Sådan hjælper en solcelleregulator med at spare gas.

Solcelleregulator hjælper med at spare gas Solcelleregulator hjælper med at spare gas Foto: Büttner/ACI

Hvad kan autocampere gøre med sin solcellestrøm, når batterierne ikke længere kan optage mere energi? Det er helt simpelt: Sparre gas med solcelle regulatore fra Votronic og Büttner Electronik!

Hvordan virker det?. Det er skønt når de indbyggede batterier til bodelen er fyldt til randen med selvproduceret strøm. Det er betryggende for den selvforsynede autocamperturist, da man hele tiden har fokus på at være økonomisk med denne vigtige ressource. Men hvad gør man med solenergien, når batterierne ikke længere kan optage mere energi? Gå tabt? Eller?

Meget smartere er den mulighed som solcelle laderegulatorene fra Votronic og Büttner Electronik tilbyder. Regulatorene registrerer tidligt i ladeforløbet, når værdifuld ladestrøm er ved at forsvinde op i den blå luft, da et fuldt opladet batteri ikke kan oplagre det. Dette scenarie er præcist det tidspunkt, hvor laderegulatoren, forudsat at der er monteret et kabel fra omskifterudgangen til Absorter køleskabet, får køleskabet til at skifte fra gas til 12 volt drift. Dette medfører et spændingsfald i bodelens batteri(er) - Thetford og Dometic afgiver i 12-volts drift, relative små varmemængder, der betyder at temperaturen i køleskabet lige kan holde sig, men at ydeevnen ikke er nok til yderligere at afkøle køleskabet.

Køleskabet skal derfor ikke nødvendigvis fyldes med, nye “varmere” kølevarer under 12-volts drift og åbnes hvert andet minut. Dette gælder også under kørsel. Giver omskiftning så også mening?

Om sommeren er der normalt gas nok og et Absorter køleskab bruger lidt mere end 30 gram gas i timen. Grundlæggende betaler det sig at være økonomisk med ressourcer, og dette gælder ligeledes om sommeren. Senest i den overgangsperiode, hvor gasopvarmning nu og da er tændt, er det godt at spare på gasforsyningen. Hvorfor brænde gas af, når der er overskud af strøm?

Regulatorerne fra Votronic (MPP 250, MPP 350 og MPP 430) og Büttner skifter kun fra gas i 30 minutter. Derefter står fokus igen på genopladning af strøm til bodelsbatteriet. Den synlige besparelsen til trods for omskiften i 30 minutter, kommer derfor over dage og uger.

Hos Büttner Elektronik kan regulatorens omskifter udgang reguleres, så brugeren kan vælge om man vil styre AES, der står for “Automatic Energy Selector” mellem gas og 12-volt eller position RE der styre et relæ, der i tilfældet af overskydende strøm, kan aktivere en forbruger efter eget valg, f.eks en blæser eller varmluftudsugning i en tagluge. Med disse nye solcelle regulatore er der taget endnu et skridt i autocamper/camping verdenen mod smart energistyring.

Links:

Büttner Elektronik

Votronik