, kommer fra Chausson (+70 procent) med 1.143 solgte køretøjer og Challenger (+78,5 procent) med 607 køretøjer. Til gruppens mindre interessante mærker høre Luano Camp, med f.eks Rimor modellerne.

Fordelingen af Trigano Groups 6.565 solgte autocampere

Eura Mobil (med Karmann og Forster) 1.866
Chausson 1.143
Adria 1.022
Challenger 607
Roller Team 587
Luano Camp (bla Rimor) 584
Andre mærker 327
Sun Living 307


3. Knaus-Tabbert Group med 5.329 nye autocampere

Knaus Boxstar (CUV) er den bedst sælgende af kassevognene, mens Knaus mærket Weinsberg (+18,9 procent) og  også Morelo (+22,3 procent) var i stand til at sælge flere autocampere end året før.

Ifølge producenten solgte Knaus Sun TI bedst. Sun TI er en halvintegreret med en vægt på under 3,5 tons og som råder over bla. dobbeltbund.

Hos søstermærket Weinberg hittede den delintegrerede model CaraCompact Edition Pepper og i kassevognsegmentet hos Weinsberg hittede Carabus.

Luksusmærket Morelo har samme ejerskab som Knaus og i 2017 blev der solgt 217 nye autocampere. Det hyppigste valg hos Morelo lå på modelrækken Palace der sælges i størrelser på mellem 8 og 9,50 meter.

4. Pössl gruppen med 3.560 solgte autocampere

Selv om Pössl udelukkende satser på kompakte campere i kassevognssegmentet, blev det alligevel til en fjerdeplads i 2017. Af Pössl modellerne sælger modellen 2 Win Plus bedst.

Hos Pössl´s identiske søstermærke Globecar er den bedst sælgende modellen Globescout Plus. Pössl Freizeit und Sport GmbH inkludere også mærket Roadcar, hvor den bedst sælgende model var deres korteste R 540 på kun 5,40 meter 

5. Carthago gruppen med 1.855 nye autocampere i Tyskland

Under tallet med 1.855 nye autocampere i 2017 er både navnet Carthago og Malibu. Den bedst sælgende model fra Carthago er Chic C-Line og her hittede modellerne Chic C-Line I 4.9 LE og Chic C-Line I 4.9 LE L samt Chic C-Line I 5.0 QB og Chic C-Line I 5.0 QB L. 

Malibu der er Carthago søstermærket havde som bestseller modellerne 430 LE og 460 LE. Hos Malibu Vans toppede modellerne 600 LE og 640 LE.

6. Hobby gruppen med 992 solgte autocampere.

Hobby´s kernemarked ligger på campingvogne med 5235 stk sammen med søstermærket Fendt ialt 9272 stk. Hobby autocamper favoritten er Hobby Optima De Luxe T65 GE.

7. Rapido gruppen med 902 nye autocampere.

I Rapido gruppen steg selve Rapido mærket med 42,8 procent og solgte 227 stk. I plus er ligeledes koncernens søstre mærker Westfalia og PLA. Til gengæld gik Rapido mærket Itineo tilbage med -26,8 procent.

Fordelingen hos Rapido gruppens 902 solgte autocampere

Westfalia ( Uden Marco Polo, Nugget) 336
Rapido 227
PLA 219
Intineo 30
Andre mærker 90


8. Pilote gruppen solgte 517 autocampere i 2017

Autocampermærket Frankia i den bedre ende, høre til i Pilote gruppen. I 2017 blev det til 181 solgte autocampere med den bedst sælgende model F-Line A 740 Plus.

Noget stærkere stod mærket Pilote med 336 nye Pilote på de tyske veje og det var et plus på +21,7 procent

Fordeling i Pilote gruppen

Pilote 336
Frankia 181


9. Bil fabrikanter: 4.451 nyregistrerede campere

Bilfabrikanterne VW, Mercedes og Ford sælger under eget navn deres egne campervans og det blev til ikke mindre end 4.451 campere i 2017, alene i Tyskland.

Den største andel står VW for med deres California, der solgte 1.921 stk, der var et minus på -2,4 procent i forhold til 2016.

Ford stod for af 729 af modellen Nugget der ligeledes gik tilbage med -9,2 procent i forhold til 2016.

Den største vinder findes hos Mercedes, der med modellen Marco Polo solgte 1.801 stk med en fremgang på 53,3 procent.

Bilfabrikanter salget i 2017

VW California 1.921
Ford Nugget 729
Mercedes Marco Polo 1.801


10. Andre mærker med 3.306 ny autocampere

Blandt andre mærker er Clever, Concorde og andre småmærker, som alle havde en betydelig vækst  i 2017. La Strada viser med et minus på -2,6 procent, Phoenix -13,9 procent og CS -14, 1 procentent, at de sælger færre køretøjer end året før.

Clever 767
Concorde 254
La Strada 191
Phoenix 93
CS 61
Andre småmærker 1.940


Hvordan udvikler autocamper produktionen sig ?
 

Denne liste dækker over både såvel autocamper - og kassevogns producenter, samt producenter af luksusautocampere. Delintegrerede  og kassevogne fortsætter med at gå godt for producenterne. De er populære køretøjer for nybegyndere, men også populære hos Camper profis. Integrerede  er mere mårettet mod en højere betalende kundegruppe og alligevel er de godt repræsenteret på autocampermarkedet. Når det drejer sig om produktionstal, er kassevogne stadig forrest med en andel på 42,8 procent.

Hvordan tallene ser ud for hele Europa findes pt. ikke !

Kilde: CIVD

Udgivet i Autocamper nyheder

Autocamperweekend  - med et program sammensat til en dejlig weekend sammen med en masse andre skønne menesker i autocamper ? Det er blevet en fast del af campingsæsonen at værtsparet Lise og Robert Kroning inviterer autocampere til en helt speciel weekend, med flere programsatte indslag på Søndervig Camping.

I 2017 anlagde Søndervig 12 pladser der er tilpasset og forbeholdt autocampere. Det blev så stor en succes, at mere end 100 autocampere var tilmeldt og dermed var grunden lagt til flere arrangementer. Parret er ikke uvidende om autocamperlivet, da de selv tidligere har kørt i autocamper og Søndervig Camping var blandt de første der ikke krævede campingpas.

SøndervigCamping ligger kun 600 meter fra selve Søndervig og 500 meter fra Vesterhavet. Afstand til Ringkøbing 12 km, Hvide Sande 12 km.

Sæt kryds i kalenderen ved den 10. til den 12. maj 2019

Alle i autocamper er inviteret til at mødes uden hensyn til medlemsskab i foreninger og andre tilhørsforhold til en hyggelig weekend.

Program for autocamperweekend på Søndervig Camping

Fredag den 10. maj

20.30-21.00: Fælles velkomst til alle autocampister. Der bydes på et glas vin og chips.

Lørdag den 11. maj

8.00: Frisk lille gåtur til Vesterhavet – ca. 3 km.

13.30: OBS NYT: Autocamping i Nordamerika

Vær med på en spændende rejse gennem Nordamerika, når Hans Mørup Johansen fra rejseselskabet BENNS fortæller om autocamping i USA og Canada. Hør om de mange unikke oplevelser, om de amerikanske campingpladser og om hvordan det er at køre i en amerikansk autocamper, der skiller sig ud fra de europæiske modeller.

Få inspiration til selv at tage på en rejse dertil, og få gode råd og information om at være campist i en helt anden campingkultur, hvor campingværdierne ligger langt fra de danske. Gennem billeder og fortællinger får I et godt indblik i den amerikanske campingdrøm med enorme autocampere, bjergtagende naturoplevelser, store burgere og lugten af frihed.

Tag en kande kaffe med, så giver vi lidt sødt til kaffen.

19.00: Sammenskudsgilde. Vi tænder en stor grill og så tager I selv madkurven samt drikkevarer med.

Søndag den 12. maj:

10.00 – ca. 12.00: Fælles cykeltur til Vestkystens Gårdbutik (ca. 12 km.). En skøn butik med mange spændende varer og en lille cafe.

Prisen er 125 kr. pr. nat pr. autocamper inkl. adgang til alle faciliteter. Ekskl. strøm og bad. Gratis WIFI. Mulighed for køb af morgenbrød mv.

Gå ikke glip af dette arrangement og tilmeld der her:

Se mere om Søndervig Camping på soendervigcamping.dk

OBS opdateret program

Download program HER

Adresse:

Søndervig Camping - Solvej 2, Søndervig, DK-6950 Ringkøbing

Telefon: 97 33 90 34

GPS - koordinater: 56°06’42.3"N - 8°07’03.1"E / 56.111735, 8.117522

Google Maps

Facebook

 

Udgivet i Information

Idag den en 16. november 2018, åbnede den nye moderne autocamperplads i den autocampervenlige tyske by Celle sine porte. Celle er hovedbyen idelstaten Niedersachsen og beliggende 42 km nordøst for Hannover og 48 km sydøst for Walsrode. Autocamperpladsen er komfortabel og har masser af plads tæt på byens centrum ved den franske have og få skridt fra den historiske gamle bydel. Pladsen har udstyr der ikke efterlader ønsker for autocampere, der selv har det meste med. Der er 45 pladser med forsyning og bortskaffelse, strøm på hver plads og til maj 2019 åbner en moderne servicebygning med brusere, vaskemaskine og tørretumbler.

Omkring 4000 autocampere besøger hvert år den gamle residentsby og de får i fremtiden mere plads og mulighed for besøg af endnu flere autocampere. Celle huser også et af de smukkeste julemarkeder i Nordtyskland

I Celle er der knapt 500 smukt restaurerede historiske bindingsværkshuse, der er den største samlede gruppe i Europa. Byen ligger  syd for Lüneburger Heide omkring Celle slot ved Allerfloden der løber ud i Weserfloden. Christian den 7.s dronning, Caroline Mathilde, blev forvist til byen i 1772 og levede her til sin død.

Den tidligere gratisplads på festpladsen er nu lukket !

Priser:
6 Euro (Til April 2019), 10 Euro (Fra maj 2019)
Strøm: 0,50 Euro/kWh
Vand: 1 Euro/100 liter

Info:

Wohnmobilstellplatz am Badeland
77er Strasse 36
29221 Celle

GPS-koordinater: 52°37’4“N / 10°5‘7“E

Links: 

Wohnmobilstellplatz am Schwimbad
Celle Tourismuselle Tourismus

Onsdag, 14 November 2018 00:00

Ny autocamperplads i Hirtshals i 2019

For halvandet år siden mødte jeg parret Kim Holger Uzice og Laura Janusoniene. Dengang drev Kim Holger udelukkende “Fiskebilen Hirtshals” og Laura et rengøringsselskab med 8 ansatte, men samtidig havde de en drøm om Cafè med fiskeretter og Gårdbutik med salg af fisk, med specialiteter af røgede fisk og ikke mindst en autocamperplads.

Det er et par med et mega stort drive, så idag er gårdbutik og Café en realitet, der allerede nyder godt af stor succes i det nordjyske. Nu er turen kommet til autocamperpladsen og i den anledning drog autocamper-info.dk og Jürgen Dieckert fra det tyske TopPlatz, med mere end 30 års erfaring i autocamperpladser og turisme, efter ønske fra parret i Hirtshals til Nordjylland for at være behjælpelige med support, materiale og idéer, så pladsen gundliggende kan laves rigtigt, og med hvad der ellers skal tages højde for af praktiske tiltag, for at skabe en moderne autocamperplads med internationalt islæt.

Forskellige muligheder blev klappet af og med til mødet var også vennen Peter der er entreprenør, og manden der også skulle have nogle praktiske input om autocamperpladser. Nu er der lagt op til en ny autocamperplads der, om vinteren vil det, skulle stå færdig, forhåbentlig, inden Pinse 2019.

“Fishermans House” er navnet på stedets fiske Café, der sammen med fiske-gårdbutikken indgår som stedets aktiver. Det forventes at pladsen starter med mellem 40 og 60 pladser, der anlægges med tømme faciliteter og frisk vand for pladsens gæster, strøm, samt mulighed for bad og toilet og hyggeaktiviteter omkring stedets lille sø.

Det vil som på autocamperpladsen på Rømø, være muligt at benytte pladsen både som transitplads og som udgangspunkt for udflugter i omegnen. Der ligger blandt andet en kørestrand kun 3 km fra pladsen, byen kan nås på cykel eller bus og for de der har “glemt cyklen” er der cykeludlejning ved siden af Åbyens velassorterede købmand.

Hirtshals der er en fiskeriby med knapt 6.000 indbyggere, hvor fiskeriet spiller en stor rolle ligesom turisme og er ligeledes byen med en af Danmarks største færgehavne, med færger til  Kristianssand, Stavanger og Bergen i Norge og Torshavn på Færøerne samt til Island. I Hirtshals er der mange muligheder for gode oplevelser, som f.eks, havnen, Nordsømuseet, der er Nordeuropas største aquarium, Bunkermuseet Hirtshals 10. Batteri, Hirtshals museum der er indrettet med gamle fiskehjem, Hirtshals Golfklub der ligedes ligger i Åbyen, Ørnereservatet, Tversted og meget mere.

Jorden er nu gødet med opbakning fra Norge i nord og det øvrige Skandinavien, samt et kæmpe marked i Tyskland og omegn. Hjørring Erhvervscenter har gennem hele processen til den endelige tilladelse, være både positive og meget hjælpsomme.

Fishermans House
Fiskebilen Hirtshals
TopPlatz

Mandag, 12 November 2018 00:00

Kørsel med vinterdæk i udlandet

Der er ingen lovkrav om vinterdæk i Danmark. Endnu. Men det er der til gengæld i flere andre lande i Europa, inklusiv flere af vores nabolande. Hvis der er monteret vinterdæk, skal det være på alle hjul. Mindste tilladte mønsterdybde i Danmark er 1,6 mm. Pigdæk er tilladt fra 1. november til 15. april. Hvis de er monteret skal det være på alle hjul. Eksperterne anbefaler dog alle får monteret vinterdæk når vejbane temperaturen ligger på max 7 grader.

Sverige

Det er påbudt at køre med vinterdæk i Sverige i perioden 1. december til 31. marts, når det er vintervejr med lave temperaturer og sne, is, eller vand på vejbanen. Kravet gælder alle typer af motorkøretøjer samt trailere og campingvogne.

Ifølge svensk lov er vinterdæk til personbiler enten pigdæk eller såkaldte friktionsdæk, der er særligt fremstillet til vinterkørsel og som har en mønsterdybde på mindst 3 mm.

Dækkene skal desuden have en såkaldt M+S mærkning og være godkendte på den såkaldte STRO-Liste. For lastbiler, busser eller personbiler klasse II ( store autocampere) med en totalvægt over 3500 kg, kræves en mønsterdybde på mindst 5 mm.

Norge

Loven i Norge siger, at et køretøj ikke må benyttes uden, at det er sikret tilstrækkeligt vejgreb i forhold til føret, om nødvendigt ved brug af vinterdæk.

I praksis er vinterdæk derfor lovpligtige i vintervejr (slud, sjap, islag, isslag, sne, is, rim etc.). Dækene skal have mindst 3 mm mønsterdybde mellem 1. november og mandag efter 2. påskedag. For Nordland, Troms og Finnmark gælder kravet om minimum 3 mm mønsterdybde fra 15. oktober til 30. april. Uden for vinterperioden skal mønsterdybden være mindst 1,6 mm. (Vegvesen.no) 

Sommerdæk må ikke bruges i vintervejr (sne / is), fordi sommerdæk ikke har tilstrækkelig greb på vejen.

Alle dæk på køretøjet skal have samme egenskaber (være samme type). Pigdæk og snekæder må normalt ikke anvendes uden for ovennævnte periode med mindre vejret gør det nødvendigt.

Hvis der monteres pigdæk på køretøjer under 3,5 tons, skal de monteres på alle fire hjul. Så snart vejrudsigten forudsiger snevejr, skal der på tungere køretøjer over 3,5 tons forefindes snekæder i en passende størrelse. Snekæder kan købes til rimelige priser. Pigdæk kan lejes.

Finland

M+S mærkede dæk med mindst 3 mm mønsterdybde er lovpligtige 1/12 – 28/2. Pigdæk er tilladt 1/11 – 31/3 eller mandag efter påske hvis det er senere.

Tyskland

Siden 2010 har "vinterdækregulering" været gældende i Tyskland, med en udtrykkelig pligt til vinterdæk for dem, der med køre bil i vejr med isslag, pakket sne, sjap, is eller glat med rim på vejen - Også obligatorisk for udenlandsk indregistrerede køretøjer.

Under vintervejrforhold kan der fra 1 juni 2017 kun benyttes dæk med snefnug symbol (alpin symbol, bjergpiktogram med snefnug). De tidligere foreskrevne M + S-dæk vil blive anerkendt som vinterdæk indtil 30. september 2024, hvis de blev fremstillet før den 1. januar 2018. Afgørende er fremstillingsdatoen angivet på dækket (DOT nummer).

Dæk produceret efter 31. december 2017 skal være mærket med snefnug-symbol (alpin symbol, bjergpiktogram med snefnug). Der er ingen regler om vinterdæk på trailer/campingvogn. Hvis vinterdækkenes hastighedsgodkendelse er lavere end bilens oplyste tophastighed, gælder særlige regler. Mindste tilladte mønsterdybde er 1,6 mm (vinterdæk med under 4 mm kan betragtes som sommerdæk i visse områder).

Enhver, der forårsager en ulykke med uegnede dæk, kan blive anklaget for grov uagtsomhed - med tilsvarende konsekvenser for forsikringsdækningen.

Østrig

I Østrig har det siden 1 januar 2008 været obligatorisk med vinterdæk eller snekæder. Fra 1. november til 15. april må køretøjer med en maksimal totalvægt på ikke over 3500 kg under vinterkørsel, dvs. sne, mudder eller is, kun benytte deres køretøj, hvis der er monteret vinterdæk på alle hjul eller hvis snekæder er fastgjort til de trækkende hjul.

Snekæder er dog kun tilladt som et alternativ, hvis vej overfladen er dækket af et heltdækkende eller ikke nævneværdigt fri for sne eller islag, og hvis dette ikke beskadiger kørebanens overflade.

Forordningen gælder både for køretøjer registreret i Østrig og i udlandet. Overtrædelser af denne regel vil resultere i bøder. (Kilde: ÖAMTC)

Schweiz

Brug af vinterdæk anbefales i Schweiz under passende vej- og vejrforhold. Et grundlæggende krav til at montere vinterdæk eksisterer ikke. Men er man på snedækkede veje med sommerdæk, bliver man høj grad ansvarlig i tilfælde af en ulykke. Enhver, der sinker trafikken på snedækkede veje på grund af sommerdæk kan straffes med bøder. (Kilde: WDR)

Frankrig

Det er ikke lovpligtigt at have vinterdæk på bilen i Frankrig, men det anbefales, når der er sne eller
is på vejene. Dækmønsteret skal minimum være 3,5 mm. Snekædepligt signaleres med trafikskiltning og kan ske med kort varsel. Maksimal hastighed med snekæder er 50 km/t.

Italien

Afhængigt af vejrforholdene kan vinterdæk være påkrævet i Italien med kort varsel eller på bestemte tidspunkter på isolerede vejstrækninger. I Aostadalen er vinterdæk obligatoriske fra 15. oktober til 15. april. Alternativt kan bilens monteres snekæder på sommerdæk. Den italienske radio henviser til bjergpas, hvor der kun må bruges på vinterdæk. (Kilde: WDR)

Se flere lande

ADAC
FDM

Udgivet i Information

I de ni første måneder af 2018 er der i Danmark solgt 484 fabriksnye autocampere, med en fremgang på ikke mindre end 59,7 procent i forhold til 2017 i samme periode, hvor antallet var 303 autocampere ! Det er er Europas største procentmæssige fremgang ! De flotte tal stammer fra European Caravan Federation, der er den europæiske sammenslutning af både campingvogn- og autocamperproducenter.

Kigger vi tilbage på 2016, ja så er der en fremgang fra 213 autocampere i de ni første måneder til 484 i 2018. Sikke en udvikling ! Danmark er med på autocamperbølgen. På trods af høje registreringsafgifter og grønne ejerafgifter er den kraftige stigning dog stadig i beskedent antal set i forhold til alle vores nabolande og danske autocampere udgør med ca 10.000 autocampere over 2000 kg, ifølge Danmarks Statestik, og med ca 2 millioner autocampere i hele Europa, mindre end 0,5 procent af det totale antal autocampere i Europa.

Tyskland som er markedsledende i Europa, slår den ene rekord efter den anden og sælger tæt på dobbelt så mange autocampere som campingvogne. I det ni første måneder blev det til 41.036 helt nye autocampere og det er lig med et plus på +14,3 procent. Ser vi på de andre skandinaviske lande steg Finland med +12,1 procent og 1.359 nye autocampere, Sverige med 6.278 autocampere, et plus på +10,1 procent, og Norge med en stigning på 14,3 procent og 3.659 fabriksnye autocampere. Holland som har en afgift på autocampere mellem 37-38 procent, solgte 1.850 autocampere, der er en fremgang på +13,4 procent.

Samlet set blev salget af autocampere i hele Europa på 108.136 autocampere, der giver et samlet plus på +12,4 procent.

Helt så rosenrødt ser det ikke ud når det drejer sig om campingvogne, hvor antallet af campingvogne nåede et antal på 65.644 campingvogne, der er et fald på 0,7 procent for hele Europa. Set med danske øjne blev det til 2.100 campingvogne der er et et plus på +1,8 procent.

Nu bliver det spændene at se, hvor langt årets resultat når over de 500 nye autocampere. I 2017 var årets resultat 347 nye autocampere. Hvad vi så ikke har tal på er det stærkt stigende antal brugte autocampere, der årligt skifter hænder.

Autocampere
Campingvogne

Kilde: European Caravan Federation

Udgivet i Autocamper nyheder
Side 1 ud af 2